Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yatırımcılara Gemi Batığı Altını Vaat Eden Proje Yetkililerce Mercek Altına Alındı

31 Temmuz tarihinde Korea JoongAng Daily kaynağının aktardığı habere göre, Güney Koreli yetkililer merkezinde Seul menşeli bir firma olan Shinil Group‘un yer aldığı olası bir kripto yatırım sahtekarlığını incelemeye aldı. Söylentilere göre Shinil Group (Shinil), daha önce yatırımcılara batmış bir Rus gemi batığından çıkardıkları altın ile ödeme yapmayı taahhüt etmiş.

Reuters‘in haberine göre bu ayın başlarında Shinil, 113 yıl önce battığına inanılan zırhlı bir Rus kruvazör gemisi bulduğunu açıklamıştı. Firma geminin 150 trilyon won (131 milyar dolar) değerinde altın ile dolu olduğunu iddia etti.

Yatırımcıları firmanın kendi kripto para birimini satın almaya ikna etmek isteyen Shinil, yatırım olarak yapılan fonların gemiden çıkartılan altın ile geri ödeneceğini taahhüt etti. İddia edilene göre firmanın kendi kripto para birimi bu yılın başından beri 100.000’in üzerinde yatırımcıdan toplam 60 milyar won (53.7 milyon dolar) değerinde yatırım elde etmiş. İşin ilginç yanı ise firmanın CEO’su Choi Yong-seok açık bir şekilde geminin herhangi bir değere sahip bir şey taşıyıp taşımadıklarından emin olmadıklarını belirtmiş olmasına rağmen bu yatırımların yapılması.

Seul’un Gangseo Bölge Polisi daha sonra Choi’ye seyahat yasağı koymuş ve iddialara göre kendisinin ve soruşturma ile ilgili diğer tarafları ilerleyen tarihlerde sorguya almayı planlıyor. Korea JoongAng Daily kaynağının aktardığı bilgilere göre, bu yatırım sahtekarlığında Shinil Group’un Singapur merkezli ofisinin yöneticisi Yu Ji-beom’da yer almakta.

Yu’nun bu plandaki görevi ise Donskoi Uluslararası Borsası isimli bir kripto para borsası kurup, sosyal medya üzerinde gemi batığı hakkında haberler yaymak. Yu’nun iş arkadaşlarına göre kendisi daha önce emlak dolandırıcılığından hüküm giymiş ve şu an da olası bir soruşturmadan kaçmak için Vietnam’da bulunuyor.

Yetkililer buna ek olarak Shinil Group şüphelilerinin Güney Koreli üretici Jeil Industries firmasının dalgalanan hisse fiyatlarından fayda sağlayıp sağlamadığını da araştırmakta. Shinil Group’un eski yöneticisi Ryu Sang-mi Jeil Steel firmasında en büyük ikinci hisse sahibi olduğunda, firmanın hisseleri bir gün içerisinde %30 artmıştı. Fiyatlar bunun bir gün sonrasında düştüğünde, Jeil bu durumun Shinil’in gemi projesi ile ilgili olmadığını ifade emişti.

Dün sizinle paylaştığımız haberde Vietnamlı bir kripto para madencilik firması olan Sky Mining CEO’sunun, şirketin 35 milyon dolar civarındaki parası ile kayıplara karıştığını aktarmıştık. Kendisi kişisel olarak bulunamamış olsa da, Çarşamba günü yayınladığı bir Facebook gönderisinde yatırımcılardan ”her şey” için özür dilediğini aktardı ve şirketin kazancının piyasadaki volatilite yüzünden ciddi düşüş yaşadığını vurguladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment