Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mastercard Anonim Blockchain İşleminin Patentini Aldı

Finansal hizmet devi Mastercard, bu hafta bir dizi yeni blockchain patenti aldı ve bitcoin ile diğer kripto para birimlerine olan düşmanlığına rağmen blockchain teknolojisine olan ilgisini hız kesmeden sürdürüyor. Ancak bu patentlerinden arasında bir tanesi dikkatleri üzerine çekmeye yetiyor.

Amerika Birleşik Devletleri Patent ve Marka Ofisi (USPTO) tarafından Perşembe günü verilen bu patent, blockchain ağı üzerinden anonim işlemlerin yapılabilmesini ön görüyor. Mastercard ise bu patente ilk olarak 2016 yılının Aralık ayında başvurmuş.
Mastercard’ın açıklamasına göre sıradan blockchain işlemlerinin sahip olduğu şeffaflık bu teknolojinin günlük ödemelerde daha fazla kabule kavuşmasının önünde duran temel engellerden bir tanesi. Bu durum he kurumlar hem de tüketiciler için geçerli.
Örnek vermek gerekirse bir birey olarak, önemsediğiniz bir kişiye, işlemin detaylarını içeren fişin yer almadığı bir hediye almak isteyebilirsiniz. Dahası, çoğu kurum rakiplerine veya üçüncü taraflara işlem hacmi gibi gerçek zamanlı veri aktarmak istemeyecektir.
Patentin hedef aldığı özelliğin, bu konuda verilerin güven sağlaması ve hesap verme zorunluluğunu yerine getirmesi için halka açık bir şekilde sergilenme özelliği korunurken, işlem detaylarının başka taraflar veya kişiler tarafından görülmemesi için anonimliği de koruması hedeflenmekte.
En çok adı duyulan ‘gizlilik koinlerinden’ olan monero ve zcash’in yanı sıra, bir sürü kripto para biriminin asıl hedefi de bu gibi gizlilik odaklı işlemleri gerçekleştirmekti. Bitcoin’in Lightning Network isimli teknolojisi de daha geniş bir kabule kavuştuktan sonra gizliliği arttırma vaadinde bulunmakta.
Yine de Mastercard bu özelliği halka açık bir kripto para kullanmadan yapmayı hedefliyor ve belki de getirecekleri bu yöntem yasal yetkililerin yasa dışı işlemleri takip edebilmesini sağlayabilir. Patent başvurusunda bu faktöre herhangi bir atıfta bulunulmamış.
Dahası, kripto para birimleri eşler arası işlem gerçekleştirirken, Mastercard’ın önerdiği bu sistem hala üçüncü parti bir sunucuyu kullanmakta ki bu durumda sistem eşsiz kimlik profillerinden oluşan bir veri merkezine sahip olacak demektir. Tanımlayıcı bilgilerin yanı sıra, her bir profil bir dizi gizli veri de içerecektir.

Sistem Nasıl İşleyecek?

İşletmeden işlem detaylarını aldıktan sonra, sunucu iki hash değeri üretiyor. İlk hash işlem detaylarını şifreliyor ve daha sonra işletmeden gelen gizli değer ile ilk hash’i birleştirerek ikinci bir hash üretiyor. Daha sonra bu hash değeri çok spesifik detayları vermeden işlemin olduğunu kanıtlamak için bir blockchain’e veya başka bir dağınık defter teknolojisine aktarılabiliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment