Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple’ın CEO’su Bitcoin’i Napster’a Benzetti

Ripple‘ın CEO’su Brad Garlinghouse yakın zamanda Bloomberg Asya’ya bir röportaj verdi. Garlinghouse kripto paraların dünya bankacılığındaki sorunları çözdüklerini ve havale işlemlerini çok daha kolay hale getirdiklerini söyledi. Garlinghouse gelecek neslin, Blockchain teknolojisi üzerine kurulmuş bu sistemleri daha da geliştireceğini belirtti. Barlinghouse aynı zamanda Bitcoin hakkında yorum yaptı ve Bitcoin’in “dijital varlıkların Napster’ı olduğunu” söyledi.

Bazı kişiler Ripple ile Bitcoin’i kıyaslıyorlar ve hangisinin daha iyi bir ödeme aracı olduğunu tartışıyorlar. Garlinghouse Ripple ile Bitcoin arasında karşılaştırma yapılıyor olmasını iltifat olarak aldığını söyledi. Ripple’ın CEO’su Bitcoin’i, eşten-eşe dosya paylaşım hizmeti sunan Napster’a da benzetti. Napster kendi zamanı için devrim niteliğindeydi ancak piyasada pek tutunamadı.

Singapur’da düzenlenen Millenium 2020 konferansına katılmadan önce Bloomberg Asya’ya konuşan Garlinghouse şöyle söyledi:

“Şöyle bir maziye gidersek diyebiliriz ki Bitcoin, dijital varlıkların Napster’ıdır. Yani Napster, müziği dijital ortama aktaran ve bu sayede çok güzel şeyler yapılabileceğini gösteren ilk programdı. Ama program sonradan telif haklarını ihlal etmeye başladı, hükûmet devreye girdi ve Napster başarısız oldu. Ama Spotify, iTunes ve Pandora başarılı oldu. 

Belki de gelecekteki dijital varlıklar, Bitcoin’in çözmek istediği sorunları çözmeyi başaracaklar.”

Düşünüldüğü zaman Bitcoin ile Napster arasında bazı benzerlikler bulunabiliyor. Bitcoin de tıpkı Napster gibi yasal olarak ‘düzenlenmiş’ sistemi değiştirmeye çalışıyor. Ancak Bitcoin’in, belli başlı nedenler yüzünden piyasada tutunamamış Napster gibi olacağını söylemek güç.

Kripto paraların, tabii özellikle de Ripple’ın tam olarak ne gibi bir sorunu çözdüklerinden de bahseden Garlinghouse, çözülmek istenen sorunu şöyle anlattı:

“Eğer bugün Singapur’dan Kaliforniya’ya 10,000 $ gönderecek olsanız bunu yapabileceğiniz en hızlı yol hava alanına gidip parayı uçakla yollamak olur. İnternet çağında böyle bir şeyin olması çok garip. Bize gelen müşteriler, gerçek bir sorunu çözdüğümüz için geliyorlar. Kaliforniya’ya aktarım süresini günlerden saniyelere çekerek ödemelerin yapısını değiştiriyoruz. 

Hala yeni başlamış sayılırız. Daha maratonun başında olsak da başlangıç çizgisini geçtik artık.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment