Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

CFTC Başkanlığından, Blockchain ve Kripto Para Eğitmenliğine Muhteşem Bir Kariyer: Gary Gensler

Gary Gensler 2009 ve 2014 yılları arasında, küresel ekonomik krizin hemen ardından ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonunun (CFTC) başkanlığını yürüttü. Bugün ise kendisi MIT‘nin Digital Currency Initiative isimli programında, öğrencileri blockchain teknolojisi ve kripto para birimleri hakkında eğitiyor.

Gensler 2008 yılında patlak veren ekonomik krizin kalıntıları ile uğraşma konusunda çok başarılıydı. Kendisi özellikle krize neden olan denetimsiz takas pazarını denetim altına sokan bir sürü yeni düzenleme getirmiş ve bu olayın tekrar olmaması konusunda önemli bir rol oynamıştı. Kendisini CFTC bünyesindeki çalışmaları o kadar başarılıydı ki, onun getirdiği yöntemlerin geliştirilmiş hali, krizden sonra başka konularda da uygulama gördü.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde Blockchain ve Kripto Para Eğitimi Veriyor

Gensler, CFTC’yi bıraktıktan sonra 2016 yılında Hillary Clinton‘un finans müdürü oldu. Gensler şimdi Massachusetts Teknoloji Enstitüsüne bağlı Sloan School of Management bünyesinde blockchain teknolojisi ve kripto para eğitimi vermekte.

Blockchain Konusunda İyimser

Gary yakın zamanda The Wall Street Journal ile yaptığı bir röportajda, konu blockchain olduğunda çok ”iyimser” olduğunu belirtti ve bunun toplumun dağınıklık doğasını yansıttığını vurguladı. Ancak, kendisinin geçmişte CFTC bünyesinde çalışması, Gensler’i hızlı büyüyen finansal teknolojiler konusunda ”pür dikkat” bir hale getirmiş.

Şu an direkt olarak ABD içerisindeki politik ortamlardan uzak olsa da, kripto para düzenlemesi konusunda hem Cumhuriyetçilere, hem de Demokratlara yardım etmeyi kabul ettiğini aktardı.

Düzenleyicilerin Bir Kesinlik Getirmesi Gerekiyor

Nisan 2018 tarihinde MIT Technology Review‘in düzenlediği Business of Blockchain konferansında yer alan Gensler, hükümet yetkililerinin daha büyük kripto para birimlerinin yanı sıra ICO tokenlerini de denetlemesi ve bunlara bir düzenleme getirmesi gerektiğini aktardı.

”SEC ve düzenleyicilerin bir kesinlik getirmesi gerekiyor. Bir çok kripto para birimi ABD yasalarının dışında çalışmakta.”

Gensler geçtiğimiz günlerde Ripple’ın menkul kıymet olup olmama davasında da Ripple’ın ”uyumsuz bir menkul kıymet” olduğunu ifade etmişti.

CFTC Sektörü Düzenleme Konusunda İyi Bir Konumda

Geçtiğimiz hafta 19 Temmuz 2018 tarihinde, Gensler Kongrenin kripto para birimleri ve blockchain teknolojisi ile ilgili toplantısı hakkında yorum yaptı ve blockchain teknolojisinin finansa sektöründe gerçekten fark yaratabileceği konusunda inandığı 5 etmeni sıraladı.

Gensler blockchain’in masrafları ve riskleri azaltıp, stabilite sağlamanın yanı sıra, düzenlendiği taktirde yasa dışı eylemleri de engelleyeceğini düşünüyor. Ancak, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ile CFTC’nin, ICO piyasası içerisinde çok fazla sahtekarlığı içeren yeni bir sektör olduğundan ve ABD yasalarıyla arasında kocaman bir boşluk olduğundan, oynaması gereken çok önemli roller var.

Gensler buna ek olarak CFTC’nin kripto para piyasasını düzenleme konusunda SEC’e göre daha iyi bir konumda olduğunu da düşünüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment