Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bu Borsalar XRP Ticaretini Durdurmaya Başladı

Ripple tarafından geliştirilen XRP coinin fiyatı, şirket aleyhinde dava açılacağının öğrenilmesinin ardından sert bir düşüş yaşadı. Ripple CEO’su Brad Garlinghouse yaptığı açıklamalarda bu davayla sonuna kadar mücadele edeceklerini dile getirse de bazı kripto para borsaları XRP’yi delist etmeye başladı.

ABD’nin finans regülatörü Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu (SEC), XRP’yi menkul kıymet olarak tanımladığını ve Ripple’a 1.3 milyar dolar değerinde kayıt dışı menkul kıymet satışı yaptığı gerekçesiyle dava açacağını açıkladı. Bazı kripto para borsaları, bu davanın nasıl sonuçlanacağını beklemektense erkenden hareket etme kararı aldı.

XRP bu borsalarda delist edilmeye başladı

OSL, Beaxy ve CrossTower isimli üç farklı kripto para borsası, XRP işlemlerini durdurma kararı aldı. Bu borsalardan kimisi bu işlemlerin geçici olarak durdurulduğunu açıklarken kimisi XRP’nin borsadan tamamen çıkarıldığını duyurdu. Hong Kong’daki OSL adlı borsanın yöneticileri, aldıkları kararı şu ifadelerle paylaştılar:

“ABD Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu tarafından Ripple Labs’e ve 2 Ripple yöneticisine karşı açılan dava doğrultusunda; platformumuzdaki tüm XRP ödemelerini ve alım-satımlarını durdurma kararı aldık.”

Bazı uzman isimler, XRP’yi delist eden borsa sayısının zamanla artabileceğinin mesajını vermekte. Anderson Kill adlı hukuk firmasında görev alan Hailey Lennon, SEC’nin Ripple aleyhinde hazırladığı iddianameyi okudu. Lennon yaptığı incelemeler sonucunda şunu söyledi:

“Eğer XRP yasal olarak menkul kıymet şeklinde tanımlanırsa kim başına dert alır biliyor musunuz? XRP’yi listelemiş olan her bir borsa.”

Sadece borsalarla sınırlı kalmayabilir

XRP’nin menkul kıymet olarak tanınması ve bunun sonucunda delist edilmeye başlaması, büyük kripto para borsalarının hacmini olumsuz etkiler. XRP’yi uzun süredir sert bir dille eleştiren Ryan Selkis’e göre XRP;

  • Bitstamp hacminin %18’ini,
  • Coinbase hacminin %8’ini,
  • Kraken hacminin %5.5’ini,
  • Binance hacminin ise %4’ünü oluşturuyor.

Messari araştırmacısı Selkis’e göre Ripple’ın davayı kaybetmesi yalnızca XRP’nin borsalardan delist edilmesi ile sonlanmayacak. Böyle bir senaryoda Ripple’ın ABD’deki ortakları XRP’nin yer aldığı hizmetlerden faydalanamaz hale gelecekler. Bu, 300’den fazla ortağı bulunan On-Demand Liquidity ürününün ABD’de kullanılamaz hale geleceği, birçok firmanın Ripple ile ortaklığına son vereceği anlamına gelecek. Selkis’e göre Ripple’ın XRP için izlediği dağıtım mekanizması da bundan etkilenecek. Ripple CEO’su şirketin faaliyetlerinin süreç boyunca normal seyrinde devam edeceğini iddia etti.

XRP fiyatı hızla düşmeye devam ediyor

XRP fiyatı bu haberlerin gelmesinin ardından sert bir şekilde düşmeye başladı. XRP 21 Aralık akşamı 24 milyar dolardan fazla piyasa değerine sahipti. Bu sayı 23 Aralık itibarıyla 16 milyar doların altına inmiş vaziyette. Bu sırada birkaç gün öncesine kadar 0.50 dolar üstünden işlem gören XRP de 0.35 doların altına kadar geriledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!