Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Wikipedia Kurucusu: Bitcoin Kullanmayı Düşünmüyoruz

Wikipedia’nın kurucularından Jimmy Wales, Wikipedia’nın herhangi bir şekilde Bitcoin kullanmasına gerek olmadığını düşünüyor.

Neden Kullansınlar?

Jimmy Wales, CoinGeek etkinliğinde kendisinin Satoshi Nakamoto olduğunu iddia eden Craig Wright ile bir araya geldi. Bu iki isim Wikipedia’dan ve Wikipedia’nın kripto para kullanmaya başlaması ihtimalinden bahsetti.

Etkinlik sırasında hem Craig Wright hem de katılımcılar Wikipedia’nın Bitcoin kullanmaya başlamasını önerdiler. Fakat Jimmy Wales, şu anda Bitcoin kullanmaya başlamak için herhangi bir sebep göremediğini söyledi.

Paralı İçerik Önerisi

Wales, Wikipedia’nın Bitcoin kullanması için herhangi bir sebep göremediğini söyleyince Craig Wright bazı kişisel öneriler sunmaya başladı.

Wright Wikipedia’nın bazı içeriklerden ücret kesmesi (1 dolardan düşük olacak şekilde) fikrini öne sürdü. Kendisinin görüşlerine göre Wikipedia böyle bir sistem kurarsa bu içeriklerin ücreti Bitcoin ile ödenebilir. Bu da Bitcoin’e yeni bir kullanım alanı sağlar.

Wales ise Wright’ın bu önerisini pek desteklemedi ve Wikipedia’nın en azından şu an için böyle bir planı olmadığını belirtti.

Bağış Önerisi

Wales, Wikipedia ‘neden BTC kullansın?’ sorusunu sorduktan sonra kendisine sunulan fikirlerden biri de bağış fikri oldu.

İnsanlar günümüzde Wikipedia’ya çeşitli ödeme seçeneklerini kullanarak bağış yapabiliyorlar. Etkinlikte Wales’e sunulan öneri de tam olarak bununla, yani insanların Wikipedia’nın bu ödeme seçeneklerinin arasına Bitcoin’i de eklemesiyle alakalıydı.

Wales bu öneriyi de pek desteklemedi ve hatta bu fikri zaten önceden değerlendirdiklerini söyledi. Ancak Wales’in açıklamalarına göre ödeme seçenekleri arasına Bitcoin’i eklemek için herhangi bir sebep yok. Hatta Wales, bunun Wikipedia’yı olumlu değil olumsuz yönde etkileyeceğini düşünüyor.

Kendisinin açıklamalarına göre insanlar genel olarak hala Bitcoin hakkında pek bilgi sahibi değiller. Ayrıca Wikipedia kullanınıcıları arasında yoğun bir BTC talebi de yok. Tüm bunları gerekçe olarak gösteren Wales, Bitcoin’i ödeme seçenekleri arasına eklemek için de bir sebep olmadığını düşünüyor. Kendisinin böyle bir hamlenin Wikipedia’nın aleyhine olacağını düşünmesinin sebebi ise oldukça ilginç. Wales’e göre insanlar bağış yapmak istediklerinde ödeme seçenekleri arasında Bitcoin’i görürlerse İnternet’te Bitcoin için arama yapmaya başlayabilir, Bitcoin hakkında bilgi almaya çalışabilirler. Bunu yaparken de Wikipedia’nın sayfasını terk edebilir ve bağış yapmayı unutabilirler.

Wales etkinlik sırasında Wikipedia’nın Bitcoin kullanma ihtimalinin yanı sıra blockchain kullanma ihtimalinden de bahsetti. Şu an için Wikipedia’da kullanılan sistemin gayet etkili olduğunu söyleyen Wales, özet olarak Wikipedia’nın şimdilik ne Bitcoin ne de blockchain kullanmayı planladığını belirtti. Kendisinin etkinlik sırasında yaptığı açıklamalara göre bunun sebebi Bitcoin’e veya blockchaine karşı bir tavır alması değil, yalnızca Wikipedia’nın şu an için bu teknolojileri kullanmaya ihtiyaç duymaması.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment