Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yüksek Maaliyetler, Afrika’da Bitcoin ATM’si Gelişimini Engelliyor

Şu anda dünya genelinde sayıları 4 bini aşan miktarda Bitcoin ATM’si gözlemlemek mümkün. Ancak bunların sadece yüzde 0.2’si ya da bir başka deyişle 10 tanesi Afrika kıtasının sınırları içerisinde yer alıyor. Kripto paralar için her zaman yeni bir alan ve büyümeye çok açık bir bölge olarak ifade edilen Afrika için; gerçek manada gelişimin çok da iyi olmadığı artık iyiden iyiye ifade edilmeye başlandı.

Kıtada bulunan 10 adet Bitcoin ATM’sinin 5 tanesi, pek de sürpriz olmayan bir biçimde, bölgenin en güçlü ekonomisinin olduğu Güney Afrika’da yer alıyor.  Capetown, Johannesburg, Nelspruit ve Pretoria’da yerleşen ATM’lerin oluşturduğu günlük hacim ortalama 70 bin doları bulurken; 350 dolar ve üzerindeki kripto para alımlarında kimlik doğrulaması yapmak gerekiyor.

Uganda’daki tek kripto para ATM’sini ise ülkenin yerel kripto para şirketi olan Bi2big işletiyor. Kipya şehrinde yer alan bu ATM’nin yanı sıra bir başka Afrika ülkesi olan Kenya’nın başkenti Nairobi’de de bir adet ATM bulmak mümkün.

Ancak yine de toplamda 1 milyardan fazla insanın yaşadığı ve 54 farklı ülkenin yer aldığı kıtada, sadece parmakla dahi syılabilecek miktarda Bitcoin ATM’sinin bulunması, gerçekten de dikkat çekici bir detay.

Üstüne üstlük, Afrika’nın en büyük ekonomilerinden birisi olan ve kripto paralar konusunda en fazla ticari hacmin döndüğü yer olan Nijerya’da, kripto paraların yasaklı durumda olması da işin başka bir tat kaçıran boyutu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment