Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SON DAKİKA: SEC’nin Ripple ve İki Yöneticiye Açtığı Davanın Detayları Belli Oldu

Bugün bütün kripto para piyasasının gündemine düşen SEC’nin Ripple’a dava açacağı haberi sonunda netlik kazandı. SEC, lisanssız menkul kıymet satışı yapmak suçundan Ripple ve iki yöneticisine dava açıyor. SEC, Ripple ile iki yöneticinin 1,3 milyar dolarlık kayıtsız menkul kıymet satışı yaptığını iddia ediyor.

Ripple’a 1,3 milyar dolarlık dava açıldı

SEC tarafından yayınlanan şikayet kaydında, Ripple’ın 2013 yılından itibaren “XRP olarak bilinen dijital varlık aracılığıyla” fon topladığı belirtiliyor. ABD ve dünya çapında lisanssız menkul kıymet (XRP) satışı yaparak fon topladığı iddia edilen Ripple, 1,3 milyar dolarlık dava ile karşı karşıya kaldı.

xrp-satislari-ripple-dava
Ripple Labs, piyasaya 700 milyon dolardan; “özel” kuruluşlara ise 600 milyon dolardan fazla XRP sattı.

Kurucuların da ismi geçiyor

SEC’nin aynı zamanda Ripple CEO’su Brad Garlinghouse ve eski CEO’su ile kurucu ortağı Chris Larsen’i suçladığı görülüyor. SEC açıklamasının devamında Larsen ve Garlinghouse’un XRP satışını tanıtmanın yanı sıra şirketin giderlerini de buradan elde edilen fonlarla karşıladığı belirtiliyor. Davalı taraftaki iki yöneticinin yaptıkları XRP satışı için herhangi bir lisans veya izin almadıkları, bunun federal menkul kıymet yasalarını ihlal ettiği belirtilmekte.

Ripple 2020 yılında ara vermeden önce her ay 1 milyar XRP’nin kilidini açıp bunları farklı giderler için kullanıyordu. Ripple’ın yaptığı harcamalar ve satışlar ise sorunlu görülen tek nokta değildi. Jed McCaleb’in kurucu payından aldığı milyarlarca adet XRP’yi dönem dönem satması, XRP için başka bir tehlike olarak görüldü ve görülmeye devam ediliyor.

Kaynak: SEC

Borsalara para ödediği ifade edildi

Bildirinin 149. maddesi ise Ripple’ın devamlı olarak kripto para borsalarına baskı yaptığını konu ediniyor. Ripple’ın birçok kripto para borsasına XRP’yi listelemesi için masrafları bile ödeme teklifinde bulunduğu iddia edilmekte. Ripple’ın ilk girişimlerde başarısız olmasına rağmen denemeyi bırakmadığı vurgulanmakta. Ripple’ın özellikle Manhattan merkezli bir kripto para borsasına “YÜKSEK DEĞERE SAHİP hedef” olarak görülmesinden dolayı birden fazla talepte bulunduğu belirtiliyor.

SEC evraklarında yer alan bilgilerede bir Ripple yöneticisinin Temmuz 2017 tarihinde ilgili borsa ile yeniden iletişime geçtiği ve açıkça 1 milyon dolar nakit ödeme teklif ettiği görülüyor.

Ripple, XRP satışlarını belirli bir algoritmaya göre yaptı 

SEC tarafından yayınlanan bildirinin 170. maddesine bakıldığında ise oldukça ağır suçlamalar görülebilmekte. SEC, piyasadaki XRP satışlarının çeşitli algoritmalara göre yapıldığını; bunların Larsen ve Garlinghouse tarafından ayarlandığını iddia ediyor. Ripple’ın XRP ticari hacmi belirli seviyelere ulaştığında çeşitli dijital varlık alım satım platformlarına XRP alım satım izni verdiği ve ellerindeki XRP’leri satmaya başladıkları da iddialar arasında yer alıyor.

“Ripple XRP Piyasa Satışlarından elde edebileceği miktarı maksimize etmeye çalışırken volatiliteyi ve Ripple’ın işlemlerini devam ettirebilmek için piyasaya devamlı olarak XRP enjekte etmesinden kaynaklı XRP’nin piyasa fiyatındaki aşağı yönlü baskıyı minimize etmeyi hedefledi.”

ripple-xrp-coin-dolar-para-milyar
Ripple verilerine göre şirketin cüzdanında 6.3 milyar adet XRP bulunuyor. Şu ana dek 45,2 milyar adet XRP “dağıtılmışken” escrow hesabında 48,2 milyar adet XRP yer alıyor.

Fiyat bu haberin ardından düşüşe geçti

XRP fiyatı bu haberin alındığı an itibarıyla 0,40 dolar altına kadar geriledi. Gün içerisinde Bitcoin’in düşüşünden ve dava söylentisinden etkilenip bu seviyelere gerileyen XRP, daha sonra 0,48 dolara kadar yükselerek iyi sinyal verdi. 23 Aralık itibarıyla XRP fiyatı 0.35 dolara; piyasa değeri 16.4 milyar dolara kadar düşmüş durumda. XRP böylece piyasadaki üçüncülük konumunu USDT’ye kaptırdı.

Kurucu ortaklardan Jed McCaleb’in Ripple ile yaptığı son anlaşmada kendisinin ticari hacme göre satış yapabileceğinin belirtildiği biliniyor. Yukarıdaki iddia ise bu anlaşmaya oldukça benzer gözükmekte.

Ripple’a açılan davada Jed McCaleb’in adının yer almaması ise piyasalarda şaşkınlık yaratmış olabilir.

SEC yöneticisi Stephanie Avakian, konu hakkında yaptığı açıklamada milyarlarca XRP’nin bireysel yatırımcılara satışından Ripple, Larsen ve Garlinghouse’un suçlu tutulduğunu belirtti.

Ayrıca Ripple CEO’su yaptığı açıklamada endişelenmeye gerek olmadığını söyledi. Haklı olduklarını belirterek davadaki iddialara karşı kendilerini savunacaklarını ifade etti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!