Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ChainLink (LINK) Bir Projeyi Daha Satın Aldı

Chainlink (LINK) Cornell Üniversitesi bünyesinde geliştirilen DECO adlı oracle projesini satın aldı. DECO; Chainlink’in şu ana dek yatırım yaptığı ikinci proje olsa da Chainlink’in DECO’yu satın almak için ne kadar para ödediği bilinmiyor.

Son haftaların en popüler platformlarından biri olan Chainlink (LINK) DECO adlı bir projeye yatırım yaptığını açıkladı. Ari Juel önderliğinde geliştirilen DECO projesi faaliyetlerini Cornell Üniversitesi’ne bağlı şekilde yürütüyordu.

CoinDesk’in haberine göre DECO bundan böyle Chainlink bünyesinde çalışmalar yapacak. DECO’nun kurucusu olan Ari Juel de Chainlink ekibine katılacak ve DECO ile ilgili çalışmalarını sürdürmeye devam edecek.

Veri Aktarımında Yeni Adımlar

Chainlink kendi kullandığı teknoloji sayesinde herhangi bir blockchain platformu içerisinde yer almayan verileri blockchain tabanlı akıllı kontratlara aktarabiliyor. DeFi sektörünün en büyük isimlerinden biri haline gelen Chainlink bu sayede veri aktarımı yapıyor.

Sergey Nazarov önderliğinde ilerleyen Chainlink ekibi, işbu aktarım sürecini iyileştirmek ve bu süreci olabildiğince hatasız bir şekilde yürütebilmek için çeşitli adımlar atıyor. DECO’ya yapılan yatırım da aslında bu adımlardan biri olarak gösterilebilir. Çünkü DECO, web tabanlı uygulamalarda kullanılan verilerin daha güvenli bir ortamda saklanmasını, bu verilerin daha gizli tutulmasını sağlıyor. Bu projenin kullanım alanına ilişkin bir örnek vermek gerekirse; DECO kullanıcıları kişisel bilgilerine dair herhangi bir bilgi vermeden veri paylaşımı yapabiliyor ve paylaştıkları bu veriler üstünden güvenli bir şekilde para kazanabiliyorlar.

Ortaklık Ne İşe Yarayacak?

Chainlink CEO’su Sergey Nazarov, DECO’nun kullanım alanının bununla kısıtlı olmadığını düşünüyor. Onun görüşlerine göre DECO’nun kullandığı teknoloji sayesinde izinsiz (permissionless) şekilde kredi verilmeye başlayabilir, bunun yanı sıra merkeziyetsiz kimlik doğrulama prosedürleri geliştirilebilir. Bu noktada somut bir örnek veren Nazarov; DECO sayesinde birinin doğum tarihine bakmadan o kişinin 18 yaşının üstünde olup olmadığının kontrol edilebileceğini söyledi. Bu sayede hem o kişinin kimliği ifşa edilmiyor, hem de ihtiyaç duyulan veri alınmış oluyor.

Bu somut örnek üstünden ilerleyecek olursak DECO’nun çok daha farklı alanlarda da kullanılabileceği yorumunda bulunabiliriz. Nazarov da bunun önemini vurgulayıp, DECO’nun DeFi kullanımını çoğaltabileceğini söylüyor.

Birkaç hafta içerisinde 7 dolardan 20 dolara kadar çıkan Chainlink (LINK) bu yükselişin ardından bir düzeltme sürecine girdi. Fakat şu anda bile 15,60 dolardan işlem gören LINK 5.4 milyar dolarlık piyasa değeriyle piyasanın en değerli 5.kripto parası konumunda. Son 24 saat içerisinde %5’ten fazla değer kazanan LINK’in bu yükselişi sürdürüp sürdürmeyeceği merak konusu.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment