Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

 Microsoft Türkiye Yetkilisi: “Oyun Bitcoin’den İbaret Değil”

Boğaziçi Üniversitesi’de 5 Ekim 2017 Perşembe günü gerçekleşen  Blockchain Summit’de, Microsoft Yazılım Geliştirme Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç  Blockchain teknolojisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

“Bir haftamız Ethereum geliştirme üzerine geçti” 

Blockchain’in genel olarak nasıl kullanılabileceği hakkında konuşan Yantaç, blockchain üzerine yaptığı çalışmalardan da bahsetti.

“Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen 600 geliştirici ile birlikte çalışmalar yürüttük. Bazıları yapay zeka üzerine çalışırken biz ise Blockchain üzerine çalışan ekibe dahil olduk. Bir haftamız Ethereum geliştirme üzerine geçti. Projemiz ise şuydu, bize bir sene içinde yüzlerce özgeçmiş geliyor. Orada şu okuldan mezun olduk, şu kursu bitirdik diyen bir sürü insan var ve onu ispat etmek mümkün değil. Kişilere bana belge getir diyorsunuz ama o belge gelince güvenip güvenmeyeceğiniz de belli değil. Microsoft’un sertifikasının fiziksel olması gerekiyor. Madem dünyada Blockchain gibi bir teknoloji var ve bu ödemelerde de kullanılıyor. Aynı zamanda da bunlara bağlı Ethereum gibi bir altyapı da var,  o halde biz insanlara Blockchain ve Ethereum ile güvenebilir miyiz? ” diyen Yantaç konuyla ilgili kod yazdığı süreçte öğrendiklerini katılımcılara anlattı.

“Noterlik dediğimiz mekanizmaya dünyanın hala ihtiyacı var…”

Microsoft Yazılım Geliştirme Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Yantaç Blockchain tenolojisini şu sözlerle açıkladı:

“Blockchain bir ödeme alt yapısı değil, bir ledger teknolojisidir. Defter teknolojisi olduğu için siz veri tutabildiğiniz her yerde Blockchain’i de bir veri tabanı olarak tutabilirsiniz. Blockchain dağıtık mimari ile tutulan bir veri tabanıdır. Bir şey indirirken herhangi bir yerden indirilebilir. İçinde tuttuğu kayıtlar o networke bağlı herkesin görebileceği bir sisteme sahiptir. Eğer o sisteme bağlı iseniz kimin ne yaptığını görebilirsiniz. Güvenlidir. Sistem Nakamato’nun tanımladığı tamamen güvensizliğin kaldırıldığı bir düzen üzerine kurulmuştur. Blockchain normal şartlarda güven ile ilgili kuşkuları kaldırır. Çünkü karşınızdaki kişiye güvenmenize gerek yoktur. Madem bu kadar harika bir teknoloji, bunun ile neler yapabiliyoruz? Bunun ile aracıyı ortadan kaldırıyoruz. Blockchain çok hızlıdır. -Burada bir soru işareti açacağım- çünkü her zaman çok hızlı olmayabiliyor. Bazen yapacağı işlemler zor olduğundan arada yavaş olabiliyor. Ayrıca gelir yaratır, sizin maliyetlerinizi azaltır. Peki neden herkes kullanmıyor? Çünkü henüz tanınmıyor. Hiçbir düzenlemeye tabi değil, hiçbir kurum tarafından nasıl çalışacağı kayıt altına alınmış değildir. Noterlik dediğimiz mekanizmaya dünyanın hala ihtiyacı var, ne kadar ihtiyacı olacağı konusunda emin değilim ancak tüm nedeni budur.”

“A kişisinin bu okuldan mezun olduğuna dair bir şey gönderebilirsiniz”

Para dışında bir şey gönderilebilir mi? sorunusuna Yantaç:

“Evet gönderilir. Örneğin, A kişisinin bu okuldan mezun olduğuna dair bir şey gönderebilirsiniz. Buna da ‘Akıllı Sözleşme’ diyoruz. Eğer sistemde bir sözleşme kaydı paylaşmak istiyorsanız ‘Akıllı Sözleşme’ olarak bunu tanımlar ve gönderirsiniz. Bir belgeyi, bir bilgiyi göndermek ‘Akıllı Sözleşme”tır. Peki diplomayı göndermeniz mümkün ama uygulamanın o veriyi okuyabilmesi lazım… Mesela biz Microsoft’uz ve Linkedin’i satın aldık, peki ya Linkedin Boğaziçi’nin gönderdiği diplomayı tanıyabilir mi? Evet, tanıyabilir. Linkedin’in bunu tanıması için bir input oluşturması gerekir.” diye yanıt verdi.

Bankaların  Blockchain’i neden kullanması gerektiğine dair Yantaç şu şekilde sıralama yaptı:
1- Dış ticaret için,
2- Bankalar arasında Swift’ten çok daha hızlı
3- Karşınızdaki müşteriyi tanımak için. Örneğin, Estonya’nın vatandaşlarını tanımak için “Müşterini Tanı” denen senaryoyu uygulamak için kendi para birimini çıkarması.
4- Takas yöntemi. Örneğin takas ile birlikte ortaya çıkan değerler.

Dış ticarette  ‘Akıllı Sözleşme’ Faydası

Tipik dış ticaret örneği olarak Singapur ile ticaret örneğini veren Yantaç:

“Normal vatandaşların Singapur’a bir şey yollamak istediğinde gümrük denetim mekanizmaları ve  bankalar nedeniyle 1-2 haftalık gibi uzun bir süreç ortaya çıkartıyor. Eğer Blockchain’de bunu tanımlarsanız; A kurumu, B kurumuna bir şey satmak ya da göndermek istediğinde fatura ‘Akıllı Sözleşme’ olarak gönderiliyor. ‘Akıllı Sözleşme’ A bankasından B bankasına gönderilir ve birbirleri ile aynı ağda ise aracı olmasına ve güven duyma ihtiyacına gerek kalmaz. Bundan sonra duyulacak her türlü bilgi ‘Akıllı Sözleşme’ olarak tanımlanır ve tüm fayda kamuya yansır. Bu sebepten kamunun gereksiz eleman ve işlemlerle uğraşmasına gerek kalmaz. Tüm bilgiler değiştirilemez olduğundan hızlı ve güvenlidir. Ve maliyetleri büyük ölçüde ortadan kaldırır.” sözlerini dile getirerek Blockchain’in dış ticarette nasıl kullanıldığını anlattı.

“Bizler de Microsoft olarak bu oyunda sizler ile çalışmaya hazırız.”

Microsoft olarak bu oyuna dahil olduklarını belirten Cavit Yantaç:

 “Normalde uzunca sürecek şeyler çok kısa sürede yapılabilir. Tüm bu işlem akışını Microsoft Blockchain kullanarak yapıyor. Microsoft burada nasıl bir rol üstleniyor derseniz, Microsoft’un iyi bir alt yapısı olduğundan dolayı bu teknolojide büyük bir işlem kapasitesi doğuruyor. Microsoft burada oyuncu konumunda geliştirdiği bütün teknolojileri açık kaynaklı olarak toplum ile paylaşıyor. Microsoft bu alt yapıyı sağlayarak Blockchain üzerinde uygulama geliştirmek isteyen kişileri büyük bir iş yükünden kurtarıyor. Oyun sadece Bitcoin değil; aynı zamanda uluslararası ticareti, dünyadaki emlak ve tapu mekanizmalarını, hatta Türkiye’de ÖSYM ve eğitim sistemini radikal bir şekilde değiştirebileceğimiz bir oyundur. Bizler de Microsoft olarak bu oyunda sizler ile çalışmaya hazırız.” olarak sözlerini bitirdi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment