Lightning Network Beta Sürümüyle Hayata Geçiyor
Bitcoin‘in merakla beklenen bir versiyonu olan Lightning Network nihayet gerçek kullanıcılara sunuluyor.
Dün, Kaliforniya merkezli bir girişim şirketi olan Lightning Labs resmi olarak yazılımlarının (LND) beta versiyonunu hayata geçirdiklerini duyurdu. Bu sayede, yatırımcılar ve proje liderleri tarafından bugüne kadarki en detaylı şekilde test edilen versiyonu olduğu belirtilen bu teknolojiyi artık ulaşılabilir bir hale geldiği anlamına geliyor. Bu demek oluyor ki kullanıcılar artık Blockchain üzerindeki işlemlere takılmadan LND’den faydalanarak diğer kullanıcılara Bitcoin ve Litecoin gönderebilmelerine olanak sağlayacak.
Her ne kadar bu yazılım birden fazla ağ ile birleşerek kripto para birimleri işlemlerini daha hızlı ve ucuz yapma gibi bir amacı olsa da bugünkü gelişme ile birlikte Bitcoin, yinelenen faturalandırmalar ve internet üzerinden alınan ürünler gibi bir çok yeni uygulama alanına bir adım daha yaklaştırılmış oldu.
Bunun temel sebebi ise Lightning protokolünün de Bitcoin’e benzer bir şekilde tek bir kişi veya şirket tarafından yönetilmemesi. Lightning protokolü de bir takım birbirleri ile uyumlu teknolojilerden oluşmakta. Bitcoin odaklı bir girişim şirketi olan Blockstream de daha önceden Ocak ayında, Lightning protokolünün candidate version 1.0‘ını çıkarmıştı. ACINQ isimli benzer bir başka şirket ise hali hazırda Bitcoin ile çalışmakta olan fakat dengeli çalışmayan bir beta versiyonunu bizlere sunmakta.
Ayrıca yapılan bir başka açıklamada, Lightning Labs’in Twitter CEO’su Jack Dorsey, Square Capital‘in yöneticisi Jacqueline Reses, Litecoin‘in yaratıcısı Charlie Lee ve eski PayPal COO‘su David Sacks‘ında içinde bulunduğu 10’a yakın yatırımcıdan 2.5 milyon $ değerinde para toplamıştı.
Dorsey ve Reses konu hakkında yorum yapmaktan kaçınarak yalnızca yatırım yaptıklarını doğrulamak ile yetindiler. Öte yandan Sacks, bu beta versiyonunun çıkışını Bitcoin tarihi açısından çok önemli bir nokta olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
“Lightning bu zamana kadar Bitcoin için yapılmış olan en önemli protokol ve Lightning Labs bu zamana kadar görülen en iyi protokolü yapmış bulunmakta.”
Blockchain güvenlik şirketi BitGo‘nun CTO’su Ben Davenport ise bunu önemli bir dönüm noktası olarak gördüğünü belirterek şunları ekledi:
“Bu, bütün bir topluluğun geçtiğimiz iki yıl boyunca odaklandığı ve üzerinde çalıştığı çok önemli bir gelişme. Ve bu yalnızca Lightning Labs’in değil, birçok insanın koyduğu yoğun emeğin bir ürünü. Biz bunu Bitcoin ölçeklendirme çözümünün çok önemli bir parçası olarak görmekteyiz ve belki ileride diğer dijital para birimleri de buna dahil olacak.”
Takım Ruhu
Lee’ye göre Lightning’in bugün gerçekleşmiş olan çıkışına dünya çapında binlerce insan katkıda bulundu. Buna orijinal alpha versiyonundaki hataları bulmaya yardım etmek için katılan gönüllülerden, Coinbase borsa platformunda geliştirici olan ve koda katkı sağlayan Jim Posen gibi bir çok geliştiriciye kadar herkes dahil.
