Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ödeme ve Elektronik Para Derneği Başkanı: “Bitcoin’e yatırımın, Çiftlik Bank yatırımından farkı yok”

Bitcoin hakkında ülkemizden her geçen gün farklı farklı isimlerden yorumlar geliyor. Bu sefer ise Ödeme ve Elektronik Para Derneği (ÖDED) Başkanı Burhan Eliaçık, “Bitcoin’e yatırımın, Çiftlik Bank yatırımından farkı yok” derken, Aksa Enerji Elektrik Ticareti Yönetmeni Can Arslan da, enerji ticaretinde kullanımı gündeme gelen Blockchain teknolojisinin kripto paralar nedeniyle gölgelendiğini bildirdi.

Kripto para birimleri ile ilgili tartışmalar sürerken, Ödeme ve Elektronik Para Derneği (ÖDED) Başkanı Burhan Eliaçık’tan uyarılar geldi.

“Bitcoin her an patlayabilir”

Bitcoin’i yatırım aracından ziyade 1600’lerdeki lale çılgınlığı örneğine benzeten Eliaçık, şöyle konuştu:

“Bitcoin sanal para tanımına dâhil olan ancak tam karşılığı olmayan ve mevzuatta da tanımı yapılmamış bir kripto para. Dolayısıyla Bitcoin’i yatırım aracından ziyade 1600’lü yıllarda lale soğanı örneğine benzetiyorum. Lale soğanı için insanlar o dönemlerde ‘Bugün alırsam yarın kazançlı çıkarım’ diyordu. Ancak balon patladığında alıcısı kalmadı ve bu nedenle de yatırım yapan insanlarda yıkıcı etkisi oldu. Bitcoin de lale soğanı örneğinde olduğu gibi her an patlayabilir.”

“Sanal para birimleri yatırım aracı değil”

Bitcoin’in finansal bir ürün, hizmet ya da para olmadığını vurgulayan Eliaçık,

“Bitcoin bunların tamamen dışında yer alıyor ve dolayısıyla ayrı bir yerde değerlendirilmesi gerekiyor. Bitcoin, Çiftlik Bank gibi kısa yoldan para kazanma aracı olarak görülüyor. Bitcoin’e yatırım yapmanın Çiftlik Bank’a yatırımdan farkı yok. Tüm bu nedenlerden ötürü sanal para birimlerine yatırım yapılmasına da sıcak bakmıyorum ve sakıncalı buluyorum” diye konuştu.

“25 milyonluk kitleyi finans dünyasına çekmeye çalışıyoruz”

Elektronik para ve ödeme kuruluşları olarak Dünya Bankası araştırmalarına göre Türkiye’de herhangi bir finansal hizmet kullanmayan ve hesabı olmayan 25 milyondan fazla kitleye erişerek onları finans dünyasının içine çekmeye çalıştıklarını vurgulayan ÖDED Başkanı Burhan Eliaçık,

“Yeni finansal hizmetlerin kullanılması ve bu sayede dünya ile rekabet etme koşullarına erişimin mümkün olabilmesi için neler yapabileceğimizi anlatabileceğimiz böylesi bir dönemde Bitcoin gündemde gereksiz derecede fazla yer tutuyor. Kripto para dünyası çok geniş ve hem fintekler hem de son kullanıcılar açısından farklı fırsatları barındırıyor. Bu dünyayı sadece Bitcoin ekseninden, yatırım amaçlı görmek doğru değil. Bitcoin’in çok daha olumlu ve ülkemize katma değer sağlayacak alanları ortaya çıkarmamıza ve anlatmamıza engel olduğunu düşünüyorum” değerlendirmesini yaptı.

Blockchain teknolojisinin 3 önemli görevi

Kripto paraların Blockchain teknolojisini gölgelediğini düşündüğünü vurgulayan Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Blockchain teknolojisinin 3 önemli görevi var: tanımlama, yetkilendirme ve onaylama. Biz bu teknoloji ile onay süreçlerini güvenilir bir platformda kısaltmayı bu sayede hizmet kalitesini arttırmayı hedefliyoruz. Bu teknolojide güvenilirlik bir anda var olmuyor. Güvenilirliğin nasıl olacağına karar vermek için mutabakat sistemleri var. Her mutabakat sisteminin artıları ve eksileri var ki; biz şu anda bunları inceleme ve tartışma sürecindeyiz. Bu süreçte kripto paraları konuşmak için çok erken.”

“Kripto paralar yüksek risk taşıyor”

“Ülkemizde bu konuda tartışılması gereken önemli noktalar var. Blockchain projesinin altyapısında neler olması gerektiği, mutabakat sistemlerinin doğruluğu, güvenlik açığının olup olmadığı ve denetim konularıyla ilgili yasa ve düzenlemelerin yapılması lazım. Açıkçası bu yasal düzenlemeler gerçekleşmeden kripto paraların yüksek risk taşıdığına inanıyorum. Peki bu koşullar sağlandığında kripto paralar bize yepyeni bir enerji piyasası sunabilir mi? Evet. Bugün mahsuplaşma, fatura kesme, tahsil etme gibi süreçlerin zorluğundan dolayı uygulayamadığımız pek çok teşvik mekanizmasının, ileride kripto paralar vasıtasıyla uygulanması mümkün kılınabilir.”

Geçtiğimiz günlerde ise bir müftü Bitcoin’e haram açıklamasını yapmıştı.

Kaynak: Gıdahattı

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • mustafa hakan urersoy
    Posted 04 Nisan 2018 - 20:18 20:18

    çok talihsiz bir açıklama olmuş.

Leave a comment