Bitcoin Borsası İncelemesi: Paribu
Türkiye’nin en büyük işlem hacmine sahip kripto para borsası Paribu’yu yakından inceledik
Paribu’ya Başlarken
Paribu, Türkiye üzerinden bitcoin alıp satabileceğiniz belli başlı borsalardan bir tanesidir. Arayüzü ve kullanımı oldukça basit olan bu borsayı, yeni başlayan arkadaşlara rehber olması açısından bu yazımızda inceleyeceğiz.
Güvenlik ve Üye Olma
Özellikle yeni üye olacaksanız en çok dikkat etmeniz gereken husus güvenlik. Direkt Google’a “Paribu” yazdığınızda reklam sayfaları size aynı tasarıma sahip olan ancak gerçekten Paribu olmayan bir siteye yönlendirebilir. Bu da paranızı hiç olmayan bir borsaya yatırdığınız ve aslında dolandırıcıların hesaplarına yatırarak kaybettiğiniz anlamına gelecektir.
Mümkünse güvendiğiniz birisinden link isteyiniz ya da aşağıdaki resimde sarı renk ile boyadığımız Paribu Teknoloji A.S. [TR] yazısını ve hemen onun önündeki asma kilit simgesini tarayıcınızda gördüğünüzden emin olunuz. Bir diğer alternatifiniz ise sitemizdeki bu tanıtım yazısının ilk kelimesine eklediğimiz linke tıklamanızdır.
Bağlantımızın güvenli, sitemizin gerçek Paribu olduğundan emin olduktan sonra (naçizane önerim siteye her giriş yaptığınızda bu güvenlik ibaresine bakmayı alışkanlık haline getirmenizdir) üye olma kısmına gelelim. Sizi şöyle bir sayfa karşılayacak;
Ekranda gördüğünüz kutucukları doldurarak hesap oluşturabilirsiniz. “Cep Telefonu” numaranızı, “Adınızı ve Soyadınızı” lütfen doğru girmeyi unutmayınız. Özellikle para yatırırken ve çekerken ad, soyad bilgileriniz hem banka hesabınızla hem Paribu hesabınızla aynı olmalı. Cep telefonu numarasının önemi ise, hesaba her giriş yapmaya çalıştığınızda cep telefonunuza SMS ile bir şifre geliyor ve o şifreyi yazmanız gerekiyor. Sürekli erişimizin bulunduğu bir telefonu yazmanız daha mantıklı olacaktır.
Giriş ve Arayüz
Market
Cep telefon numaranızı ve şifrenizi yazıp giriş butonuna bastıktan sonra telefonunuza gelecek olan, rakamlardan oluşan tek kullanımlık şifreyi girdiğiniz takdirde sisteme giriş tam olarak sağlanıyor. Bizi sistemde şöyle bir ekran karşılıyor;
1 ile numaraladığımız yer hızlı alım satım emri verebileceğiniz bir kısım. Burada anlık fiyat işlenmiş olarak sayfa yenilenir, elinizde bulunan TL’ler ile BTC almak ya da BTC’lerinizi TL’ye çevirmek için hızlıca işlem yapmak istiyorsanız bu kısmı kullanabilirsiniz.
2 ile numaralandırdığımız yer anlık bakiye miktarınız. Elinizdeki BTC miktarının TL karşılığı değildir. Örnek resimde görebileceğiniz üzere benim hesabımda 0.00.. BTC var (yani yok), 0.01’de TL var. Alım satım yaptığınızda genelde böyle çok küçük miktarlarınız küsürat olarak kalacaktır.
3 numaralı satır ise en son sıradaki haftalık değişim grafiği hariç gün içindeki değerleri listelemektedir. Resimden örnek verecek olursak o günün dip miktarı 19.505₺ imiş. Tepe oranı da 20.800₺. Bunlara bakarak alım yapacağınız anın tepeye mi yakın yoksa dibe mi yakın olduğuna karar verebilirsiniz. Tepe noktalardaysa almak istememeniz ya da diplere yaklaşıyor alayım diye düşünmeniz tamamen sizin kendi kararlarınız olacaktır.
4 ve 5 numaralı kısımlar ilk bakışta en karmaşık gelen sayılar dizini olabilir ama biraz incelediğinizde çok da karmaşık olmadığını anlayabilirsiniz. 4 numaralı kutucuk “Bekleyen Satış Emirleri”, yine resim üzerinden gidecek olursak bir yatırımcı 20.732₺ üzerinden 2 adet BTC’sini satışa sunmuş demektir, 20.732₺ üzerindeki bu satış emirleri gerçekleşirse yani birileri BTC için 20.732₺ vermeyi kabul ederse BTC’nin o anki fiyatı artık 20.701₺ değil 20.732₺ olacaktır. 5 numaralı kutucuk ise tam tersi olarak “Bekleyen Alış Emirlerini” göstermektedir. Resimdeki örnek için, 20.715₺ üzerinden 0.0065.. BTC’lik alım emri konulmuş durumda. Alınmak istenen miktarın TL karşılığı ise yaklaşık 136₺ dir.
