Rusya’da Sunulan Yeni Yasa Tasarısı Kripto Para İle Ödemeleri Mümkün Kılacak
Rus parlamentosuna sunulan yeni bir yasa tasarısı kripto para birimi sahiplerinin haklarını korurken aynı zamanda ödeme imkanları konusunda da düzenlemeler bulundurmakta. Yasa tasarısı “dijital para” ve “dijital haklar” gibi terimleri tanımlamakla birlikte yetkililere kripto paraların vergilendirmesi, veraset hakları ve iflas gibi durumlarda kullanmasına da olanak sağlıyor.
Dijital Para Yasal Bir Ödeme Aracı Olacak
Bu yasa Rusya’nın medeni kanununa göre “dijital ekonomi için yasal ilişkiler” oluşturmayı planlıyor. Yasanın destekçileri arasında Duma Meclisinin sözcüsü Vyacheslav Volodin ve Parlemanter Yasama Komitesinin Başkanı Pavel Krasheninnikov da bulunmakta. Bu girişim ile dijital ortamdaki finansal işlemleri yasal bir hale getirmeyi amaçlamaktalar.
№424632-7 kodlu yasa tasarısı sunulmadan neredeyse bir hafta öncesinde Maliye Bakanlığı tarafından №419059-7 kodlu yasa tasarısı meclise sunulmuştu. “Dijital Mali Varlıklar Üzerine” olan düzenleme ICO’lara ve kripto para madenciliğine izin vermekteydi fakat yapılan eleştiriler bu yasa tasarısının kripto para birimlerini yasaklayacağını yönündeydi. Bitcoin gibi kripto para birimlerinin ülkedeki kaderi Rus Merkez Bankasının (CBR) elinde bulunmakta. Fakat Rus Merkez Bankası sıkça yapmakta olduğu açıklamalarda kripto para birimlerinin tedavüle girmesine ve ticaretinin yapılmasına karşı çıktığını belirtmekte.
Rossiyskay Gazeta‘nın yapmış olduğu habere göre bu yeni yasa tasarısında kripto para birimleri “dijital para” olarak tanımlanmakta. Yazarlara göre dijital işlemlere dahil olan katılımcıların hakların tam anlamıyla korunabilmesi için kripto para birimlerinin ve dijital terimlerin yasal olarak tanımlanması gerekmekte. Tasarıya göre kabul edilen ödemeler, mevduatlar, transferler ve banka hesapları Rusya Federasyonu içerisinde zorunlu olmayacağı belirtilmekte. Fakat öte yandan kripto para birimlerini bir tür ödeme aracı olarak kabul edileceğini belirtmekte. Tabi teknik olarak mümkün olduğu durumlarda ve riskleri hariç tutarak.
Değişiklikler Mayıs Ayına Kadar Uygulanacak
Yönetmeliğin dijital işlemleri birer akıllı kontrat olarak ele alması beklenmekte. Onaylama işlemleri artık el yazılı ve imzalı olduğu kadar dijital olarak da geçerli sayılmakta. Dijital haklar konusunda yapılan düzenlemeler vergilendirme işlemlerin sanal ortamda gerçekleşmesine olanak sağlamakta. Aynı zamanda kaynakların kara para aklama gibi yasa dışı işlemler için kullanılmasını önlemek amacıyla bazı tedbirler sunmakta.
Kabul edilmesi durumunda yeni yasa tasarısının 1 Mayıs 2018 tarihiyle yürürlüğe girmesi planlanmakta. Ek olarak yapılacak olan düzenlemeler dijital hakların farklı açılardan nasıl ele alınacağını ve kripto para birimlerinin nasıl tedavüle gireceği hakkında değişiklikler getirecektir. Bu ek düzenlemeler ise Rus Merkez Bankasının ve Maliye Bakanlığının Ekonomik Kalkınma bölümünün katılımıyla geliştirilecek.
Kripto para birimlerinin yasal olarak bir statüye sahip olup olmayacağı konusu son zamanlarda Moskova‘da yapılan tartışmaların odan noktası olmakta. Rus Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası gibi ilgili kurumlar ise bazen birbirlerinden tamamen zıt görüşler bildirmekteler. Konu hakkında kripto paraların tamamen ülke içinde serbest dolaşımının sağlanmasından, bunun bir suç sayılmasına ve ülke çapında bir yasaklamaya tabi olarak gerekli cezalandırmaların yapılmasına kadar bir çok farklı görüş bulunmakta. Eğer bahsetmiş olduğumuz yasa tasarısı parlamentodan gerekli desteği kazanırsa, Kripto para birimlerinin Rusya’da ödeme aracı olarak görülme ihtimali hayli artacak.