Koç Holding Ceosu: Blockchain Teknolojisini Daha Çok Konuşacağız
Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, Blockhain teknolojisi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çakıroğlu, “Blockchain denilince ilk akla gelen finans sektörü olmasına rağmen bu, çok geniş kapsamlı uygulama alanı olan ve önümüzdeki dönemde daha fazla konuşacağımız bir teknoloji” dedi.
Teknolojide son dönemde yaşanan gelişmelere ve bunların etkilerine değinen Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu sürücüsüz araç teknolojisindeki hızlı gelişmelerin önemli iş birlikleri ve satın almaları da beraberinde getirdiğini ifade etti.
Elektrikli araçların sayısının arttığını, ancak sektördeki payının daha yüksek bir seviyeye gelmesi için zamana ihtiyaç olduğunu belirten Çakıroğlu;
“Birçok ülke ve şehir benzinli ve dizel motorlu araçlara kısıtlama getireceği tarihleri açıkladı. Önde gelen otomotiv şirketleri emisyon sorunu sebebiyle yakın zamanda dizel motorlu araç üretimine son vereceklerini ilan etti. En önemli maliyet kalemi olan pilin kilovatsaat başına maliyeti, 2010 yılına göre 5’te 1 düştü. Şarj istasyonlarının sayısı da gün geçtikçe artıyor. Hatta bu amaçla, rakipler ortak bir platformda buluşuyor” değerlendirmesinde bulundu.
Çakıroğlu, petroldeki talebin zirve noktasına 2029’da ulaşacağı tahmin edildiğini aktararak, şunları kaydetti:
“Ancak unutmayalım ki yatırımcılar, şirketleri uzun vadeli getiri potansiyeline ve karşı karşıya kalacağı risklere göre değerliyor. Mevcut otomotiv ve enerji şirketleri iş modellerini bu gelişmelere göre değiştirmezlerse, şirket değerinin düşmesi için 2030 yılının beklenmeyeceğini rahatlıkla söyleyebilirim. Şirket değerleriyle ilgili en somut örnek Tesla. Tesla yılda yaklaşık 100 bin araç üretiyor ve hiç kar etmedi. Buna rağmen şirketin değeri 2015’ten bu yana yüzde 70 artarak 56 milyar dolara yükseldi.”
Levent Çakıroğlu, Koç Topluluğu’nun bu gelişmelere seyirci kalamayacağını dile getirdi.
“Blockchain Teknolojisini Daha Çok Konuşacağız”
Sadece şirketler değil, ulusal düzeyde ele alınan stratejik bir konu olan yapay zekanın da dönüştürücü bir etkiye sahip olduğuna dikkati çeken Çakıroğlu, üst düzey yöneticilere “Verimlilik, optimizasyon, yeni ürün ve hizmet perspektifinden, yapay zeka uygulamalarını Dijital Dönüşüm programlarınıza dahil edin” mesajını verdi.
Son dönemin gündem maddelerinden Bitcoin’e de değinen Çakıroğlu, “Bitcoin hakkındaki spekülasyonlardan ziyade, kripto paraların temelini oluşturan Blockchain teknolojisinden bahsetmek istiyorum. Blockchain denilince ilk akla gelen finans sektörü olmasına rağmen bu, çok geniş kapsamlı uygulama alanı olan ve önümüzdeki dönemde daha fazla konuşacağımız bir teknoloji” görüşlerini aktardı.
Teknolojideki heyecanlı gelişmelerin kaygı verici boyutları da olduğunu belirten Çakıroğlu, bunlardan birinin de siber güvenlik olduğuna işaret etti. Çakıroğlu, kuantum işlemciler, nesnelerin interneti, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, 3 boyutlu yazıcılar ve biyoteknolojide de çok önemli gelişmeler yaşandığını anlattı. Yöneticilere müşteri odaklı, yenilikçi ve girişimci olmaları çağrısında bulunan Çakıroğlu, topluluk bünyesinde yürütülen Dijital Dönüşüm programının bu nedenle çok önemli olduğunu bildirdi.
Topluluk şirketlerinin müşteri verisi, müşteri ilişkileri yönetimi ve çoklu kanal stratejileri konularında yaptıkları çalışmalardan örnekler veren Çakıroğlu, bu alanda değerlendirilmesi gereken çok daha büyük bir fırsat olduğunu dile getirdi. Çakıroğlu, 2018 yılında müşteri verisini yeni bir değer önerisiyle yapılandırmanın öncelikli gündem maddelerinden biri olduğunu belirtti.
Kaynak: Haber Türk