Ekranın alt kısmında ise şöyle bir bölüm var;
“Açık Emirlerim” kısmı vermiş olduğunuz alım veya satım emrinizin olup olmadığını göstermektedir, şu anda benim hiçbir bekleyen emrim yok gördüğünüz üzere.
“İşlem Geçmişim” kısmına tıkladığınızda ise yaptığınız işlem Alış/Satış, tarihi gg-aa-yyyy ss:dd şeklinde, alım ya da satım yaptığınız ana ait 1 BTC’nin TL karşılığı, aldığınız ya da sattığınız BTC miktarı, piyasadaki rolünüz “TAKER/MAKER”, toplam harcadığınız ya da aldığınız TL miktarınız gözükmektedir.
“Market Geçmişi” sekmesi ise biraz daha uzun bir veriye sahiptir genellikle. Paribu üzerinde yapılan son işlemlerin alış-satış olarak dökümlendiği bir sayfadır. Bilginiz ve tecrübeniz arttıkça bu sayfalardaki sayılar size daha anlamlı gelmeye başlayacaktır.
Kolay Alış-Satış
Kolay Alış-Satış ekranına tıkladığımızda karşımıza şöyle bir ekran çıkıyor;
En basit mantığı ile “Ne kadarlık bitcoin almak istiyorsunuz?” sorusuna vereceğiniz yanıtla beraber hiç kim ne kadarlık emir vermiş ne kadarlık satmak istemiş diye düşünmeden basitçe alım-satım yapabileceğiniz bir ekran.
TL İşlemleri
Evet arkadaşlar bitcoin borsasına girmek için yapmamız gereken ilk adımı buradan atıyoruz. Türk Lirası yatırma işlemi. Bu metin üzerinde hem TL yatırmayı hem TL çekmeyi anlatacağım. Şimdi karşımıza şöyle bir sayfa çıkacak;
1 numaralı kısım bizim TL yatırma, çekme işlemlerinde kullanacağımız yer. 2 ile belirtiğim ve ok ile işaretlediğim kısmı lütfen dikkatlice okuyunuz arkadaşlar çünkü gerçekten önemli bilgiler mevcut. 2 numaralı kısmı okuduğunuz varsayarak devam ediyoruz, hesap sahibinin adıyla paribu adınız aynıysa yatırmak istediğiniz tutar kısmına ne kadar yatıracaksanız yazıyorsunuz ve bildirim gönder diyorsunuz.
1 numaralı kısımda Paribu’nun banka hesap bilgilerini görüyorsunuz, bu bilgileri kesinlikle “kaydetmeyin”. Çünkü size her zaman aynı banka ve aynı IBAN vermeyebileceği gibi ileride farklı bankalarla çalışabilirler ya da bankalardan bazılarıyla ilişik kesebilirler. Bu durumda daha paranız hesabınıza bile düşmeden yok olur. EFT gönderiyorsanız alıcı kısmına mutlaka “Paribu Teknoloji Anonim Şirketi” ibaresini yazmayı unutmayınız.
2 numaralı kısımda “İşlem Açıklaması” başlığı altında bir kod göreceksiniz ve bu kodda her seferinde rastgele oluşturulacaktır. Göndermek istediğiniz paranın açıklama kısmına muhakkak burada gördüğünüz kodu büyük/küçük harf ayrımına dikkat ederek doldurunuz ve onaylayınız.
Paranız sistemdeki yoğunluğa göre hesabınıza geçecektir. Bu süreç 5 dakika ile 30 dakika arasında değişiklik gösterebilir.
