Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Novogratz: EOS ”Bir Kaç Ay İçerisinde Saniyede 50.000 İşlem Yapabilmeli”

Eski bir hedge fonu yöneticisi ve Galaxy Digital’in kurucusu olan Michael Novogratz, yakın zamanda yaptığı bir röportajda EOS ve EOS platformu üzerindeki ticari çaplı uygulamalardan bahsetti. Kendisi buna ek olarak şu an piyasadaki kurumsal yatırımcıların durumundan ve hedge fonları aracılığıyla yaptıkları katılımdan da söz etti.

Novogratz’ın Galaxy Digital LP firması, EOSIO’nun arkasındaki firma olan Block.one ile bu yılın başında, 325 milyon dolarlık EOSIO Ekosistem Fonu isimli proje konusunda ortaklık imzalamıştı. TheStreet ile yaptığı röportaj esnasında kendisine EOS sorulduğunda, Novogratz EOS’un konsensüs algoritmasını övdü. Söz konusu algoritma delegated Proof of Stake olarak biliniyor ve bu yöntemde yaklaşık 20 adet seçilmiş kişi blok üretiminin ana sorumluları haline geliyor.

Novogratz, bu 20 kişinin ciddi oranda işlemci gücüne sahip olmasından dolayı, EOS blockchain’inin daha hızlı olacağını düşünmekte. Yakın zamanda bu konu hakkında bir haber su yüzüne çıkmıştı. EOS geçtiğimiz günlerde saniye başına 2800 işlem gerçekleştirerek kendi rekorunu kırdı.

Novogratz konu hakkında şunları aktardı:

”Bu sayı sadece yirmi olduğu ve bu yirminin arkalarında büyük bir hesaplama gücü olduğu için, EOS blockchain’i diğer blockchain’lere göre çok ama çok daha hızlı olacak. EOS blockchain’i şimdiden saniyede 5.000 işlem yapabiliyor. Bir kaç ay içerisinde saniyede 50.000 işlem yapabiliyor olmalı.”

Michael EOS’un merkeziyetsiz olmadığını iddia eden eleştirmenler hakkında da yorumda bulundu. Sadece geçtiğimiz hafta EOS platformu üzerindeki 21 blok üreticisi, çalınmış fonları taşıdıklarından şüphelendikleri için 7 EOS hesabını dondurmaya karar vermişti. Bu olay kripto para topluluğunda adeta çığ gibi büyüdü ve EOS bünyesinde ciddi değişikliklere yol açtı. O tarihte blog içerisinde yer alanir yazıda, yapılmaya çalışılan hırsızlığın EOSio ile alakalı bir durum olmadığı ve bunun yerine dolandırıcıların sahte giriş portalları (sahte bankacılık linkleri ile sizi bireysel bankacılık hesabınıza sokmaya çalışan dolandırıcılar gibi) ürettiği ve bazı token sahiplerinin yeterince dikkatli olmadığı vurgulanmıştı.

Bu olaydan sonra bir çok kullanıcı EOS hakem heyetinin topluluğa, saldırganlardan daha çok zarar verdiğini ifade etmişti. Tepkilerin iyice büyümesinden sonra EOS yapılanmasının sil baştan ele alınması onaylanmıştı.

Novogratz bu konu hakkında şunları ifade etti:

”EOS’u eleştirenler bunun yeterince merkeziyetsiz olmadığını iddia ediyorlar ve bu çok katılabileceğiniz çok adil bir tartışma. EOS, ticari uygulamaların kurulabildği ve denenebildiği ilk blockchain. Bir çok insan bunu çok cezbedici buluyor.”

Novogratz buna ek olarak geçtiğimiz hafta Kore’de düzenlenen Blockchain Week hakkında da konuştu ve ”bir sürü kurumsal yatırımcının” kripto para piyasasına doğru yöneldiğini aktardı. Bu açıklamasını şu şekilde izah etti:

”Bence kurumsal yatırımcılar yavaş yavaş blockchain’in İnternet veya Web 3.0 olacağını fark etmeye başladı ve aynı Web’e katılmak istedikleri zamanki gibi, şu an da buna katılmak istiyorlar.”

”Kurumsal yatırımcıların nasıl çalıştığına bir bakın. Kendi patronunuza gidip ”Senin hiç duymadığın yerlerde bile param var” demek zor. Sizin kurumsal yatırımcıların daha rahat hissetmesini sağlamanız için, Japon bir banka veyaHSBC veya ICE veya Goldman Sachs gibi ismi bilinen güvenilir emanetçilere ihtiyacınız var.”

Novogratz finansal düzenleyicilerin genellikle JPMorgan ve Goldman Sachs gibi profesyonel yatırımcılara odaklandığını, ama endüstrinin çoğunlukla bireysel yatırımcılardan oluştuğunu düşünüyor. Kendisi buna ek olarak düzenleyicilerin büyük profesyonel yatırımcılar yerine bireysel sektöre odaklanması gerektiğini söyledi.

Michael piyasaya katılmanın ilk adımının hedge fonlarından geçtiğini de vurguladı. Novogratz, Sequoia Capital, Polychain Capital ve Benchmark Capital gibi fonların şu sıralar kurumsal yatırımcıların mevcut katılımının temel kaynağı olduğunu da ifade etti.

Novogratz’a göre katılım için gerekli olan ikinci adım, şimdiden risk sermayesi yatırımları aracılığıyla çoktan yürütülmeye başlamış olan ”ICO’lar aracılığıyla yeni koinlerin satın alınması” olayı. Novogratz buna ek olarak SoftBank, Tokyo içerisindeki SBI Holdings ve Çin piyasasındaki bir çok fon gibi önemli risk sermayedarlarının katılımının da önem arz ettiğini düşünüyor.

Tüketici hakkında konuşan Novogratz, kullanıcıların ”bunun arkasındaki tesisatı” önemsemediklerini ifade edip şunları aktardı:

”Aynı televizyon gibi, televizyonu açıp onu izliyorsunuz. Bence blockchain, mimari açıdan bakarsak, düzgün çalıştığı müddetçe çoğu insanın uğramaya zahmet etmeyeceği bir alt yapı.”

Novogratz, Ripple‘ın Baş Piyasa Stratejisti Cory Johnson‘un daha önce yaptığı açıklamalara benzer açıklamalarda bulundu. Cory daha önce şunu ifade etmişti:

”Şu an çok fazla İşletmeden Tüketiciye (B2C) etkinlik yok, tüketicilerin tek istediği şey kripto ve dijital varlıklar ile trading yapmak ama ben onların bunun arkasındaki teknoloji gördüklerini hiç sanmıyorum.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment