Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Chainlink ile Tesla Araçlara Uzaktan Erişim Dönemi

Tesla arabalarına uzaktan erişim imkanı getiren harici adaptör yazılımı, Chainlink Market’te yayımlandı. Geliştirilen bu adaptör sayesinde Tesla araç sahipleri, araçlarına uzaktan erişebilecek.

Bir blockchain geliştiricisi olan Harry Papacharissiou tarafından yayımlanan Chainlink adaptörü, Tesla şirketinin geliştirdiği zengin özelliklere sahip kullanıcı arayüzünü kullanıyor. “Link My Ride” isimli adaptör, geliştiricisinin verdiği bilgilere göre oldukça akıllı. Adaptörle birlikte kimlik doğrulama, aracı kilitleme-açma veya aracın kornasına basma gibi işlemler yapılabiliyor.

Adaptöre özel bir donanım bağlamak için bir token sözleşmesi (smart contract) entegrasyonu gerekiyor. Adaptörle yapılan işlemleri hızlandırmak içinse yazılımda Chainlik oracle alt yapısı kullanılıyor. Yazılımın nasıl çalıştığının açıklandığı demo videoya buraya tıklayarak erişebilirsiniz.

Tesla araçlarında zaten dahili adaptörler bulunuyor ancak sonradan geliştirilen harici adaptörlerle araçlara özelleştirilmiş işlevsellik eklenmesi mümkün oluyor. Tesla API’si kullanılarak üretilen bu tarz yazılımlar sayesinde sadece araçlara değil, Tesla’nın geliştirdiği diğer ürünlere de -Powerwall gibi- uzaktan erişilebiliyor.

Merkezsiz araç kiralama özelliği de gelebilir

Yazılımın daha da geliştirileceğini belirten Papacharissiou, düğüme 20 API’nin daha geleceğini belirtti. Geliştirici aklında yatan fikirlerden bahsederken, bunlardan birini merkezsiz araç kiralama yeniliği olabileceğini duyurdu. Papacharissiou’nun açıklamalarına göre geleneksel araç kiralama yöntemleri araç sahiplerinin %30’a varan tasarruf sağlamasına engel oluyor. İnsanların marka gücüne bağlı olarak araç kiralaması yaptığını belirten geliştirici,merkezsiz kiralama yöntemiyle araç sahiplerinin kiraya verdikleri araçlardan gelecek kazancın hepsinin kendilerinde kalacağını belirtiyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!