Japonya G20’nin Kripto Para Düzenlemeleri Konusunda Önemli Bir Rol Oynayabilir – Peki Neden?
Kripto para birimleri bir çok kişinin gözünde iyice meşrulaşmış olsa da, bazı düzenleyici çerçeveler bakımından hala şüphe ile yaklaşılmaktan kurtulamadı. Konu bazı gelişmiş ülkelerin düzenleyici kurumlarına geldiğinde bu durum çok daha ciddi bir hal alıyor.
FSB: Kripto Para Birimleri Küresel Finansal İstikrara Risk Teşkil Etmiyor
Finansal İstikrar Kurulu (FSB) yakın zamanda bir rapor yayınlamış ve kripto para birimlerinin veya kendi tabirleri ile ”kripto-varlıkların” bazı özelliklerine değinmişti. FSB kripto para birimleri ile ilgili görüşlerini şöyle ifade etti:
”FSB kripto varlıkların şu an için küresel finansal istikrara bir risk teşkil etmediğine inanırken, hızlı gelişmekte olan piyasa yenilikleri konusunda tetikte bir gözlem mekanizmasına olan ihtiyacın da farkındadır.”
Konunun yabancısı olanlar için, FSB finansal liderlerden ve kurumlardan oluşan uluslararası bir kurum. FSB’nin yegane amacı en uygun finansal politikalar ve uygulamalar konusunda G20 ülkelerine önerilerde bulunmak olarak özetlenebilir.
2009 yılında kurulan bu kuruluşun merkezi Basel’de bulunuyor ve Bank for International Settlements tarafından finanse ediliyor. Kurulda G20 üyesi ülkelerin maliye departmanlarından ve merkez bankalarından temsilciler yer alıyor.
FSB’nin herhangi bir yaptırım gücü yok ancak öneri yapma yetkisi var. FSB’nin bir diğer amacı da finansal istikrarı sağlamak olarak biliniyor. FSB yayınladığı bu raporda kripto para endüstrisini gözetlemek ve denetlemek için bir çerçeve de önerdi. FSB’nin bu çerçevedeki temel odak noktaları arasında fiyat volatilitesi, ICO’ların yaygınlığı, finansal kurumların kripto para piyasasına ne kadar dahil oldukları gibi metrikler yer aldı.
Kurum tarafından kripto para birimleri ile ilgili düşünce yapısı bu hafta ABD Temsilciler Meclisinde Federal Rezerv başkanı tarafından da aktarılmıştı. Kendisi kripto para birimlerinin şu an için finansal bir tehdit oluşturacak kadar ”büyük” olmadığını ifade etmişti. Ancak, aynı FSB gibi, Fed başkanı da kendisinin ve diğer finansal düzenleyici kurumların kripto para sektörü ilerlemeye devam ederken buna göz kulak olması gerektiğini vurguladı.
Japonya’nın Lider Kripto Para Birimi Düzenleyicisi Olarak Rolü
Japonya, kripto para kabulünün ve bu konudaki yeniliklerin diğer önde gelen teknolojiler gibi çok hızlı yayıldığı ve çok yaygın olduğu bir ülke olarak, bu devrimin başından beri ”kripto başkenti” olarak bilinmekte. Yaygın bireysel kullanım ve büyüyen kripto temeli ekonomiye rağmen, Japonya dünyadaki diğer ülkelere kıyasla kripto para birimleri konusunda en sert düzenleme ortamlarından birisine ev sahipliği yapıyor.
2017 yılındaki kripto para ivmesinin ardından, Japonya menşeli CoinCheck borsasında yaşanan 550 milyon dolarlık hacklenme olayının ardından, Japonya’nın finansal denetçisi FSA, tüketici riskini azaltıp suçluların yasa dışı eylemlerini kripto para birimi kullanarak yapmasının önüne geçmek adına, kripto para ile ilgili bütün firmalara bir dizi çok katı kural ve düzenleme uygulamaya başladı. Bu kuralların arasında sektördeki çoğu kişinin bildiği Müşterini Tanı ve Kara Para Aklama yöntemleri yer alırken, kripto para depolama seçeneklerine getirilen bir dizi yenilik ve Japonya sınırları içerisinde monero veya zcash gibi gizlilik odaklı kripto para birimlerinin ticaretinin yasaklanması gibi yaptırımlar da yer aldı.
Kara para aklama konusundaki kurallar yaşanan bir dizi olayda suçluların ellerindeki varlıkları kripto para birimi kullanarak anonim olarak akladığının ortaya çıkmasından sonra gerçekleşti. Yerel ve çokça bilinen bir Japonya medya kaynağı, Tokyo içerisindeki bir organize suç örgütünün Monero, Zcash ve Dash kullanarak 270 milyon dolara yakın para akladığını aktarmıştı.
Bu konu hakkında konuşan bir FSA yetkilisi şunları aktarmıştı:
”Japonya’nın kara para aklama problemini tek başına çözmesi imkansız. Trade işlemi sadece yerel transferler ile sınırlansa veya gözetleme sistemleri arttırılsa bile, bu kara para aklamayı önlemek için yeterli değil.”
Yetkili bütün G20 ülkelerinin ve onların finansal kurumlarının, bu konuda ortak hareket edip benzer bir duruş sergilemesi gerektiğini aktardı. Aslında kara para aklamayı önleme konusu bir çok düzenleyici kurum açısından ortak bir düşman ve hedef haline geldi. ABD Fed başkanı da şunları ifade etmişti:
”Kripto para birimleri çok zorlayıcı. Kripto paralar para saklamak veya para aklamak istiyorsanız mükemmel. Bu sebeple çok dikkatli olmalı ve bu konuda da çok bilinçli davranmalıyız.”
Japonya’nın kripto para denetleme ve düzenleme konusundaki liderliğini göz önüne alırsak, Asya’nın en büyük ikinci ekonomisinin G20 ülkelerine bu konuda çok sert denetleme önerilerinde bulunacağına kesin gözüyle bakılmakta.