JPMorgan: Dijital Paralar 2019’a Damga Vurdu
Bankacılık devi JPMorgan blockchain ve dijital paralar ile ilgili 74 sayfalık bir rapor yayınladı. JPMorgan bu raporunda geçtiğimiz yıl yaşanan gelişmeleri değerlendirdi ve dijital paraların 2019’da damga vurduklarını belirtti.
2019’daki Gelişmeler
Geçtiğimiz yıl içerisinde dijital para ve blockchain dünyasında birbirinden önemli gelişmeler yaşandı. Dünyanın en büyük merkez bankaları dijital paraları araştırmaya başladılar, blockchain teknolojisini kullanan şirketlerin sayısı arttı, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok ülke dijital paraları düzenlemek için harekete geçti.
JPMorgan’ın yeni yayınladığı raporda tüm bu gelişmeler hakkında bilgi almak mümkün. Bankacılık devinin değerlendirmelerine göre 2019’da yaşanan bu gelişmeler aslında dijital teknolojilerin ne kadar hızlı bir şekilde geliştiklerini gösteriyor.
Çin’in dijital para projesinden, JPMorgan’ın kendi dijital para projesinden, geçtiğimiz yıl kurulan blockchain projelerinden bahseden JPMorgan ekibi, gelecekte insanların 2019 yılını dijital paraların yükselişe geçtiği sene olarak hatırlayacaklarını belirtiyor:
2019 yılı dijital paraların yükselişe geçmesiyle hatırlanacak. Blockchain teknolojisinin tüm dünyaya yayılması için gereken temeller atıldı. Ayrıca dijital paraların gelişmesi için gereken temeller de atılmaya devam ediyor.
Eksikler Var
JPMorgan her ne kadar dijital paraların 2019’a damga vurduklarını belirtse de sektörün eksik ve yetersiz yanlarından bahsetmeyi de ihmal etmiyor.
Bankacılık devine göre blockchain teknolojisinin özellikle ölçeklenebilirlik konusunda gelişmesi ve daha da hızlanması gerekiyor. JPMorgan’a göre günümüz blockchain ağlarındaki bu sorunların çözülmemesi, blockchainin yayılma hızını ciddi anlamda düşürür.
JPMorgan’a göre blockchain ve dijital para dünyasında teknik sorunların yanı sıra başka bir sorun daha var: Yasal belirsizlikler. Bunun için Facebook’un dijital para projesi Libra’dan örnek veren JPMorgan ekibi, dijital para ve blockchain kullanımının tam anlamıyla yaygınlaşabilmesi için ortadaki yasal belirsizliklerin giderilmesi gerektiğini vurguluyor.