Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fed Başkanından Dijital Dolar Yorumu: “Avantajlı Olabilir”

Fed Başkanı Jerome Powell bugün katıldığı IMF panelinde dijital dolar hakkında konuştu ve bunun Amerikan ekonomisi için faydalı olabileceğini açıkladı. Powell buna rağmen dijital dolar çıkarma konusunda henüz kesin bir karar vermediklerini vurguladı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) bugün Sınır Ötesi Ödemeler: Geleceğin Bir Vizyonu adlı bir etkinlik düzenledi. Panelin katılımcıları arasında IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Fed Başkanı Jerome Powell, Suudi Arabistan Merkez Bankası Başkanı Ahmed Abdulkarim Alkholifey, Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) Genel Müdürü Agustin Carstens ve Malezya Merkez Bankası Başkanı Nor Shamsiah Yusuf gibi isimler yer aldı.

Bu isimler etkinlik sırasında geleneksel finans altyapısının eksikliklerini masaya yatırıp dijital para birimlerinin bu eksikleri giderip gideremeyeceğini tartıştılar. Finans dünyasının önde gelen bu isimleri ayrıca dijital para konusunda ne gibi bir yol haritası izlenebileceğini değerlendirdiler.

Powell: CBDC konusunda kesin karar vermedik

Fed Başkanı Jerome Powell Fed’in dijital dolar konusunu yoğun bir şekilde araştırdığını ancak bu konuda henüz kesin bir karara varmadığını açıkladı. Powell Fed’in öncelikli hedefinin dijital doların Amerika ekonomisi üstündeki etkisini incelemek olduğunu belirtti.

Dünya genelindeki merkez bankalarının yüzde 80’inin kendi dijital parasını çıkarmayı düşündüğünü söyleyen Powell, dijital merkez bankası paralarının birçok farklı avantaj sunduğunu vurguladı. Powell’in üstünde durduğu şeyler üstünde,

  • Azalan fiziki para kullanımına karşı bir alternatif sunmak,
  • İşlemlerin hızını yükseltirken maliyetini azaltmak,
  • Finansal katılım oranını artırmak ve
  • Finans sistemini modernleştirmek gibi şeyler yer aldı.

Powell ABD’deki finansal katılım ve nakit kullanım oranının kısmen yüksek olduğunu söyleyip dijital doların nakit paranın yerini almayacağını söyledi. Powell dijital doların itibari paraya yalnızca “destek olacağını” belirtti.

“Faydaları olduğu gibi riskleri de var”

Powell dijital dolar projesinin risklerinin de olacağını söyledi. Doların rezerv para birimi olduğunu ve sirkülasyondaki trilyonlarca doların yarısının ABD dışı ülkelerde kullanıldığını hatırlatan Powell, ABD’nin dijital dolar konusunda çok dikkatli davranması gerektiğini söyledi.

ABD’nin “ilk dijital merkez bankası parasını çıkarmak” gibi bir planının olmadığını söyleyen Powell, önemli olanın “iyi bir dijital para çıkarmak” olduğunu hatırlattı. Bu süreçte giderilmesi gereken soru işaretlerine değinen Powell, dijital doların olası riskleri hakkında şunları sıraladı,

  • Para politikalarını nasıl etkileyeceğinin
  • Yasa dışı işlemlerin ve siber saldırıların nasıl engelleneceğinin ve
  • Kullanıcı gizliliğininin nasıl sağlanacağının bilinmiyor olması.

Uluslararası Ödemeler Bankası Genel Müdürü Agustin Carstens, Powell’in “dikkatli olma” çağrısını destekledi ve dijital para konusunda en küçük hataya bile tolere edilemeyeceğini söyledi. Carstens ayrıca dijital para çalışmalarıyla ilgili esprili bir yorum yaparak “(bu işi) ağırdan almamız lazım çünkü acelemiz var” dedi.

“Dijital para güvenlik düzeyini artırabilir”

Suudi Arabistan Merkez Bankası Başkanı Alkholifey, panelde Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından yürütülen ortak dijital para projesi hakkında konuştu. Bu projeden genel olarak olumlu sonuçlar alındığını söyleyen Alkholifey, dijital merkez bankası paralarının özellikle güvenlik açısından avantaj sağlayabileceğini vurguladı.

Suudi Arabistan Merkez Bankası Başkanı blockchain gibi dağıtılmış defter teknolojileri (DLT) ile desteklenen bir dijital para projesinin ödeme işlemlerini “daha güvenli hale getirebileceğini” açıkladı. Merkez Bankası Başkanı ayrıca böyle bir projenin küresel ödeme altyapısının mimarisini güçlendirebileceğini söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!