Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rusya’da Kripto Paralar Gelir Olarak Bildirilmeyecek

Rusya İşçi Bakanlığı’nın devlet çalışanlarının 2017 yılı için bildirmesi gereken gelir, gider ve mülk duyurularıyla ilgili yayınladığı yeni yönergede kripto paralardan da bahsediliyor. Güncellenmiş düzenlemelere göre devlet memurlarının sahip oldukları “dijital paraları” bildirmelerine gerek yok

Kripto paralar ile ilgili verilen bilgi yönergede daha önceden zaten bulunan bir noktanın üstüne eklendi. Yönergelerde daha önceden memurların “doğal hallerindeki malları ve hizmetleri” bildirmelerine gerek olmadığı yazarken artık bunun ardından “dijital paralar da dahil” kısmı geliyor.

İşçi Bakanlığı’ndan temsilciler yerel haber kanalına yaptıkları açıklamada Rusya’da kripto paralarla ilgili yasal düzenlemelerin eksik olması sebebiyle kripto paraların bildirilmesi gerekmediğini söylediler:

“Şuanda Rusya Federasyonu’nda kripto paraların yasal boyutta tanımlanmasına ve düzenlenmesine olan yaklaşımlar belli değil.”

Yozlaşma Riski

Rus yetkililer 2009 yılından beri gelirlerini kamuya açık biçimde duyurmak zorundalar. ‘Uzmanlar’ bu duyurulara kripto paraların dahil olmamasını eleştirdiler. Kripto paralardan elde ettikleri gelirleri bildirmek zorunda olmayan memurların, kripto paralar ile rüşvet alıyor olabilecekleri ve bunu saklayabilecekleri söyleniyor.

Ancak 2011 yılında girişimcilerin haklarını korumak için Rus hükûmeti tarafından oluşturulmuş bir organizasyon olan “Yozlaşmaya Karşı İş” Merkezi’nden Vladislav Tsepkov, devlet çalışanlarının kripto para ile rüşvet almalarının hayli düşük ihtimal olduğunu söyledi:

“Ama kripto para bir ödeme aracı değil, harcanamıyor. Eğer devlet çalışanları (kripto parayı) satıp gerçek gelir elde ederlerse bu durumda bunun duyurulması gerekir bu yüzden risk seviyesi minimum.”

Devlet çalışanlarının elde ettikleri neredeyse her geliri bildirmeleri gerekiyor. Bu gelirlere arkadaşlarından ya da ailelerinden gelen ‘gerçek’ para da dahil.

Tüm bu değişiklikler Rusya tüm zamanların en yüksek yozlaşma seviyesini yaşarken geliyor. Konuyla ilgili istatistiklere göre yozlaşma Rusya’da 2008 yılından bu yana yüzde 30’dan fazla arttı.

Russia Corruption Index

Rus hükûmeti hala daha dijital paraları kapsayan bir düzenleme yapmış durumda değil. Rus hükûmeti ve merkez bankası her ne kadar kendi içinde epey çelişiyor olsa da konuyla ilgili genel olarak olumsuz bir tutuma sahip ve kripto paraları -özellikle sıradan yatırımcılar için- hayli riskli görüyor.

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment