Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Geliştiricisinden Yeni Açıklama: Çok Fazla ETH Yakacağız

Ethereum 2.0 lansmanı gerçekleştirilse de hala Ethereum 2.0 için atılması gereken çok adım var. Bunların en önemlilerinden  birisi olan Ethereum Geliştirme Protokolü (EIP) 1559 ile ilgili ise yeni bir açıklama yapıldı. Ethereum Core geliştiricisi Eric Conner, topluluğa bununla ilgili önemli bir bilgi verdi.

Ethereum 2.0 için EIP-1559 müjdesi 

Ethereum 2.0 geliştirilmesinde aktif olarak çalışan Conner, EIP-1559 aktif edildiğinde “çok fazla ETH yakacaklarını”  vurguladı. Yakılan çok fazla ETH ile yeni ETH arzının sıfır ile negatif bölgesine yakın bir yere çekileceğini belirten Conner, bu sayede geçişi güvenli bir şekilde yapacaklarını ifade etti.

Ethereum 2.0 ile ilgili en önemli gelişmelerden birisi olarak görülen EIP-1559, tam olarak neler sunacak? EIP-1559 ile beraber ağın daha iyi bir kullanıcı tecrübesi ve daha sıkı güvenlik önlemleri sunacağı belirtiliyor. Gerekli olduğu zamanlarda ise işlemler için daha büyük bloklarla ağ desteklenecek. ETH ağında yapılan her bir ETH işlemi sonrasında ise belirli miktarda ETH yakılacak.

EIP-1559 ne işe yarayacak? 

Aslında ağın en büyük sorunlarından birisi olan tıkanıklık tam olarak bu geliştirme protokolü ile çözümlenebilir. Mevcut ağ düzeninde ETH kullanıcıları yapacakları işlemler için olan Gas ücretlerini manuel olarak ayarlayabilmekte. Ancak bu durum varlıklı ve fırsatçı bazı kullanıcıların daha yüksek Gas ücreti ödeyerek işlemlerini öne geçirmesini sağlıyor. Tahmin edileceği gibi daha yüksek işlem ücretleri standardı yükselterek ağın tıkanmasına ve inanılmaz yüksek ETH  işlem ücretlerine yol açıyor.

Yukarıda belirtilen dezavantajlar ise ağın ana akım kitlelerce kullanılmasını engelliyor veya yavaşlatıyor. EIP-1559 ise bunları değiştirmek üzere tasarlandı. Bu geliştirme protokolü ile her bir işlem için “BASEFEE” adı altında bir taban ücret belirlenecek ve yukarıda belirtildiği gibi fırsatçı işlemlerin önüne geçilecek.

Tabii ki kullanılan Gas miktarının bir kısmı kadar ETH yakılması da Ethereum ağına enflasyona karşı dayanıklı bir özellik kazandıracak. Devamlı olarak belirli miktarda ETH yakılması, bir bakıma Bitcoin’in blok ödülü yarılanması modelinin hedefine benzer bir noktaya ulaşılmasını sağlayabilir. Özellikle son dönemde kurumsal yatırımcının ilgisini çeken Ethereum ağının böyle bir ölçeklenme çözümüne ihtiyacı olduğu kesin gibi duruyor.

BlockTower Capital CIO’su Ari Paul da konu hakkında yaptığı açıklamada arzın devamlı olarak azaltılması teklifinin Ethereum 2.0’nin en önemli özelliklerinden olduğunu belirtmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!