Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

NASA Uyduları İçin Blockchain Teknolojisine Yöneldi

NASA, uyduları arasındaki iletişimi sağlaması için blockchain teknolojisini araştırıyor. Orbit Logic tarafından geliştirilen SCRAMBL adlı projesi, bir uydu düğümünden (node) diğerine veri aktarmanın en iyi yolunun belirlenmesi amacıyla denenecek. 

Blockchain sistemi, günlük hayatımıza birçok yönden entegre olmaya devam ederken; NASA gibi dev kurumlar da blockchain dünyasına adım atıyorlar. Uzay İletişimini ve Haritalamasını Blockchain ile Yeniden Yapılandırma (SCRAMBL) ismindeki yeni proje ile NASA, uyduları için blockchain teknolojisinin kapısını bir kez daha çaldı. NASA, Small Business Technology Transfer Scheme programı dahilinde; uydular arası iletişimde kullanmak üzere seçilecek proje için, yaklaşık 124 bin dolar ödül finanse etti. Ödülü alan Orbit Logic’in blockchain sistemi, NASA uyduları arasındaki iletişimi destekleyecek ve takımyıldızlarıyla ilgili toplanan bilgileri depolamaya yardım edecek.

SCRAMBL projesinin temel amacı; uyduların kendi takımyıldızlarıyla ilgili edindiği verileri saklamak ve her bir uyduyla bu bilgileri paylaşmak olarak açıklandı. SCRAMBL, Orbit Logic’in var olan otonom sistemiyle birleştirilecek ve takımyıldızı için daha kapsamlı ve büyük bir sistem kurmaya yardım edecek. Hayata geçirilmesi planlanan blockchain algoritması, herhangi bir NASA uzay aracının başka bir blockhain düğümü (node) ile etkili ve otonom bir biçimde iletişim kurmasına olanak tanıyacak. Aynı zamanda, aynı takımyıldızı uyduları arasında olası bir iletişim kopukluğu olduğunda SCRAMBL, bu kesintinin giderilmesinde de büyük rol oynayacak.

NASA ve Blockchain’in Yolları İlk Kez Kesişmiyor

Coingeek’in haberine göre blockchain teknolojisi son birkaç yıldır NASA’nın araştırma konuları arasında bulunuyor. Orbit Logic tarafından geliştirilen SCRAMBL adlı blockchain projesi, NASA tarafından ödüllendirilen 3. blockchain tabanlı proje olarak biliniyor. Diğer iki proje de, 2019 yılında 124 bin dolara yakın miktarda ödüller kazandılar. Ödüllendirilen geliştiricilerden biri olan Tietronix, blockchain teknolojisinin güvenli tabanını kullanarak Model Tabanlı Sistem Mühendisliği (MBSE) projesini NASA’ya sundu. NASA tarafından ödüllendirilen bir diğer proje ise; Emergent Space Technologies’in uzay teknolojisinde daha genel bir blockchain kullanımını kapsayan projesi oldu.

Aynı zamanda, NASA’nın 2 yıl önce hava trafiği verilerinin gizliliğinin koruması için bir blockchain prototipi yayınladığı biliniyor. Ocak ayı itibarıyla ABD’deki her uçağın yerini gösteren “Automatic Dependent Surveillance-Broadcast” sisteminin piyasa sürülmesiyle, gizlilik ile ilgili endişeler gündem konusu haline geldi. NASA ise bu mahremiyet endişesini gidermek amacıyla yine blockchain tabanlı bir prototip çözümünü sundu.

NASA’nın 2019 yılında blockchain ve dijital varlık deneyimi olan bir veri uzmanı ile çalışmaya başladığı da biliniyor. Bu uzmanın hangi projelerde çalışacağı resmi olarak açıklanmasa da, NASA’nın blockchain tabanlı kendi projeleri için hazırlık yaptığı da iddialar arasında.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment