Çin Merkez Bankası: Ödeme Sistemlerimizi Blockchaine Aktarmıyoruz
Çin Merkez Bankası’na bağlı olan Dijital Para Araştırma Enstitüsü, blockchain teknolojisi ile ilgili yeni bir rapor yayınladı. Bu raporda paylaşılan bilgilere göre Çin Merkez Bankası’nın ülkedeki ödeme altyapısını blockchaine aktarmak gibi bir planı yok.
İyi Yanları
Çin Merkez Bankası bünyesindeki Dijital Para Araştırma Enstitüsü tarafından yayınlanan raporda blockchain teknolojisinin hem iyi hem de kötü yanlarından bahsediliyor.
Bu raporda aktarılan bilgilere göre blockchain veri gizliliği, işlem denetimi gibi alanlarda ciddi avantajlar sunuyor. Dolayısıyla blockchain teknolojisinin ticaret ve finans alanında kullanılması mümkün olarak gösteriliyor. Bu pek şaşırtıcı değil çünkü Çin Merkez Bankası zaten 2018’de ticari işlemleri geliştirebilmek için bir blockchain projesi hazırladı.
Dijital Para Araştırma Enstitüsü tarafından paylaşılan bilgilere göre blockchain teknolojisi bazı evrakları dijital ortama aktarmak için de kullanılabiliyor. Blockchain ağındaki belgeler kolaylıkla takip edilebildiği ve denetlenebildiği için bu teknolojinin böyle bir amaç için kullanılması da mümkün.
Kötü Yanları
Dijital Para Araştırma Enstitüsü’ne göre blockchainin iyi yanları olduğu kadar kötü yanları da var. Bunların başında blockchainin özellikle ölçeklenebilirlik konusunda hala yetersiz olması geliyor.
Bu rapora göre blockchain ağlarındaki işlemlerin tamamlanabilmesi için işlemlerin önce sıraya dizilmesi, ağdaki tüm düğümlerin birbiriyle senkronize olması gerekiyor. Bu da blockchain platformlarının performansını ciddi anlamda düşürüyor.
Bunun yanı sıra blockchainin yeteri kadar güvenli olmadığından da bahsediliyor. Rapora göre blockchain ağlarına yüzde 51 saldırıları düzenlenebiliyor. Ayrıca blockchain ağlarında henüz işlem iptali veya işlemi geri alma gibi bir özellik olmadığı için bu platformlar ciddi sorunlara yol açabiliyorlar.
Dijital Para Araştırma Enstitüsü’ne göre blockchainin çok daha farklı sorunları da bulunuyor. Yayınlanan rapora göre blockchain ağlarında yapılan işlemlerin tamamlanıp tamamlanmayacaklarının herhangi bir garantisi bulunmuyor (yüzde 51 saldırıları yüzünden), iki blockchain platformunun birbiriyle uyumlu çalışıp çalışmayacağı bilinmiyor. Ayrıca blockchainin kripto paralarla olan ilişkisi de bu teknolojiyi olumsuz yönde etkiliyor. Bunun sebebi ise kripto paraların spekülasyona yol açması, herhangi bir merkeze bağlı olmamaları ve finans sistemini olumsuz yönde etkilemeleri.
Merkez Bankasına Uygun Değil
Bu raporda yer alan en çarpıcı bilgi aslında Çin Merkez Bankası’nın blockchain ile ilgili olan ilişkisiyle ilgili.
Dijital Para Araştırma Enstitüsü’ne göre Çin Merkez Bankası’nın henüz ülkedeki ödeme sistemlerini blockchaine aktarması söz konusu değil. Bunun sebebi aslında gayet açık. Yayınlanan rapora göre:
Blockchain teknolojisinin merkezsiz yapısı, merkez bankalarının merkezi yönetim yapılarıyla çelişiyor.
Çin Merkez Bankası’na bağlı olan Dijital Para Araştırma Enstitüsü bu yüzden geleneksel ödeme sistemlerinin herhangi bir blockchain ağına aktarılmasını önermiyor.
Kaynak: China Finance
Açık Kapı Bırakıyorlar
Dijital Para Araştırma Enstitüsü’nün yayınladığı bu raporda blockchainin eksik, kötü, yetersiz yanlarına vurgu yapılıyor. Ancak bu, Çin’in blockchainden ümidini kestiği anlamına gelmesin.
Enstitü, yayınladığı bu raporda blockchain teknolojisinin nasıl geliştirilebileceğiyle ilgili de bazı önerilerde bulunuyor. Enstitü’ye göre Çin, blockchain sektörünü kontrollü bir şekilde geliştirebilir ve uzun vadeli bir plan hazırlayabilirse blockchain teknolojisinin meyvelerini toplamaya başlayabilir.