Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple: Türkiye’de 15 Milyar Dolarlık Bir Potansiyel Var

En büyük blockchain şirketlerinden biri olan Ripple; Dünya genelindeki küçük-orta büyüklükteki işletmelerle ilgili yeni bir rapor yayınladı.

Ripple bu raporunda özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki KOBİ’leri ve bu KOBİ’lerin yaptıkları uluslararası işlemleri inceliyor. Ripple’ın bulgularına göre bu ülkelerdeki KOBİ’ler, başka bir ülkeye para göndermeye çalıştıkları zaman çok fazla masraf yapıyor ve çok uzun bir süre boyunca beklemek zorunda kalıyorlar.

Devasa Bir Pazar

McKinsey&Company’nin araştırmalarına göre 2017 yılında yapılan global ödeme işlemlerinden toplamda 1.7 trilyon dolar gelir elde edildi. McKinsey geçtiğimiz yıllarda yaptığı tahminlerde bu sayının beş yıl içerisinde 3 trilyon dolara çıkabileceğini söylemişti.

Ödeme pazarının geleceğine ilişkin tahmin (Kaynak: Global payments 2018: A dynamic industry continues to break
new ground, McKinsey&Company).

Yukarıdaki tabloda da görülebileceği üzere global ödeme pazarı hızla büyüyor ve büyümeye de devam edecek gibi görünüyor. Şimdiden trilyonlarca dolarlık bir pazar haline gelen ödeme pazarı bu büyümeyle birlikte yeni sorunlar getiriyor.

Günümüzde global ödeme pazarının en az %30’luk kısmını KOBİ’ler oluşturuyor. Fakat McKinsey’nin araştırmalarına göre ödeme şirketleri, bu dev pazar payına rağmen KOBİ’lerin sorunlarını ve taleplerini görmezden geliyorlar. Bunun sebebi ise bu şirketlerin KOBİ’lere değil de büyük şirketlere öncelik veriyor olmaları.

KOBİ’lerin sorunları çözülmüyor.

Talepler Karşılanmıyor

Dünya genelindeki birçok KOBİ aynı anda hem yurt dışına sipariş veriyor hem de yurt dışından sipariş alıyor. Bu KOBİ’lerin düzenli olarak uluslararası ödeme yaptıkları anlamına geliyor. KOBİ’lerin global ödeme pazarında bu kadar büyük bir paya sahip olmalarının sebebi de bu.

KOBİ’ler düzenli olarak diğer ülkelere para gönderiyor/diğer ülkelerden para alıyorlar almasına ama bu süreç hiç de verimli bir şekilde işlemiyor. McKinsey’nin de bahsettiği gibi, ödeme şirketleri KOBİ’lerin taleplerini görmezden geldikleri için KOBİ’lerin bu işlemleri yapmak için kullanabilecekleri etkili bir platform, sistem, altyapı bulunmuyor.

Eldeki çözümlerle yetinmek zorunda kalan KOBİ’ler yurt dışına gönderdikleri bir siparişin ödemesini almak için günlerce beklemek zorunda kalıyorlar. Yurt dışına ödeme yapması gereken şirketler ise bunun için çok ciddi işlem ücretleriyle karşılaşıyorlar.

Büyük Potansiyel

Ripple bu KOBİ’lerin ne durumda olduklarını göstermek için yeni bir rapor yayınladı. Şirketin araştırmalarına göre gelişmekte olan ülkelerdeki KOBİ’ler her yıl 100-150 milyar dolarlık işlem yapıyorlar. Ve bu pazarda çok büyük bir potansiyel var.

Bu ülkelerdeki B2B (business-to-business) pazarını değerlendiren Ripple; Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan gibi ülkelerdeki ödeme pazarının 5-10 milyar dolarlık bir potansiyeli olduğunu açıkladı. Ripple bunların yanı sıra Türkiye, Avusturya ve Hindistan gibi ülkelerdeki ödeme pazarının 10-15 milyar dolarlık potansiyeli olduğunu belirtiyor.

Ripple’ın gelişmekte olan ülkelere ilişkin tahminleri (Kaynak: Big Opportunity in Small Business Payments, Ripple).

Ne Yapmak Gerek?

Bu potansiyele ulaşılabilmesi için bu ülkelerdeki KOBİ’lere şimdikinden daha iyi bir çözüm sunmak gerekiyor. Çünkü bu ülkelerdeki KOBİ’ler şu anda uluslararası işlem yaparken gerçekten ciddi sorunlarla karşılaşıyorlar.

Ripple’ın araştırmalarına göre gelişmekte olan ülkelerdeki KOBİ’ler uluslararası bir ödeme işlemi yapacakları zaman ortalama 2-5 gün beklemek, bu yetmezmiş gibi bir de 30-100 dolar işlem ücreti ödemek zorunda kalıyorlar. Ayrıca bu şirketler yalnızca hız ve maliyet konusunda değil işlemin takip edilebilirliğiyle ilgili de sorunlar yaşıyorlar.

KOBİ’lerin karşılaştıkları zorluklar

Ripple bu sorunların çözülmesi, bu işletmelere daha iyi alternatifler sunulması halinde bu pazarların ciddi ölçüde büyüyebileceğini düşünüyor. Şirketin bu noktada sunduğu öneri ise elbette blockchain gibi teknolojileri kullanmak. KOBİ’lerin blockchain platformları sayesinde daha hızlı ve daha ucuz şekilde işlem yapabileceklerini belirten Ripple; gelişmekte olan ülkelerdeki ödeme pazarının da bu sayede büyüyebileceğini vurguluyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment