Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Porsche Araçlarında Blockchain Teknolojisini Test Ediyor

Meşhur otomobil üreticisi Porsche alanında bir ilk olarak, Berlin merkezli yeni bir girişim olan XAIN ile ortak bir şekilde araçları için Blockchain uygulamalarını denemeye başladı.

22 Şubat günü yapılan basın açıklamasında Porsche Blockchain teknolojisini başarılı bir şekilde bir araca adapte eden ilk otomobil üreticisi olduğunu açıkladı.

Blockchain teknolojisinin araçlara nasıl bir yenilik getireceği ilk bakışta pek anlaşılmasa da aslına bakıldığında güvenlik alanında getirebileceği bir çok yenilik bulunmakta. Bu yenilikler aracın merkezi kilit sisteminin bir uygulama aracılığıyla kontrol edilmesi ve bu sayede başka birine geçici süreliğine erişim imkanı sağlanmasından başlayarak şifrelenmiş ve geliştirilmiş veri depolama yöntemleri sayesinde yeni iş modellerine olanak sağlamasına kadar bir çok farklı alana uzanıyor. Porsche ayrıca yaptığı bir açıklamada Blockchain teknolojisinin gelecekte sürücüsüz araçların güvenliğini ve işlevlerini geliştirme alanında da uygulanabileceğini ekledi.

Porsche’un mali strateji uzmanı Oliver Döring‘de yaptığı bir basın açıklamasında Blockchain teknolojisinin ne kadar muazzam bir potansiyele sahip olduğuna inanıyor gibi duruyor:

“Blockchain teknolojisini verileri daha hızlı ve güvenli bir şekilde aktarmak için kullanabiliriz. Böylece müşterilerimiz araçlarını park ederken veya üçüncü bir kişiye kısa bir süre için araçlarına erişim izni vermeleri gerektiğinde içleri daha rahat olacaktır. Biz teknolojinin bütün yeniliklerini direkt olarak müşterilerimizin menfaati için kullanmaya özen gösteriyoruz.”

Porsche’un yaptığı açıklamaya göre Blockchain teknolojisinin kullanımı araçların bir uygulama ile açılıp kapanma süresini 6 kata kadar daha hızlı bir hale getirebilir. Araç Blockchain’in bir parçası olduğu zaman herhangi bir sunucuya gerek duymaksızın çevrim dışı bir şekilde direkt olarak iletişime olanak sağlıyor. Şu anda araçlarda kullanılmakta olan yöntemlerde aracın verilerinin sunucudaki veriler ile eşlenmesini gerektirdiği için halen çevrim içi bir bağlantıya bağımlı olmak zorunda kalıyor.

Otomotiv endüstrisindeki diğer şirketler de Blockchain teknolojisi uygulamaları üzerine deneyler yapmakta. Örneğin ZF şirketi, UBS bankası ve yazılım devi IBM şu anda “Car eWallet” denen bir proje üzerinde çalışmakta. Bu proje araç şarj istasyonlarında, çok katlı otoparklarda ve gişelerde güvenli işlem yapılmasına olanak sağlayabilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment