Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ACCC: Kripto Para Dolandırıcılığı Avustralya İçerisindeki En Yaygın İkinci Yöntem Haline Geldi

Avustralya‘nın ulusal tüketici koruma kurumu, kripto para birimleri ile ilgili sahtekarlıkların son 12 aylık süre boyunca ”önemli” bir büyüme kaydettiğini ve artık ülkedeki en yaygın ikinci yatırım dolandırıcılığı olduğunu ifade etti.

Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu (ACCC) Scamwatch adında  bu gibi sahtekarlıkların bildirilebileceği bir siteye sahip.  Site üzerinde Pazartesi günü yayınlanan yeni bir uyarıda, kurum halkı, durmadan artmakta olan ‘yaygın’ kripto para birimi trading ve ikili opsiyon temelli dolandırıcılıklara karşı uyardı. ACCC’nin açıklamasına göre özellikle kripto para birimleri ile ilgili dolandırıcılık yöntemleri son 12 ay içerisinde ciddi bir piyasa artışı yaşadı ve ”kurbanlara önerilen en yaygın ikinci yatırım sahtekarlığı” haline geldi.

Yapılan açıklamada ACCC başkan yardımcısı Delia Rickard şunları ekledi:

”Kripto para birimi trading işlemlerindeki popülerite artışı bu yöntemi insanları dolandırmak için yeni bir trend olarak kullanan sahtekarlıklar tarafından es geçilmedi. Bu yöntem de diğer yatırım sahtekarlıkları ile benzer: sahtekar fiyat hareketi hakkında içeriden bilgi elde ettiğini söyleyecek ve bunu size bir servet kazandırmak için kullanacak. Eğer yatırım yaparsanız paranız çabucak ortadan kaybolacak.”

2017 yılının Kasım ayında ACCC bitcoin ile ilgili sahtekarlıklarda %126 bir artış olduğunu vurgulayan bir araştırma yayınlamıştı. Bunun yılın sonlarında görülen kripto para birimlerinin muazzam artışı ile çakışması da başka bir ‘tesadüf’ olarak aktarılmıştı.

Yatırımcıları bu gibi sahtekarca yöntemler konusunda dikkatli olmaya çağıran Delia, Avustralya vatandaşlarını ”risksiz yatırım’, ”çok düşük risk”, veya ”hiç çalışmadan zengin olma” gibi tekliflerden uzak durmaları konusunda uyardı.

Bu esnada ACCC, hisse senedi, emtia veya emlak sektöründe yer alan yatırım odaklı sahtekarlık yöntemlerinin Avustralya içerisindeki ”en yaygın yatırım dolandırıcılığını” oluşturduğunu da kabul etti.

Bu yılın başlarında ACCC, 2017 yılının toplamı boyunca Avustralya vatandaşlarından 1.289 kripto para birimi ile ilgili dolandırıcılık şikayeti aldığını açıklamıştı. Bu şikayetlerin toplamından ortaya çıkan kayıp para miktarı ise 1.2 milyon Avustralya Dolarına tekabül etmekte.

Bu 1.2 milyonluk kaybın üzerine ICO ile bağlantılı dolandırıcılık yöntemleri de girince toplam kayıp 2.1 milyon Avustralya Dolarına kadar çıkıyor. ACCC ,bu yüksek miktarın geçen yıl sonunda artış yaşayan kripto para fiyatlarından etkilendiğini söyleyip, ”kripto para birimlerinin değeri arttıkça, insanların gerçek yatırım sandıkları dolandırıcılık kayıplarının miktarı da artıyordu” ifadesini kullandı. 2.1 milyon dolarlık kaybın hala çok fazla olmadığını belirten ACCC, ”diğer dolandırıcılık yöntemleri ile, bu buz dağının sadece görünen kısmı” yorumunda bulundu.

Mart ayında Japonya’nın Ulusal Emniyet Teşkilatı (NPA2017 yılına ait kripto para dolandırıcılıkları ile ilgili rapor yayınlamış ve bu miktarın 6.2 milyon dolar civarında olduğunu söylemişti. Ancak bu araştırmadaki miktarın içine 500 milyon dolarlık NEM soygunu dahil edilmemişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment