PwC Yöneticisi: Sadece Bitcoin Gibi Para Birimi Olan Koinler, Gelecekte Yaşayacak
PwC İsviçre’nin üst düzey yöneticisi, yaptığı açıklamada dijital ürünler ve kripto paraların geleceğine dair önemli açıklamalarda bulundu. Kurumun resmi web sitesine yapılan açıklamada, PwC’de Veri Analizi Uzmanı olarak görev yapan üst düzey yönetici Roland Stadler, yaptığı açıklamada birçok dijital ürünün ilk bakışta birbirlerine çok benzediğini ancak yakından yapılan incelemelerde, ürünler arasındaki farkların net bir şekilde ortaya çıktığını belirtti.
Stadler, dijital ürünler ve para birimleri arasında bir ayrım yapılması gerektiğini de belirterek, buna gerekçe olarak da sadece bazı para birimlerinin gerçek dünyada net bir para birimi olarak görülebileceğini gösterdi. ‘Dijital ürünleri’ Bitcoin, senet tokenleri ve hizmet tokenleri olmak üzre üçe ayırdı.
Stadler’e göre Bitcoin gibi kripto paralar hem bir ödeme ağı hem de aynı zamanda birer ödeme metodu olarak işlem görüyor ve de bu ürünlerin çalışması için merkezi bir kuruma ihtiyaç da yok. Hizmet tokenleri olarak belirtilen utility tokenler de bir hizmete ya da yazılıma ulaşmada rol oynayan ve bir nevi arabadaki benzin görevini gören ürünler olarak adlandırılıyor.
Stadler Ethereum merkezli akıllı kontratların da Bitcoin ve Ether arasındaki esas farkı oluşturduğunu belirtirken, iki koinin de spekülatif doğası olduğunu kabul etmekle birlikte ancak birbirlerinden bu kadar farklı olabilirlerdi dedi.
Üçüncü ürün sınıfı ise senet tokenleri olarak adlandırıldı. Stadler, bu tokenlerin tam manasıyla senet görevi gördüğünü ve projelerin gelecekteki karlarından da pay alınmaları yönüyle de bunlara benzediğini aktardı. Düzenleyici kurumlar açısından, senet tokenlerinin sıkıntılı olabileceği değerlendirmesini de yapan Stadler, şirketlerin IPO’ları ile bu tokenlerin hemen hemen aynı şeyler olduğunu da aktardı.
Dijital ürün tiplerinden bahseden Stadler, para birimi olabilecek ürünlerin gelecekte hayatta kalabilecek yegane ürün sınıfı olduğunu da belirtirken, Bitcoin konusunda da olumlu yorumlar yaptı. Bitcoin’in ciddi manada artan kullanım alanı ile birlikte uzun vadeli bir yatırım aracı olabileceğini belirten Stadler, şunları söyledi:
”Teknik anlamda uyum ve denge Bitcoin için çok önemli. Buradaki ana noktalardan birisi de güvenlik. Birkaç kuruşluk masraf ile birlikte Bitcoin gerçekten de devrimsel bir hamle ve ekonomi piyasasına yepyeni bir soluk getirebilecek bir ürün. Geleneksel ödeme yöntemlerinin ciddi maaliyetleri göz önüne alınırsa, Bitcoin bu açıdan oldukça öne çıkıyor.”
Stadler, hizmet ve senet tokenleri ile ilgili olarak da pek iç açıcı konuşmadı. Bu ürünlerin ciddi manada kaybetme şansının olduğunu belirten Stadler, çok yüksek kaliteli projelerin ürünlerinin dahi gelecekte başarısız olabileceğini aktardı ve şunları söyledi:
”Blockchain’e olan ilgiyi fırsat bilen birçok kurnaz insan türedi ve onların ürünlerinin maalesef çoğunun gelecekte hiçbir geçerliliği olmayacak. Bu ürünlerin kaybetme şansı maalesef ki çok yüksek.”
Stadler son olarak Bitcoin’in hem teknolojik, hem sosyolojik hem de ekonomik anlamda önemine değindi. Inovatif iş modelleri için Bitcoin’in önemli bir örnek teşkil edebileceğini belirten Stadler, gelecekte akıllı kontratlar ve tokenizasyon modellerinin daha kaliteli ve güvenli bir şekilde sektöre geleceğini belirtti.
ICO’lar için de konuşan başarılı analist, şu anda birçok ICO’nun dolandırıcı olduğunu ve bu ürünlerden ‘uzak durulması’ gerektiğini belirtti. Birçok kötü proje arasında işini iyi yapmaya çalışan ve dürüst projelerin olduğunu da aktaran başarılı yönetici, buna karşın bunların da manipülasyondan nasibini aldıklarını belirtti.