BTC İşlemleri
Bu kısımda Paribu hesabınıza, başka borsalardan BTC yatırma ve aynı şekilde Paribu hesabınızdan başka borsalara BTC gönderme işlemlerini işleyeceğiz,
Bitcoin Yatırma
Bitcoin Yatırma sekmesine tıkladığınızda aslında bu resimdeki gibi bir kare kod ve karakterler bütünü ile karşılaşmayacaksınız. Bu ekranı görebilmeniz için önce “Yeni Adres Oluştur” butonuna basmanız gerekmektedir. Bu ekranı gördüğünüzü varsayarsak; o gördüğünüz uzun karakterler bütünü sizin Paribu’daki adresiniz. Bu karakterler bütünü çok büyük önem arz etmektedir çünkü buradan bir karakteri bile yanlış girerseniz paranızı kendi hesabınıza değil bir başkasının hesabına transfer etmeniz söz konusudur. Bu tarz işlemlerde mümkün mertebe “Adresi Kopyala” seçeneğini kullanmaya çalışın. Eğer böyle bir seçeneğiniz yoksa kağıt kalem alın bir defa yazın 3 defa kontrol edin ve o şekilde işleme devam edin.
Bitcoin Çekme
“Bitcoin Çekme” sekmesine tıkladığınızda karşınıza direkt bu gördüğünüz ekran çıkacaktır. Burada Paribu hesabınızdaki BTC’lerinizi başka bir borsaya gönderme işlemi yapıyoruz. Diğer borsadaki hesabınıza Paribu’daki BTC lerinizi aktaracağınız için hangi borsaya paranızı gönderecekseniz o borsa da bize “Bitcoin Yatırma” kısmındaki gibi rastgele karakterlerden oluşan bir kod veriyor. İşte o kodu buradaki “Cüzdan Adresi” kısmına yazıyoruz. “Çekmek İstediğiniz Tutar (BTC)” kısmı ise ne kadarlık bir BTC’nizi transfer etmek istediğinizi soruyor. Minimum limit aşağıda belirtilmiş durumda zaten, bu tutara uygun olan herhangi bir miktarı istediğiniz yere transfer edebilirsiniz.
İşlem Geçmişi
Kullanıcı İşlemleri
Kullanıcı işlemleri sayfasında hesabınıza girdiğiniz tarayıcıdan tutun da IP adresinize kadar, kullandığınız işletim sistemine kadar tüm bilgiler işlenir. Size gönderilen SMS’ler dahil yer alır.
Finansal İşlemler
Bu sekme altında BTC ve TL cinsinden işlemleriniz, IBAN ve Bitcoin cüzdanı adresi bilgisi ve işlem yapılan miktar ile birlikte görünür.
Hesap Ayarları
Hesap ayarları sayfasında hesabınızın durumu ile alakalı her türlü bilgiye ulaşabilirsiniz.
Kayıtlı cep telefonu numaranızın ve e posta adresinizin güncel olduğundan her zaman emin olunuz.
Benim hesabım onaylı olduğu için bu şekilde bir ekran karşılıyor beni ama sizin hesabınız onaylı olmayacağı için biraz daha farklı bir arayüz olabilir. Benim naçizane önerim basit olan 2 işlemi yapıp hesabınızı onaylatmanız. Hem para çekiminde sıkıntınız olmaz hemde yapacağınız alım satımlarda komisyon oranları daha düşük olur. Benim hesabımın onaylanması 10 dakika sürmedi, yaklaşık 3-4 dakika da istedikleri resimleri hazırladım, yaklaşık 15 dakikanızı alacak bir süreç olacaktır.
Paribu borsasıyla alakalı elimden geldiğince bir şeyler paylaşmak, anlatmak istedim. İstekleriniz, önerileriniz, şurayı anlamadım burası ne biçim olmuş diyorsanız bir ses etmeniz yeterli :))
5 Comments
Ahmet
kağıt cüzdandan paribuya bitcoinleri nasıl aktaracağız
Rackyt
Admin eline sağlık. Keşke kısaca bir yazı hazırlasanız ve hangi türk borsasında hangi sanal para var bunu tanıtsanız. Mesela BTCTurk (bitcoin,ethereum) KOİNEKS (bitcoin,ethereum,litecoin,dash,doge coin) satıyor misali. Ayrıca bir diğer sorum bitcoin cash hangi türk borsasında var.teşekkürler
Kubilay POYRAZOĞLU
Merhaba,
Sunduğunuz öneri için size teşekkür ediyorum. Bunun hakkında daha çok çalışmalarımız olacak. Bizi takipte kalın 🙂 İyi günler dilerim
fosa
siz böyle gidersiniz tek olursunuz :D. ICO işine girseniz. ICO ları bize tanıtsanız ICO lara puan verseniz yatırımcıya yardımcı olmak babında. sadece türkçeye çevirseniz yine yeter :D. başarılarınızın devamını dileriz.
Kubilay POYRAZOĞLU
Merhaba,
ICO tanıtımları yapılacaklar listemizin üst sıralarında zaten, yakın zamanda ICO Tanıtımları diye bir sayfayı görürseniz şaşırmayınız 🙂