Lightning Labs‘in CEO’su Elizabeth Stark yapmış olduğu açıklamada:
“Kripto toplumunun Lightning’e katılımı gerçekten inanılmazdı.”
Sözlerine yazılımı ücretsiz bir şekilde erişilebilir tutmayı planladığını belirterek devam eden Stark:
“Protokol her zaman için açık kaynak kodlu olacak ve şu anda yaptığımız her şeyde buna dahil.”
Stark, yakın zamanda Berlin’de yapılan merkezsizleşme zirvesinde dinleyicilere kimin daha önceden Lightning’i denediğini sorduğunda binlerce kişi elini kaldırmıştı. Bunun üzerine Stark:
“Şu anda yalnızca LND için olan Slack odamızda 1,800′ü aşkın üye bulunmakta. Ve an itibariyle geliştiriciler tarafından geliştirilmiş onlarca uygulamaya sahibiz.”
Fakat her ne kadar başarılı ve stabil gözükürse gözüksün bu beta sürümüne bile tedbirli yaklaşmalıyız.
Stark’ın ekibi, hali hazırda birkaç güvenlik önlemi kurmuş durumda. Bunlardan biri kullanıcıların kanal başı gönderebileceği kripto para birimi limitini 1,400$ olarak, her bir ödeme için ise 400$ olarak kısıtlamakta. Bu çıkartılan sürümün hedef kitlesi ise bütün ağı çalıştırabilecek ve LND komut satırı arayüzünü kullanabilecek geliştiriciler ve “ileri düzey kullanıcılar” olmakta.
Stark aynı zamanda kullanıcıları kaybetmeyi göze aldıklarından daha fazla para ile deneme yapmamaları konusunda uyardı:
“Ana Bitcoin ağının kullanılmasını bu beta sürümünde önce kesinlikle önermiyorduk çünkü bazı önemli özellikler eksikti. Şimdi ise yeni özelliklerin yanı sıra hata düzeltmeleri ve sistemin stabil çalışması için gerekli iyileştirmeleri yapmış bulunmaktayız.”
Lightning Bitcoin’in Geleceği
Her ne olursa olsun bu sürümün yoğun bir ilgi çekeceği aşikar olmakta fakat bazı geliştiriciler daha önceki uyarıları dikkate almaksızın önceden beri ağ üzerinden para göndermektelerdi.
Bununla birlikte Stark konu hakkında bilgisi olan kullanıcıların kendi Bitcoin veya Litecoin ağlarını yaratarak Lightning Labs’in ücretsin yazılımına ekleyerek daha hızlı ve ucuz işlem yapmaları sağlanabilecek. Şu anda Bitcoin ana ağında Lightning yazılımı çalıştıran aşağı yukarı 1,000 kadar ağın olduğu söylenmekte. Yatırımcılar son çıkan sürüm ile birlikte bu sayının daha da artacağına inanmakta. Davenport yaptığı açıklamada:
“Benim optimist bir şekilde görmeyi umduğum şey gelecekte birçok Lightning tabanlı uygulamanın geliştirilmesi.”
Birçok kişi Lightning’i uzun dönem bir Blockchain altyapı yatırımı olarak görmekte. Uzun zamandır Lightning’i savunan Lee ise gelecekte bu yeni yazılım ile birlikte birçok yeni denemenin mümkün olacağını ummakta. Buna Blockchain’ler arası işlemlerde dahil.
“Lightning’in gerçek dünyada kullanıldığını görmek çok güzel. Ayrıca yakında yapılabilecek Bitcoin ve Litecoin arasında cross–chain işlemlerini de heyecan ile beklemekteyim.”
Eğer Bitcoin yükselmekte olan kripto para birimleri sisteminin zemin katı olarak kabul edilirse, Lightning’i ilk basamak olarak görebiliriz. Bu sürüm ile birlikte ilk basamağın sağlam olduğu söylenebilir fakat diğer basamakları dikkatli çıkmakta fayda var.