Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, SEC’nin kayıt dışı XRP satışı nedeniyle açacağı dava ile ilgili konuştu. Brad Garlinghouse, bunun haksız bir dava olduğunu söyleyerek Ripple camiasına seslendi ve “Endişelenmeye gerek yok.” mesajı verdi. Haklı olduklarını belirten Garlinghouse, SEC’nin iddialarına karşı mücadele vereceklerini duyurdu.
Ripple ve ABD’li regülatörler arasında 2017 yılından beri süregelen bir diyalog var. Bu diyalog; XRP’nin bir para birimi mi yoksa bir menkul kıymet mi olduğu ile ilgili. SEC bu hafta açacağı kararla birlikte XRP’nin menkul kıymet olduğunu düşündüğünü açıkça belli etti. Regülatör, Ripple’ı kayıt dışı bir şekilde 1.3 milyar dolarlık menkul kıymet satmakla suçluyor.
Ripple CEO’su bunun için ne dedi?
Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, SEC’nin iddialarını akıl dışı bulduğunu açıkladı. Garlinghouse; “Hem Hazine Bakanlığı hem Adalet Bakanlığı XRP’yi para birimi olarak görüyor” diyerek SEC’nin menkul kıymet iddiasının yersiz olduğunu savundu.
SEC kayıt dışı menkul kıymet satışı yaptığı gerekçesiyle Ripple CEO’su Garlinghouse’a ve kurucu ortağı Chris Larsen’e dava açtı. Garlinghouse buna değinip, “Eğer istesek Chris’le birlikte SEC ile masaya oturup bir anlaşma sağlayabilirdik ama yapmayacağız.” dedi. Garlinghouse bunun ardından şunları ifade etti:
“Chris ve ben ayrı ayrı uzlaşmaya varabilirdik. Böylece olayı ardımızda bırakırdık. Bunu yapmayacağız. Chris de ben de bu davada haklı olduğumuza işte bu kadar inanıyoruz. Agresif bir şekilde saldıracak ve davamızı haklı çıkaracağız. Bu davanın sonucunda ABD’deki kripto para regülasyonları netleşmiş olacak. Biz sadece davada değil; tarihte de haklı olarak anılacağız.”
“Endişelenmeyin, şirketimizi savunacağız”
Ripple CEO’su şirket çalışanlarına, hissedarlarına ve müşterilerine seslendi. Bu davanın şirket faaliyetlerini etkilemeyeceğini söyleyen Garlinghouse; hitap ettiği kitleye “Endişelenmenizi istemiyorum.” mesajı verdi. Hukuki süreçlerin ağır işlediğini söyleyen Garlinghouse bunun zorlu ve uzun bir yol olacağının sinyalini verdi.
Garlinghouse bu süreçte bir yandan ABD’den ayrılmayı düşüneceklerini; bir yandan ise Biden yönetimi ile anlaşmaya çalışacaklarını açıkladı. Garlinghouse, “Şirketimizi, ekibimizi, ürünlerimizi ve kripto para sektörünü agresif bir şekilde savunacağız.” dedi. Bazı kripto para borsaları ise XRP’yi borsadan çıkarmaya başladı.
XRP neden menkul kıymet olarak sayılamaz?
Coin Center gibi kuruluşlar XRP’nin menkul kıymet olmadığını gösteren bir kanıt olduğunu düşünmüyor. Ripple CEO’su ise XRP’nin neden menkul kıymet olmadığı konusunda üç ana argümana sahip. Garilnghouse tarafından yapılan açıklama şu şekilde:
- XRP bir yatırım sözleşmesi değildir: XRP’ye yatırım yapan insanlar Ripple’ın elde ettiği gelirden pay almıyor, Ripple’ın yönetim kurulunda herhangi bir söz hakkına sahip olmuyorlar. XRP alan kişiye XRP haricinde hiçbir şey verilmiyor. Hatta XRP yatırımcılarının büyük bir kısmının Ripple ile hiçbir ilişkisi bulunmuyor.
- Ripple’ın kendi hissedarları var: Ripple’da hissedar olmak isteyen biri XRP almıyor, gidip Ripple’ın kendi hissesini satın alıyor.
- XRP’nin fiyatı Ripple’a bağlı değil: Menkul kıymetlerin aksine; XRP’nin fiyatı Ripple’ın kurumsal performansından etkilenmiyor. XRP diğer kripto paralarla korelasyon içerisinde hareket ediyor.
Bu argümanların Ripple CEO’su tarafından öne sürüldüğü ve dava sırasında yanlışlanabileceği veya doğrulanabileceği unutulmamalı.
XRP fiyatı şu ana dek nasıl etkilendi?
XRP fiyatı, SEC tarafından yapılan dava açıklaması neticesinde sert bir şekilde düşüşe geçti. Bu hafta başına kadar 0.50 dolar üstünden işlem gören XRP, 23 Aralık günü 0.35 dolara kadar düştü. XRP’nin piyasa değerinde 4 milyar dolardan fazla azalma görüldü.
Kripto para araştırma kuruluşu Santiment, “balina” olarak anılan büyük çaplı XRP adreslerinde bir azalma kaydedildiğini açıkladı. Güncel verilere göre içerisinde en az 10 milyon adet XRP coin barındıran adreslerin sayısında 18 adetlik düşüş tespit edildi.