Kenya İlk Bitcoin ATM’sine Kavuştu!
İlk Bitcoin ATM’si Nairobi‘ye kuruldu ve böylece Doğu Afrika‘ya kurulmuş ilk ATM unvanını da elde etti. Kurulan bu ATM aracılığıyla anlık olarak Bitcoin ve Litecoin alımı yapılabilecek. Tacirler sözü edilen kripto para birimlerini 5 dolar gibi bir ücret karşılığı alabilecek ve bu miktarı isterlerse dolar isterlerse de Kenya şilini karşılığında ödeyebilecekler.
ATM hakkında konuşan Bitcoin girişimcisi Wangechi Kairuki şunları ifade etti:
”İşlem çok basit ve iki dakikadan kısa sürüyor. Elinizdeki nakit para miktarı kadar Bitcoin satın alabiliyorsunuz.”
Bu ATM Doğu Afrika içerisinde kurulmuş ilk Bitcoin ATM’si olsa da Güney Afrika kendi ATM’sini dört yıl önce kurmuştu ve bu sayıyı o zamandan beri iki katına çıkarmayı başardı. Tabii ki bu rakam içerisinde 2.000’den fazla ATM bulunan ABD gibi ülkelerin yanına bile yaklaşamıyor.
Kripto para birimleri Kenya içerisinde uzmanlardan gelen uyarılara rağmen durmadan daha popüler bir hal almakta. Tacirler arzu ettikleri kripto para ile işlem yapmak için öncelikle içerisinde Bitcoin ticareti yapılan bir platform üzerinden hesap açmak zorunda ancak bu açılan hesap direkt olarak hazır Bitcoin cüzdanı ile beraber sunulmakta. Mevzu bahis cüzdan içerisinde sizin Bitcoin adresiniz, QR kodunuz bulunuyor ki bu QR kodu daha sonra ATM’ye okutup kendi hesabınızı makineye tanıtıyorsunuz. Kullanıcıların yapması gereken şey satın alma opsiyonuna tıklamadan önce QR kodunu tanıtıp nakit miktarını yatırmak. Bu işlemi yaptıktan sonra tokenler cüzdan üzerine aktarılıyor.
”Bitcoin’ler aynı bizim süpermarketlerden veya bazı mağazalardan yaptığımız alışveriş karşılığında verilen puanlar veya cep telefonu operatörlerinin verdiği ekstra konuşma dakikaları gibi bir işleve sahip. Bunları bir şeyler satın almak veya hizmetler için ödeme yapmak için kullanabilirsiniz. ”
ATM hakkında bazı endişeler mevcut ve son gelen bilgilere göre ATM’nin daha yüksek takas işlem ücreti varmış. Bunun sebebi BitClub’ın her işlemden komisyon almasından kaynaklanıyor olabilir ancak BitClub kripto para birimleri ile ticaret yapan insanların sayısını arttırabileceği umuduyla yakın zamanda M-Pesa’yı (günlük hayattaki ödemeleri cep telefonu hattı üzerinden yapmak) da ödeme opsiyonu olarak sunmayı planlamakta olduğunu belirtti.
Kenya’daki ATM şu an için günlük 15-20 arasında insana hizmet vermekte ki bu kripto para birimlerine olan ilgiliyi de yansıtmakta olup bunun Kenya içinde genellikle genç insanlara hitap ettiğini göstermekte. Geçen yılın sonlarında yapılan bir anket Kenya’nın ciddi bir oranda Bitcoin taraftarına ve miktarına sahip olduğunu göz önüne koymuştu. Kenya’nın Blockchain ve Yapay Zeka platformunun başkanı olan Dr. Bitange Ndemo bu zamana kadar ne denli bir aşama kaydettikleri hakkında konuştu:
”Bu hızlı büyüyen bir teknoloji. Bir kaç yıl önce mobil ödemelere de şu an kripto para birimi ödemelerine karşı sergilediğimiz aynı dikkatli tutumla yaklaşmıştık. Ancak şimdi nerede olduğumuza bir bakın.. Yakında ülkenin ilk blockchain temelli kripto para biriminin gelişimi ve üretimi hakkında önerilerimizi sunuyor olacağız.”
Piyasalarda artmakta olan mali sahtekarlıklar ve düzenleyici bir çerçevenin eksikliği yüzünden ülkede kripto para birimlerine karşı hala bir endişe hali sürmekte. Kenya Merkez Bankasının müdürü Patrick Njoroge bu endişeleri şu şekilde dile getirmişti:
”Hadi hep beraber fırsatları, kripto para birimlerinin beraberinde getirdiği bütün artı ve eksi yönleri tanımlayalım. Biz yenilik karşıtı değiliz, biz kripto para karşıtı değiliz. Biz yeniliği destekliyoruz ancak bunun finansal istikrara vuracağı darbe ve sahip olduğu risk konusunda endişe duymaktayız.”
Kariuki sonuç olarak şunları ifade etti:
”Online işlem yaptığınız sürece her zaman bir risk olacaktır Kullanıcıların hackerlara karşı ikinci bir güvenlik duvarına veya tabakasına sahip olduklarından her zaman emin olmaları ve işlem yaptıkları insanları kontrol etmeleri gerekmektedir. Her kullanıcının yaptığı işlemleri ve aldığı oyları gösteren bir profili mevcut.”