Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Borsalarının Sayısında Çok Büyük Artış Yaşanıyor

Bitcoin piyasaya ilk çıktığı zaman, kripto para borsası sayısı bir elin parmaklarını geçmezdi. Herkesin bir çırpıda aklına MtGox, Bitstamp, Btc-e, Vircurex ve diğer birkaç irili ufaklı borsa gelirdi. Ancak, günümüzde iş artık çok daha başka bir boyuta evrilmiş durumda. Ortalama bir kripto para yatırımcısının elinde, parasını değerlendirmek adına seçebileceği tam 500’den fazla kripto para borsası bulunuyor ve bu rakam, gün geçtikçe daha da artıyor.

500’den Fazla Kripto Para Borsası Var

Dünyadaki kripto para borsalarının sayısını hesaplamak, inanın düşündüğünüzden çok daha zor. Coinmarketcap’e göre toplamda 208 borsa var ve diğer benzer sitelere baktığımızda onların da farklı borsaları listelediğini görmek mümkün. Tüm bunlara ek olarak, dünya üzerinde birçok yerel kripto para borsası da bulunuyor. Örneğin Kanada’nın Einstein Borsası, Afrika’nın Golix’i Avustralya’nın ACX’i ve yine Okyanusya’nın gümbür gümbür gelen yeni kripto para borsası Nauticus’u var.

İşte tüm bu borsalar, Coin market cap’te yer almazken, teknik olarak kripto para borsası sınıfına uymayan Coinbase ve P2P borsaları olan Localbitcoins ve Localethereum gibi borsalar da listelerde yer almıyor. Yine deep web platformlarında görmeye alışkın olduğumuz Radar Relay, Kyber Network gibi platformlar da, listelere girmiyor. İşte tam da bu sebeple sayım çok zor ve şu anda dünya üzerinde 500’den fazla kripto para borsası olduğu sadece tahmin ediliyor.

Seçim Yapmak Güzel, Ama Kaç Seçenek Arasından?

Bitcoin ekosisteminin sadece MtGox adı verilen tek bir borsadan işlediği zamanlara dönecek olursak, oradaki yaşanacak olası bir aksaklık -ki yaşandı- işin sonu demekti. Ancak şimdi elimizde bu kadar fazla borsa  varken, böylesi bir olayın riski elbette daha azalmış durumda. Ancak bu durum, sadece sayılarda öyle. Günlük işlem rakamlarına baktığımızda, tüm kripto para ticaretlerinin yüzde 50’den fazlasını sadece 3 borsanın tek başına üstlendiğini görüyoruz. Örneğin sadece Binance, tüm işlem hacminin yüzde 18’ini tek başına oluşturuyor. Allah korusun ancak Binance’in başına bir hack ya da başka bir şey gelse, bu yine kripto para dünyasını sarsacak bir şey olur ancak elbette ki MtGox’un hacklenmesi kadar büyük zarar vermeyecektir.

The Number of Cryptocurrency Exchanges Has Exploded

Binance’in sadece 12 ayda yakaladığı inanılmaz çıkış, diğer token destekli kripto para borsalarına da adeta ilham verdi. Artık Coinlion ve Legolas gibi borsalar da, Binance’in başardığını başarmaya çalışıp 12 ay içinde bir hiçten milyar dolarlık şirketlere dönüşmeyi amaçlıyorlar.

Bu tarz yeni oluşan her bir borsa, birbirinden ufak farklar ile ayrılıyor. ICO sunumları, müşteri destek hizmetlerinin devamlılığı, yatırımcının elindeki para seviyesi gibi birçok faktör bu borsalarda farklılık gösteriyor. Hatta ve hatta, işe yeni başlayan insanlar için anlatım ve telefon desteği olan borsalar dahi var ve kripto para camiasında bu borsaların sayısının artması ümit ediliyor.

Birçok kripto para borsasında çeşitli görevler alan ve sektörde önemli bir yatırımcı olarak bilinen Oliver Isaacs’e göre, bir kripto para borsasının fark yaratması için, şu özellikleri barındırması gerekiyor:

”Öncelikle teknik destek ve müşteri hizmetlerinin en üst seviyede olması lazım. Aynı zamanda borsanın işlemlerdeki hızı da artık çok önemli noktalardan biri haline geldi. Koininizi borsadan hemen alıp hemen yatırabilmek istiyorsunuz, özellikle de Arbitraj kovalıyorsanız.”

Para, geleneksel ekonomi kuruluşlarından kripto para sektörüne akmaya devam ettikçe, farklı özelliklerini parlatmaya çalışan birçok yeni kripto para borsasına daha merhaba diyeceğimiz aşikar. Ancak aksi bir durum olur da sektörde kış esintileri başlarsa, birçok kripto para borsasının terk edilmiş birer ev olacağı da su götürmez bir gerçek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment