Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

EOS Ana Ağ Pürüzünden Sonra 7 Hesabı Dondurdu

EOS‘un Ana Ağ sürümü piyasaya çıkmasından iki gün sonrasında işlemlerin engellenmesini sağlayan bir bug yüzünden askıya alınmıştı. Steemit üzerinde yer alan EOS42 isimli sitede yer alan bir blog gönderisine göre EOS şifre avcılığı ile ilgili 7 EOS üyeliğini dondurmuş.

Geliştiriciler 16 Haziran tarihinde ana ağın beklenmedik bir şekilde durdurulmasına neden olan yazılımsal hatayı fark edip bunu Telegram kanalında bildirdikten sonra EOS yaratıcısı olan Block.one yazılımın düzeltilmesi için çalışmalara başlamıştı. Blok üreticileri problem hakkında bir konferans görüşmesi gerçekleştirip kendi düğümlerini devre dışı bırakmış ve verileri yedekleyerek ağ tarihini ve verilerini koruma altına almıştı.

Problem Endişe Doğurdu

Blok üreticileri kullanıcıları problem hakkında bilgilendirdi ancak yazılımsal hatanın bir konferans görüşmesi aracılığıyla düzeltiliyor olması durumu EOS’un yeteri kadar merkeziyetsiz olmadığını iddia edenlerin ekmeğine adeta yağ sürdü.

Cornell üniversitesinde profesör ve aynı zamanda bir blockchain araştırmacısı olan Emin Gun Sirer EOS’un önümüzdeki takvim yılı içerisinde büyük bir kripto para borsası hacklenmesi olayına yol açacağını tweetledi. EOS geçen hafta 4 milyar dolarlık bir fon toplanmasının ardından piyasaya çıkmıştı.

Twitter üzerinde 7 adet gizliliği ifşa edilmiş ve şifreleri çalınmış hesapların dondurulmasına verilen tepkiler biraz karışıktı.

Bir twitter kullanıcısı blok üreticilerinin yedi hesabı dondurmamış olması durumunda hırsızların çaldıkları fonlarla paçayı kurtarmış olabileceklerine dikkat çekti.  Gene aynı kullanıcı bu durumu adil bulduğunu ve karışık meselelerle uğramanın şeffaf bir yolu olduğunu vurguladı.

Başka bir twitter kullanıcısı ise hisse sahiplerinin herhangi bir hakem seçmediklerini ve bu yapılan eylemin yasa dışı olduğunu ifade etti.

Diğer çoğunluksa bu harekete düpedüz delilik dedi.

EOS Hisse Sahiplerinden Yardım İstedi

EOS Emergency isimli bir internet sayfasında yer alan blog, hisse sahiplerinden kendi EOS özel anahtarlarının ele geçirilip geçirilmediği konusunda yardımcı olmalarını istedi. Blogda hisse sahiplerinin EOS hesabının gerçek sahibi olduklarına dair onay niteliğinde bir süreçten geçmeleri ve sahip oldukları EOS hesabının dondurulmasının kaldırılması konusunda rıza göstermelerinin gerektiği belirtiliyor.

EOS42’ye göre şifre avcılığı ile ele geçirilen herhangi bir EOS hesabının kilidi açılabilir. EOS42 Londra merkezli bir EOS blok üreticisi adayı. Blog içerisinde EOS Core Arbitration Forum‘un (ECAF) bir teklif sunduğu ve blok üreticilerinin yedi dondurulmuş hesap hakkında bir karara varılmasını beklediği belirtiliyor.

Blok Üreticileri: Hırsızlık EOS İle Alakalı Bir Konu Değildi

Blog içerisinde yer alan yazıda yapılmaya çalışılan hırsızlığın EOSio ile alakalı bir durum olmadığı ve bunun yerine dolandırıcıların sahte giriş portalları (sahte bankacılık linkleri ile sizi bireysel bankacılık hesabınıza sokmaya çalışan dolandırıcılar gibi) ürettiği ve bazı token sahiplerinin yeterince dikkatli olmadığı vurgulanmakta.

Blok üreticileri onaylı bir EOS yapılandırmasının ve sorunun hakem yoluyla çözülmesinin uygulanmış olması durumunda, böyle bir adımın çizgiyi aşan bir adım olmuş olabileceğini ancak şu an için konunun bu olmadığını belirtmekte. Hırsızlar şifrelerini ele geçirdikleri yedi hesabın içerisindeki fonları kendilerine katmış olabilirlerdi.

Blok üreticileri buna ek olarak anayasal bir yapının oluşturulmasından önce daha fazla hesabın şifresi ele geçirilirse böyle bir durumda bu hesaplar için ne gibi eylemler yapacaklarını da göz önüne almaları gerektiğini ifade etmekte. Geçen hafta EOS giriş yapma ile ilgili dolandırıcılık yöntemlerinden dolayı kaybedilen 1 milyon dolar değerindeki 1 milyon EOS tokeninin kurtarılması için çalışmalara başladığını belirtmişti.

EOS42 bünyesinde Çin ve Güney Amerika topluluğu başkanı olan Liam Wu, dünyanın dört bir yanındaki kendi özel anahtarlarının geçersiz veya kullandıkları adrese uyumlu olmadığı hatasını alan insanlardan gelen haberlere cevap vermeye başladı.

Liam Wu daha sonra EOS 911 isimli Telegram grubunu kurdu ve bu grubu sadece özel anahtarına erişim sağlayamayan veya başkaları tarafından erişim sağladığına inanan insanlar için kullanıma açtı. Liam bu olayın kurbanlarının hesabın kendilerine ait olduğunu kanıtlamaları için hesaba bir işlem yapabileceklerini belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment