Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Para Piyasasına Yeni Koin Geliyor: Reserve

Kripto para piyasasına giriş yapmaya hazırlanan ve yatırım toplama sürecinin ilk aşamasında 5 milyon dolar civarında para toplamayı başaran Reserve adlı yeni ‘sabitkoin’ projesi, pek çok isim tarafından destekleniyor. 40’tan fazla grup, fon ve melek yatırımcı tarafından desteklenen Reserve Coinbase’i desteklemiş olan Silikon Vadisi yatırımcılarından Peter Thiel’dan da destek görüyor.

ABD dolarının değerine bire bir şekilde sabitlenecek olan koin şu anda önceden Google ve OpenAI gibi yerlerde çalışmış kişilerden oluşan bir ekip tarafından geliştiriliyor. Projenin danışman kurulu arasında SEC‘in eski yetkililerinden olan Paul Atkins’in yönettiği Patomak Global Advisors adlı organizasyon da bulunuyor.

Proje ekibinin amacı değer kaybeden itibari paralara rakip olabilecek bir kripto para oluşturmak. Ekibe göre şu anda yerel para biriminin çok ciddi değer kaybettiği 16 farklı ülke var ve bu ülkelerdeki insanlar birikim yapma konusunda ciddi sorunlar yaşıyorlar.

Kripto para sektöründeki fiyat değişkenlikleri pek çok kişi tarafından eleştiriliyor.Belli başlı hükümetler ve şirketler kripto para piyasasının en olumsuz yönlerinden biri olarak bu fiyat değişkenliklerini gösteriyorlar. Fiyatlarda yaşanan bu değişkenlik bazı al-satçıları elbette memnun ediyor çünkü bu değişkenliklerden faydalanarak kar elde etme fırsatı var. Ancak piyasanın bu özelliği kripto paraların birer ödeme aracı olarak kullanılmalarını biraz zora sokuyor. Hatta kullanıcılara sundukları ürün/hizmet karşılığında kripto para üzerinden ödeme kabul eden bazı şirketler sırf bu yüzden artık kripto para kabul etmemeye başlayabiliyor.

Şu anda piyasada birkaç tane ‘sabitkoin’ bulunuyor ve tabii ki bunların arasındaki en popüler olanı Tether. Tether ile ilgili sektörde çok ciddi tartışmalar dönüyor ve sektörün belli bir kısmı Tether’ı pek de güvenilir bulmuyor. Piyasada Tether’ın yanı sıra özellikle son zamanlarda iyi bir çıkış yakalamayı başarmış TrueUSD ya da eUSD gibi sabitkoinler de bulunuyor.

Reserve projesinde kullanılan kod koin kullanıma hazır hale gelmeden bir süre önce halka açık bir şekilde yayınlanacak ve projede kripto para bazlı varlıkların Vault adlı bir akıllı sözleşme içerisinde tutulmasını sağlayacak merkezsiz bir protokol kullanılacak. Reserve ekibinin iddiasına göre proje maddi olarak dışarıdan destek görmenin yanı sıra kendi kendini destekleyebilme özelliğine de sahip olacak. Burada ‘destek’ derken kastettiğimiz şey projenin hem Reserve hisseleri hem de harici kripto paralarla destekleniyor olacak olması.

Projenin kripto parayla desteklenecek olması çok iyi bir şey çünkü içine birazcık bile olsa şüphe düşen kullanıcılar projenin gerçekten desteklenip desteklenmediğini kolaylıkla kontrol edebilecekler. Tabii projenin kripto parayla desteklenecek olması Reserve’ün hem şefffalığa hem merkezsizliğe sahip olacağı anlamına geliyor. Freeman’a göre bir kripto paranın uygulanabilecek her türlü sansüre karşı koyabilmesi için tam anlamıyla merkezsiz olması gerekiyor.

Bu durumun yukarı da söylediğimiz gibi gayet iyi yanları var ancak eleştirilecek yanları da yok değil. Reserve kripto paralarla desteklenecek desteklenmesine ancak hatırlamak gerekiyor ki kripto paralarda fiyat değişkenlikleri yaşanabiliyor ki bu da projeyi desteklemek için daha fazla sermaye kullanılmasına yol açabilir.

Yani eğer Reserve’ü desteklemek için kullanılan kripto paraların fiyatlarında çok ciddi bir düşüş yaşanırsa Reserve de ciddi sıkıntılar yaşayabilir ki bu sıkıntıların arasında sermaye açığı da yer alıyor. Yine de projenin henüz bu gibi detayları açıklayan kapsamlı bir kılavuz yayınlamadığını belirtelim. Ekibin bu gibi olası problemlere karşı bir önlem alıp almadığını henüz bilemiyoruz. Projenin kurucusu olan Freeman’a Reserve’ün böyle bir sorunla karşılaşabileceği sorulduğunda kendisi şöyle yanıt verdi:

“İşler aniden sarpa sararsa bu (kripto para bazlı) varlıkların çok ciddi değer kaybetmeleri muhtemel ki zaten biz de bu yüzden varlık havuzumuzda çeşitlilik oluşturmaya çalışıyoruz.”

Yurt dışına çalışmaya gidip orada kazandığı paranın bir kısmını Türkiye’deki ailesine gönderen kişilerden haberdarsınızdır, belki siz de onlardan birisinizdir. Bu kişiler yurt dışında aldıkları maaşları havale yoluyla Türkiye’ye gönderiyorlar ve küresel çaptaki havale sektörünün yaklaşık 500 milyar dolar gibi bir değere sahip olduğu düşünülüyor. Reserve ekibi de tam olarak bu sektörde ciddi değişiklikler yaratmaya çalışıyor. Şu anda yurt dışında çalışıp ailesine para göndermeye çalışan kişiler yapacakları havale işlemi için oranı yüzde 7’ye varan işlem ücretleri ödemek durumunda kalıyorlar. Reserve ise bu gibi kişileri böylesine yüksek işlem ücretlerinden kurtarmayı ve onlara bir alternatif sunmayı hedefliyor.

Sabitkoinler özellikle kurumsal yatırımcıların ilgisini çekebilir ve kurumsal yatırımcıların piyasaya girmesi durumunda piyasa genelinde ciddi bir artış yaşanabilir. Piyasanın büyümesi durumunda da bu tarz sabitkoinlerin çok daha geniş kullanım alanlarına sahip olmaları gayet muhtemel. Ancak tabii ki hiçbir şey kesin değil, kurumsal yatırımcıların piyasaya gireceği de.

Kripto para piyasasındaki sabitkoinlerin sayısı artmaya devam ediyor ve şu anda zirvede bulunan Tether’ın rakipleri gittikçe çoğalıyor. Çeşitli tartışmaların odağı olan, birbirinden farklı ithamlar altında kalan Tether ne kadar daha zirvede kalmaya devam edecek göreceğiz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment