Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bu Yıl Bitcoin’de Görülen Boğa Rallisi 2017’den Farklı

Kripto para veri şirketi Coin Metrics, yayınladığı bir raporda Bitcoin fiyatı, boğa rallisi ve yıl içi performansa dair bazı analizler paylaştı. Şirket, Bitcoin’in bu yıl oldukça başarılı bir performans sergilediğini ve bu yıl görülen boğa rallisinin 2017’den farklı olduğunu vurguladı. Coin Metrics, Bitcoin’in bu başarısının 2021’de de süreceğine inanıyor.

Coin Metrics, yayınladığı raporda Bitcoin performansı ve boğa rallisi üzerine bazı veriler paylaştı. Yıl içinde gündeme gelen kurumsal yatırımların üzerinde duran şirket, Bitcoin’in bu yıl ABD piyasa işlem saatlerinde daha fazla yükseliş göstermeye başladığı ifade etti. Bunun yanında, bu yıl görülen rallinin 2017 yılında görülen boğa rallisinden farklı olduğunu vurgulayarak 2020’nin aksine 2017’de perakende yatırımcıların etkisinin görüldüğü söylendi.

“Bitcoin algısı değişecek”

Raporun başlarında, tarihsel olarak BTC’nin genellikle geleneksel piyasalardan farklı ele alındığı ifade edilirken, bu yılın başlarında Bitcoin’in bu piyasalarla etkileşime girmeye başladığına dair bazı sinyaller görüldüğü belirtildi. Örnek olarak da ocak ayında yaşanan küresel gelişmeler sonucunda Bitcoin fiyatının yaşananlara tepki göstermiş olması verildi.

Raporun devamında, 12 Mart tarihinde pandemi nedeniyle yaşanan endişeler nedeniyle büyük bir düşüş gören Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin %30’un üzerinde düştüğü gösterildi.

bitcoin-boğa
Mart ayında Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin düşüş oranları.

“Geçmişte görülen büyük kripto para düşüşlerinin aksine, bu seferki doğrudan değişen küresel koşullara bağlı olarak gerçekleşti. Yatırımcılar hızlı bir şekilde güvenli limanlara koşup para çekerken, dünya çapında piyasalar kripto paralarla birlikte çöktü. Dünya değişti ve yakında dünyanın Bitcoin algısı da değişecek.”

Kurumsal yatırımcıların etkisi büyük

Raporda, Bitcoin’i riskli ve spekülatif bir varlık olarak gören kurumsal yatırımcıların, yılın ikinci çeyreğinde bu görüşlerini değiştirdiklerine dair sinyaller gelmeye başladığı belirtildi. Mayıs ayında Paul Tudor Jones’un Bitcoin açıklamasına değinilirken, Bitcoin’in enflasyona karşı bir koruma aracı olarak görüldüğü söylendi.

Dördüncü çeyrekte kurumsal yatırımların büyük hızla artışa geçtiğini ifade eden Coin Metrics; Square, Microstrategy, PayPal gibi dev şirketlerin BTC alımlarına değindi. Ardından da şu yorumu yaptı:

“Kısa süre sonra Bitcoin fiyatı yükselmeye başladı. Kurumlar Bitcoin almaya devam ettikçe, kripto para hakkındaki görüşler değişmeye başladı. Hızla değişen bir dünyada Bitcoin, enflasyona karşı bir koruma aracı olarak görülüyor ve dijital altın statüsü giderek benimseniyor.”

bitcoin-boğa
Dördüncü çeyrekte Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin yükselişi.

2020 yılında Bitcoin’in genel görünümü

  • 2020 yılında Bitcoin’in piyasa değeri %236 oranında yükseldi ve 300 milyar dolar ekledi.
  • Günlük aktif adres sayısı ikiye katlandı ve 1.2 milyona ulaştı.
  • BTC realized (gerçekleşmiş) cap değeri %51 oranında arttı ve 153 milyar doları gördü.
  • En az 0.01 BTC’ye sahip adres sayısı 700.000’in üzerinde büyüdü.
  • Bitcoin’in son 2 yıl içinde aktif olan arz miktarı yaklaşık % 11 azaldı.
  • BTC hash oranı %24 yükseldi.

bitcoin-boğa

“Bitcoin, 2020’yi güçlü bir şekilde kapatıyor. Bu ivme artmaya devam ederken, BTC 2021’de beklenmedik boyutlara ulaşmanın eşiğindedir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!