Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Reuters: Çin’in Kripto Parası Tatmin Etmedi

Çin Merkez Bankası geçtiğimiz hafta bir airdrop etkinliği düzenleyerek, 50 bin kişinin her birine 200 dijital yuan dağıttı. Devamında ise dijital yuanın ilk pratik kullanımı için bazı adımlar attı. Reuters tarafından yayınlanan yazıda, bu hamlenin halkı pek de tatmin etmediği ifadeleri yer aldı.

Çin Merkez Bankası, yaklaşık 10 gün önce sonuçlanan bir çekiliş ile bin vatandaşına 1.5 milyon dolar değerinde dijital yuan dağıttı. Ve geçtiğimiz haftadan itibaren Çin’in Shenzhen şehrinde pilot uygulamalar resmen başladı. Shenzhen sakinlerine dijital yuan ile belirlenen noktalarda QR kod yardımı ile kolayca alışveriş yapmalarına olanak tanındı. Dijital yuan ile ödeme yapılabilecek yerler arasında; dünyaca ünlü giyim markalarından benzinliklere, süpermarketlerden mağazalara birçok nokta bulunuyor.

Dünyanın önde gelen haber haber platformlarından Reuters Çin’in bu atılımı üzerine bir yazı yayınladı. Reuters’a göre Çin’in dijital yuan dağıtma ve sonrasında bununla alışveriş imkan verme hamleleri yalnızca kağıt üzerinde güzel görünüyor; vatandaşlar bu hamleden çok da etkilenmişe benzemiyor.

“Geç Kalmış Bir Hamle”

Reuters’ın haberine göre Çin’de insanlar, Alipay ve WeChat Pay gibi dijital ödeme araçları ile zaten geçtiğimiz hafta pilot denemeleri başlayan dijital yuan ile ödeme yapar gibi pratik bir şekilde işlemlerini gerçekleştirebiliyorlardı. Devlet destekli bir ürün ve dünyada bir ilk olduğu devre dışı bırakıldığında dijital kullanacak olan vatandaşlar için pek de bir fark yok.

Vatandaşlara göre, alıştıkları ve güvendikleri uygulamaları kullanmak şimdilik çok daha cazip geliyor. Yani dijital yuanın günlük hayata geçişi halk bazında beklenen gibi bir etki yaratamadı çünkü; zaten hali hazırda olan uygulamalar kullanılıyordu ve dijital yuan geç kalınmış bir atılımdı.

Reuters’a konuşan ve çekilişte dijital yuan kazanan talihlilerden biri olan vatandaş dijital merkez bankası parası için “yeniden bir airdrop etkinliği düzenlenmeden, tekrar kullanmayı düşünmüyorum” şeklinde bir açıklamada bulundu. Talihlilerden bir diğeri ise Alipay ve WeChat Pay’in uzun süredir piyasada olduğunu vurgulayarak dijital yuanın da bunlar bir farkı olmadığını o sebeple cazip gelmediğini belirtti ve gelecekte sunulacak avantajlara göre milli dijital paraya geçebileceğini ekledi.

Reuters-cin-dijital-yuanİnsanların Dijital Yuana Geçişi Pekiştirilmeli

Uzmanlara göre kullanıcıları dijital yuana çekmek için onlara Alipay ve WeChat Pay gibi uygulamaların sunmadığı avantajlar sağlamak gerekli. Çünkü insanlar zaten bu uygulamaları, temel ihtiyaçlardan finansal ürünlere kadar her şeyi satın almak için kullanıyorlar.

PwC China kıdemli ekonomisti G. Bin Zhao yaptığı açıklamalarda aynı beklentinin altını bir kez daha çizdi. G. Bin Zhao dijital yunaın halk tarafından kabul görmesi için hükümetin; eğitim, maaş çekleri, pazarlama gibi birçok alana yatırım yapması gerektiğini vurguladı.

“Dijital yuanın kullanımını teşvik etmek için kolaylık ve daha başka faydalar sunmak özellikle önemlidir.”

Çin’in Dijital Yuanı Diğer Ülkeleri de Alevlendirdi

Çin’in 4. büyük şehri olan Shenzhen’de dijital merkez bankası parasının günlük hayatın içine girmeye başlaması finans dünyası tarafından büyük heyecanla karşılandı. İnsanlar şehrin dört bir yanında kolaylıka dijital yuan ile ödeme yapabildiler. Bu dijital para denemesi, bugüne dek pratik olarak gerçekleşen ilk büyük deneme olarak kayıtlara geçti.

Çoğu uzman isim için bu olay dijital yuanın teorik iç testlerden geçip uluslararası pazara hazır olduğu anlamına geliyordu. Uzmanlar ve piyasa takipçileri, halk tarafından aynı heyecan ile karşılanmasa da dijital yuanın uluslararası finans sahasında ABD Doları’nın yerini alabileceğine dair umutlarını kaybetmiyorlar.

Reuters-cin-dijital-yuanÇin’in ardından ABD, İngiltere, Japonya gibi birçok ülke de milli dijital paralarının altyapı çalışmalarına başladı. Fakat halen daha Çin, hem erken başlamanın hem de deneme aşamalarını pratik olarak hayata geçirmek ile kaydettiği büyük gelişmenin avantajlarını kullanarak; uluslararası alanda dijital para yarışını önde götürüyor. Dijital yuanın halk tarafından tam anlamıyla ilgi görüp görmeyeceğini ise ilerleyen günlerde hükümet tarafından yürütülecek teşvik çalışmaları gösterecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!