Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“Dijital Yuan ile Ödeme” Devri Başladı

Çin Merkez Bankasının kripto para projesi dijital yuan, günlük hayatın içine yavaş yavaş adapte olmaya ve bir ödeme yönetimi olarak görülmeye başladı. Dijital merkez bankası parası (CBDC), artık Shenzhen Benzin İstasyonları’nda kullanılabilecek.

Yerel haber kaynağı Economic Information Daily’den alınan bilgilere göre, bir Çin şehri Shenzhen’deki 11 benzin istasyonunda dijital yuan ile ödeme işlemlerine başlandı. Yapılan açıklamalara göre önümüzdeki günlerde daha fazla benzin istasyonunun uygulamaya katılabileceği söylendi.

Devlet tarafından desteklenen Guangdong Petroleum kuruluşu tarafından yürütülen pilot uygulama salı günü başladı. Dijital yuan ile ödemenin, kuruluşun bünyesinde bulunan 110’dan fazla benzin istasyonunda uygulanabileceği söyleniyor.

Nasıl İşliyor?

Dijital yuan ile ödeme yapmak isteyen vatandaşlar, ilgili istasyonlarda basitçe bir karekod ile işlemlerini gerçekleştirebiliyorlar. Dijital yuan altyapısında kullanılan dual offline teknoloji sayesinde insanlar, telefon sinyallerinin çekmediği yerlerde dahi işlemlerini rahatça yürütebilecekler. Salı gününden bu yana kullanılan dijital yuan ile ödemede ilk geri bildirimlerin gayet olumlu olduğu bildirildi.

Uygulamadan yararlanan vatandaşlar işlemlerin yalnızca birkaç saniye sürdüğünü ve sorunsuz olduğunu dile getirdiler. Dijital yuan, yalnızca benzin ya da gaz alımlarında değil benzin istasyonu marketlerinden yapılan satın alımlarda da kullanılabiliyor.

Dijital-Yuan-odeme-cinDijital Yuan Günlük Hayata Giriyor

Milli kripto parasını çıkarma konusunda diğer ülkeleri sollayan Çin, dijital merkez bankası parasının günlük hayatta kullanılması bakımından da öncü davrandı. Çin parlamentosu dijital yuan altyapı çalışmalarının ilk aşamasının tamamlandığını duyurdu ve 2020 sonu – 2021 başında testlerin başlayacağını açıkladı. Yapılan resmi açıklamalara göre dijtial yuanın 2022 yılında Pekin’de gerçekleşecek Kış Olimpiyatları’nda da kullanılması planlanıyor.

Çin aynı zamanda geçtiğimiz pazar günü dijital yuanı yayma ve benimsetme çalışmaları kapsamında 10 milyon dijital yuanın dağıtıldığı bir airdrop etkinliği gerçekleştirdi. Etkinliğe 2 milyon kişi kayıt yaptırdı. Gerçekleşen çekiliş sonrası 50 bin kişi 200 dijital yuan kazandı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!