Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Para Girişinin Az Olmasının Sebebi mi?: Milyarderler, Kripto Paralar İle İlgili Yeterli Bilgiye Sahip Değiller

Ünlü araştırma firması Capgemini, yine çok tartışılacak bir araştırma sonucunu yayınladı. Şirket tarafından yayınlanan yıllık raporda, dünyada net mal varlığı çok yüksek olan kişilerin yüzde 29’unun kripto paralara yatırım yapmaya istekli olduğu ancak; kendi fon yöneticilerinden bu konu ile ilgili yeterli bilgi almadıkları ortaya çıktı.

Şirketin yayınladığı yıllık ankette, yüzde 29’luk kripto para yatırımı yapmayı düşünenlere ek olarak, yüzde 26.9’luk bir kesmin de, yakın dönemde kripto para piyasalarına girme konusunda istekli olduğu ortaya çıkarken; bu iki rakamın toplamı, aslında dünyadaki sayılı zenginlerin, kripto para piyasalarına girmeye ne denli istekli olduklarını da bir anlamda ortaya koydu.

Paris merkezli Capgemini firması, yaptığı ankette hedef kitlesi olarak yatırım amaçlı 1 milyon dolar ya da daha fazla parası bulunan kişilerle görüşürken; bu yatırım amaçlı paranın da gerek emlak, gerek sanat gerekse de otomobillerden karşılanabilecek olduğu belirtildi. 2018 başındaki verilere göre, Capgemini’nin belirlediği hedef kitleye dahil olan kişi sayısı ise 15.2 milyon olurken, şirketin yaptığı araştırmalara göre bu kişiler, toplam dünya ekonomisinde yaklaşık 70 trilyon dolarlık bir payı tek başına oluşturuyor ve şirket; bu rakamın 2025 sonunda 106 trilyon dolara çıkacağını ön görüyor.

Anketten çıkan bir başka ilginç sonuç da genç milyarderlerin kripto paralara bakış açısı. Buna göre, yaşı 40’tan küçük zenginlerin; yüzde 71.1’i kripto paraları çok ciddi şekilde önemsiyor ve bu konu ile ilgili birlikte çalıştıkları danışmanlarından bilgi topluyor. Bu rakam, yaşı 60 ve üstünde olan milyardelerde ise, yüzde 13’e düşüyor. Toplamda ise ankete katılanların yüzde 34.6’sı danışmanlarından kripto paralar ile ilgili düzenli olarak bilgi aldığını belirtiyor.

Şirketin ortaya koyduğu bu araştırma sonuçları, danışmanların trendi yakalamakta bir kez daha az da olsa geç kaldığını ortaya koyuyor. Bu görece yavaşlığa karşın yine de, geçtiğimiz yıl boyunca toplam 167 hedge fonunun da işleme başladığını söylemek mümkün. 2017 ve sonrasında sayıları giderek artan bu fonlar, ciddi karları da beraberinde getiriyor.

Ankette, milyarderlerin kripto paralar konusunda yeterli bilgi alamadıkları sonucu çıksa da, en başta da bahsettiğimiz yüzde 50’lik kesimin izlerini görmek ve takip etmek de mümkün. Örneğin Venrock Capital firması, bir kripto para yatırım firması ile anlaşma imzalarken; Goldman Sachs de sektöre giriş yapmıştı. Hatta, kripto paralara karşı takındığı hayli olumsuz tavırla da bilinen George Soros dahi, sektöre girmek için çalışmalara başlamıştı.

Hedge fonları konusunda da bazı enteresan veriler mevcut. Örneğin geçtiğimiz günlerde Financial Times tarafından yayınlanan bir raporda, hedge fonlarının elde ettiği kar marjının bu yıl boyunca yüzde 35’lik bir kayıp yaşadığı kaydedilmişti. Raporda, bu yıl içinde kepenk kapatan hedge fonlarının ise yüzde 9 oranında olduğu aktarılmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment