Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple’a Dava Açıldı, XRP Fiyatı Düşüşe Geçti

Ripple CEO’su Brad Garlinghouse, XRP camiasına bir açıklama yaptı ve ABD’nin finans regülatörü olan SEC’nin şirket aleyhinde dava açacağını duyurdu. SEC Ripple’ın ürettiği XRP coinin bir menkul kıymet olduğunu ve dolayısıyla Ripple’ın usulsüz şekilde menkul kıymet satışı yaptığını iddia ediyor. XRP fiyatı bu duyurunun ardından hızla düşmeye başladı.

ABD’deki Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu (SEC), yıllar süren yasal mücadelenin ardından Ripple’a karşı dava açma kararı aldı. Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paraların menkul kıymet olmadığını açıklayan SEC, XRP’nin bunlardan farklı olarak menkul kıymet olduğu kararına vardı. Regülatör bu gerekçeyle Ripple’ı usulsüzlük yapmakla suçladı.

Ripple tarafında kimlere dava açılacak?

Fortune haberine göre davalı tarafta iki Ripple yöneticisi yer alacak: Brad Garlinghouse ve Chris Larsen. Brad Garlinghouse, SEC’nin açacağı dava ile ilgili şunları söyledi:

“SEC bugün kripto paralara karşı savaş açma kararı almıştır. SEC Başkanı Jay Clayton’ın görevden ayrılmadan önce aldığı bu son karar; ABD’deki yenilikçi çalışmaların sadece Bitcoin ve Ether ile kısıtlı kalmasına yol açacaktır.”

SEC’nin davayı ileri bir tarihte açması bekleniyor. SBI Holdings CEO’su Yoshitaka Kitao, SEC davası ile ilgili yaptığı açıklamada Japonya’daki mali regülatörün XRP’yi menkul kıymet olarak tanımadığını hatırlattı. Bunu bir emsal olarak gösteren Kitao, Ripple’ın ABD’de açılan davayı kazanabileceğini düşünüyor. Bu sırada Binance CEO’su Changpeng Zhao’dan da “birlik”mesajı geldi.

XRP fiyatı hızla düşmeye başladı

Ripple tarafından üretilen XRP dava haberi ile birlikte hızla düşmeye başladı. CoinGecko verilerine göre XRP 24 saat gibi bir zaman dilimi içerisinde yaklaşık %20 oranında değer kaybetti. XRP fiyatı 0.50 dolar altına düşerken XRP’nin piyasa değeri 21.2 milyar dolara kadar geriledi. Tether’ın USDT’si böylece XPR ile arasındaki farkı yeniden kapattı.

Brad Garlinghouse tarafından yapılan açıklamalar sonrasında büyüyen şey XRP’nin ticaret hacmi oldu. XRP ticaret hacmi bu açıklama öncesi 7 milyar dolarken açıklama sonrası 10 milyar dolara kadar yükseldi.

Bitcoin, Ether ve XRP üçlüsü arasında gerginlik

Ripple temsilcileri, SEC’nin şirket aleyhinde aldığı karara karşı çıkmaya başladılar. Şirket bunun için bir bildiri hazırlayıp XRP’nin nasıl çalıştığını ve diğer kripto paralardan nasıl ayrıldığını açıkladı. Ripple yetkilileri Bitcoin ve Ether üzerinden bir örnek verip, bu iki kripto paranın da aslında merkeziyetsiz olmadığını ve Çin’in kontrolünde olduğunu öne sürdü.

ripple-xrp-wells-savunmasi-sec
Ripple’ın hazırladığı Wells başvurusu, Kaynak

Ethereum kurucusu Vitalik Buterin, Ripple tarafından yayımlanan bu bildiriye atıfta bulunarak XRP’ye karşı sert bir tavır aldı ve onun için shitcoin tabirini kullandı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!