Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin Dünkü Kritik Saatleri Olaysız Atlattı

Bitcoin fiyatı dün vadeli işlem piyasasında yaşanan gelişmeden pek etkilenmedi ve kısmen stabil bir performans sergiledi. Peki yatırımcıların günlerdir beklediği bu olay, piyasada nasıl bir etki yarattı?

Vadeli işlem piyasasında her ayın sonunda olduğu gibi dün de sözleşmelerin teslim tarihi geldi. Bitcoin fiyatı bu dönemlerde açık pozisyon miktarında yaşanan değişim ve genel hacim doğrultusunda sert dalgalanmalar yaşayabiliyor.

Kripto para yatırımcıları dün de buna benzer bir şeyin yaşanmayacağını merak ediyorlardı. CME Group’un ağustos ayı için açtığı sözleşmelerin teslim tarihi dün doldu ancak bunun piyasa üstündeki etkisi pek büyük olmadı.

Piyasada Dün Neler Yaşandı?

CME Group yatırımcılarının açtıkları neredeyse 150 milyon dolarlık sözleşmenin teslim tarihi dündü. Piyasaların bu sözleşmelerin tasfiyesine nasıl tepki vereceği birçok yatırımcı tarafından merak ediliyordu.

Bitcoin’in spot fiyatında bu tasfiyelere rağmen büyük bir hareketlilik görülmedi. Bunun ötesinde; bu olay vadeli işlem piyasasında dahi büyük bir etki yaratmadı. Çünkü tasfiye edilen sözleşmelerin 40 milyon dolarlık kısmı önümüzdeki aylara ertelenmemiş olsa bile piyasadaki açık pozisyonların toplam değerinde sadece 157 milyon dolarlık bir küçülme yaşandı. Açık pozisyon miktarı bunun sonucunda 5 milyar dolar seviyesinin altına düştü ancak şu an için hala 4.8 milyar dolar seviyesinde duruyor.

Beklenen Etkiyi Vermedi

Bitcoin fiyatı bu tarz ay sonlarında ani dalgalanmalar yaşayabiliyor. Mesela 25 Temmuz tarihinde 9,500 dolardan işlem gören Bitcoin, takvimler 31 Temmuz’u gösterdiğinde 11,300 dolardan işlem görüyordu. Yatırımcılar bu yüzden kendilerini ay sonlarında yaşanabilecek ani gelişmelere karşı hazırlıyorlar.

Bitcoin temmuz ayının aksine bu ayın sonunda pek büyük bir hareketlilik sergilemedi. Fiyat şu an için 11,500 dolar barajını aşmışsa bile genel olarak bir süredir sıkışıp kalınan 11,200-11,800 bölgesi korunuyor gibi görünüyor. Ancak Bitcoin fiyatının temmuz ayındaki gibi yükselmemiş olması, illa ki olumsuz şekilde yorumlanması gereken bir olay değil.

Açık Pozisyonlar Hala İyi Düzeyde

Piyasalarda son günlerin en çok tartışılan konularından biri Bitcoin’in 11,200 doların üstünde kalıp kalmayacağıydı. Çoğu kişinin net bir yanıt veremediği bu soru piyasalarda büyük bir belirsizlik ortamı oluşturdu. Cointelegraph ekibine göre piyasanın dün çok büyük bir hareketlilik göstermemiş olmasının sebebi de 11,200 dolar seviyesine dair belirsizliğin giderilmemiş olmasıydı.

skew-bitcoin-vadeli-islem-acik-pozisyon
Açık Bitcoin pozisyonları (geçtiğimiz yılın sonundan günümüze, Skew)

Fakat bu, genel tablonun Bitcoin’in aleyhine olduğu anlamına gelmiyor. Çünkü vadeli işlem piyasasında her ne kadar beklenen şok etkisi oluşmamışsa da açık pozisyonların toplam değeri hala iyi bir düzeyde. Skew tarafından paylaşılan verilere baktığımızda açık pozisyon miktarının yılbaşından bu yana iki kat büyüdüğünü görebiliyoruz. Bu, artık daha fazla kişinin Bitcoin ile ilgilendiğini veya zaten Bitcoin ile ilgilenen yatırımcıların artık daha büyük pozisyonlar açtıklarını gösterir.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment