Microsoft, Uygulama Mağazasından 8 Adet Madencilik Yapan Uygulamayı Kaldırdığını Duyurdu
ABD tabanlı yazılım devi Microsoft, siber güvenlik firması Symantec’in bazı yazılımların içerisinde Monero kripto para biriminin madenciliğinin yapılmasını sağlayan kod bulması sonrası toplamda sekiz adet Windows 10 uygulamasını kendi resmi uygulama mağazasından kaldırdı. Söz konusu haber 15 Şubat tarihinde Symantec tarafından verildi.
Cryptojacking olarak bilinen ve kullanıcının haberi olmadan onun cihazı ile kripto para madenciliği yapmayı hedefleyen bu yöntem, özellikle 2018 yılının başlarından beri inanılmaz bir popülerliğe sahip ve git gide artmaya da devam ediyor. Symantec konu hakkında yaptığı açıklamada 17 Ocak tarihinde üç geliştirici tarafından piyasaya sürülen toplam sekiz uygulamada kötü amaçlı XMR madencilik kodu tespit ettiğini vurguladı.
Symantec konu hakkında Microsoft yetkililerine ulaştıktan sonra, Microsoft sekiz uygulamanın sekizini de platformdan kaldırdı ancak kaldırmanın tam olarak hangi tarihte yapıldığı hakkında herhangi bir bilgi paylaşılmadı. Microsoft Store bünyesinde en çok indirilen ücretsiz uygulamalar listesinde yer alan uygulamaların içerisinde ”bilgisayar ve pil optimizasyon rehberi, internet arama, internet tarayıcıları ve video izleme ile indirme” özelliklerinin yer aldığı biliniyor.
Zararlı kod tespit edilen uygulamaların ise ”DigiDream, 1clean ve Findoo” isimli geliştiriciler tarafından piyasaya sürüldüğü bilgisi aktarıldı. Symantec olayı detaylı incelediğinde aslında sekiz uygulamanın tek bir kişi veya grup tarafından geliştirilmiş olabileceğini ve üç ayrı geliştirici ile hedef şaşırtmaya çalışıldığını vurguladı.
Tespit edilen uygulamaların hepsi Windows 10 ve Windows 10 S mod üzerinde çalışmakta ve Nisan ile Aralık 2018 tarihlerinde farklı farklı zamanlarda piyasaya sürülmüş. Kripto para madenciliği yapan uygulamalar, son zamanlarda yemleme olarak da bilinen yöntemlerin çok üzerine çıktı ve özellikle Orta Doğu bölgelerindeki kullanıcılar hedef alınmakta.
Kripto para piyasası oldukça kötü ve hacklerle dolu bir 2018 yılını bitirdikten sonra, 2019 yılı da bu konuda pek olumlu başlamadı.