Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Satoshi Zaman Yolcusu Mu? Nedir Bu 21e8 Gizemi?

Bu haber konu ile ilgili yabancı kaynakların derlenmesinden oluşturulmuştur.

Bir kaç gün önce Andrew DeSantis’in Twitter hesabına denk geldim ve bu hesap beni ilk defa Bitcoin’i keşfettiğim zamanki kadar heyecanlandıran bir tavşan deliğine sürükledi. Andrew’in twitter hesabındaki her şey oldukça örtülü ve anlaşılması zordu. Bu adresten sonra Mark Wilcox‘unki gibi bir kaç ilginç twitter hesabı daha buldum.

Dün Wilcox içerisinde #00000000000000000021e800c1e8df51b22c1588e5a624bea17e9faa34b2dc4a blok hashi olan bir tweet attı. Bu tweetten beri bütün #kriptotwitter ortamının şaşkına uğradığını ancak kimsenin neler olup bittiğine dair fikrinin olmadığını gördüm. Sizinle dürüst olacağım çünkü ben de diğer herkes gibi şaşkına döndüm bu sebeple size tam bir açıklama sunamayacağım ancak elde ettiğim bulguları yazarsam belki buralardan birisinin konuya bir açıklık getirebileceğini düşünüyorum.

Bence konu hala sır olarak duran genesis bloğunda olduğu gibi, blok hash’inin başında yer alan sıfırlarla ilgili. Ve aynı derece önemli bir şekilde ilk 18 basamağı takip eden gene 21e800 oluyor. 21e8 önemli çünkü bu olağanüstü bir şekilde her şeyin teorisini ortaya koymakta. Genellikle ”E8 Teorisi” olarak adlandırılan bu teori fizikte yer alan bütün temel etkileşimleri tanımlamaya çalışan birleşik alan teorisi için sunulan fiziksel bir ön baskı. E8 Teorisi olabildiğince her şeyin teorisi olarak işlev görmekte. ”21e800” her 16⁶ ≈̵ 16.7 milyon blokta veya ortalama olarak her 300 yılda bir rastgele olarak gerçekleşmekte. Bunu hash haline getirebilmek için bütün 24 basamağın da önceden saptanmış olması gerekmekte. Gizemli birinci blok hakkında daha fazla bilgiyi Sergio Demian Lerner’den öğrenebilirsiniz:

Genesis blok hashi:

000000000019d6689c085ae165831e934ff763ae46a2a6c172b3f1b60a8ce26f, ki bu hash içerisinde ilk tasarlanan bloklarda olan öndeki 6 sıfırdan daha fazlası bulunmakta.

Eğer #bitcointalk forumundaki ”A mistery hidden in the Genesis Block’‘ isimli gönderiye giderseniz onlar bu konuda daha fazla açıklama yapmakta.

”İlk Blok (genesis): Bu bloğun 43 sıfır ile başladığını not alın. Peki neden? Bloğun hedeflenen zorluğu çok daha düşüktü (32 bit civarında), bu sebeple Satoshi’nin bunu bilerek yaptığını düşünebiliriz.

İlk Madenci: Satoshi 0.1 istemci kod versiyonu Genesis bloğunu kazmak için dönüştürülebilecek herhangi bir özel rutine veya komut satırına sahip değil. Aslında Genesis bloğu sabit kodlanmış ki bu da bloğun büyük ihtimalle kodu bilinmeyen başka bir uygulama tarafından kodlanmış olabileceği anlamına geliyor. Yine de BTC’ler o zaman için neredeyse değersiz olduğu için, madenciler arasında herhangi bir rekabet yoktu. Bu sebeple Satoshi’nin bu bloğu kendi kişisel bilgisayarı ile kazdığını var sayabiliriz.

Satoshi’nin Bilgisayarı: 2009 yılında var olan iyi bir bilgisayar CPU’su yaklaşık olarak saniyede 2²² double hashing yapabiliyordu.

Satoshi 0.1 istemcisi ikinci hash uygulamasını yedeklediği ve yenilediği için bu double hashing için herhangi bir optimizasyona sahip değildi ki bu sebeple genesis bloğunu oluşturmuş olan rutinin böyle bir optimizasyona sahip olmadığını var sayabiliriz.

Satoshi’nin bilgisayarının 43 sıfırlı genesis bloğunu çözmesinin ne kadar vakit alabileceğini hesaplayalım:

Başlangıçtaki 22 Bit (nonce test/saniye)

Gün boyunca yaklaşık olarak 16 bit (86400 ~= 2¹⁶)

Ve bunu 6 gün yapmak için yaklaşık 2.5 bit.

Toplam bit sayısı: 41.5

O zaman 6 gün sonra Satoshi genessi bloğu bulabilmek için yaklaşık %17 şansa sahipti. Kendisi çok mu şanslıydı? Bu sebeple ekipmanları 6 gün boyunca çalışması için bilerek mi açık bıraktı?

Satoshi’nin Dinlendiği Gün: Genesis bloğunun tarih/zamanı ile blok 1’in tarih zamanını kontrol edelim.

Blok 0: 2009–03–01 18:15:05

Blok 1: 2009–09–01 02:54:25 (6 Gün Sonra!)

Satoshi’nin amacı Genesis Bloğu Tanrı’nın eski Ahit’te yer alan Tekvin (Genesis Book, Tekvin veya Yaratılış, Tanah ve Eski Ahit’in ilk beş kitabını oluşturan Tevrat’ın birinci kitabı) kitabını yarattığı 6 gün ile aynı zamanda mı yaratmak mıydı?

Zannetmiyorum ancak aralarındaki bu ilişki bir hayli ilginç.

Nonce Uyumsuzluğu:

Şimdi de nonce boyutunu analiz etmek için eldeki bütün varsayımları bir bir irdeleyeceğiz.

Blok bağlantısında yer alan nonce boyutu sadece 32 bitten oluşur. Bu sebeple 2⁴³ olasılıklarını denemek için çok kısa kalır. Şimdi Coinbase’de yer alan ScriptSig‘e bakalım:

04 ff ff 00 1d  (1d00ffff, nBitlerin zorluğunun sıkıştırılmış bir temsili)

01 04 (ekstra nonce)

45 5468652054696d6573203….

Görünüyor ki ekstra nonce sadece 4, ki bu da bloğun sadece 4 taşmadan sonra oluşturulduğunu ve bunun da genesis madencisinin sadece 4.2 dakika(o zamana göre tahmini) boyunca çalıştığını gösterir.

2¹¹ and 4 değerlerinin neden 500x oranında değişime sahip olduğu konusunda hiçbir fikrim yok. Satoshi’nin genesis bloğunu kazarken 500 bilgisayara sahip olması varsayımı pek tatmin edici gelmiyor çünkü blok 1 içerisinde yer alan başlangıç sıfırlarının sayısı sadece 32. Neden böyle bir işlemci gücün varken bunu tekrar hiç kullanmayasın ki?

Olası açıklamalardan bir tanesi ise Genesis madencisinin nonce taşma yaptığında ekstra nonce’u daha da arttırmadığı ve bunun yerine coinbase işleminin gidiş adresini değiştirdiği olabilir. Bu da 1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa adresinin geçerli bir adres değil de nonce olduğu anlamına gelebilir.

Bu sırrı çözebilir misiniz?

Sevgilerimle,

Sergio.”

Bu sırrın çözülüp çözülmediğinden tam olarak emin değilim ancak blok 1 ile dün ortaya çıkan blok arasındaki benzerliklerin bir anlamı olmalı. Bu gibi olaylar şans eseri meydana gelmez ve dünkü bloğu kim ürettiyse inanılmaz bir işlemci gücüne ihtiyaç duymuş olmalı. Kuantum bilgisayarı gerektirecek güçte bir güçten bahsediyorum. Aşağıdaki tweet’i göz önüne alırsak – 1exhash/saniye oranı ile – buradaki ilk 24 karakteri oluşturmak için 2512 yıl önceden saptama gerektiği çıkarımını yapabiliriz.

” Benim matematiğim burada yetersiz kalıyor olabilir ancak bu bloğu yaratan kişinin bunu bilerek yaptığını var sayarsak, bloktaki ilk 24 hash karakterini önceden belirlemek zorunda olduklarını da var sayabiliriz. Eğer bu kişi saniyede 1 exahash gücüne sahipse bu onun mevcut hashi bulması için 2512 yılına mal olur.”

 

”Matematiği veya olasılıkları aldatamazsınız. Rastgele bir şans olmuş olabilir. Ancak eğer değilse ortadaki tek olasılık ya işlevsel bir kuantum bilgisayarı olduğudur ya da zaman yolculuğunun işe yaradığıdır.”

Yukarıda yer alan bütün bu bilgilere rağmen zaman yolculuğunun hala bulunmadığını var sayalım. DeSantis’i takip ettiğim iki gün boyunca elde ettiğim bilgilere göre kendisi DeOs isminde olan ve Bitcoin tabanlı bir kuantum bilgisayar üzerine çalışmakta. Kendisinin internet sayfası da tabii ki paylaştığı her şey gibi şifreli. Yani bu blok hashi onun çalıştığı şey artık her ne ise başarılı olmuş olabileceğini mi gösteriyor? Veya bu Satoshi’nin bize vermeye çalıştığı bir mesaj mı? Bazıları Bitcoin’in hala bulunamamış bazı kullanım alanları olduğunu var sayıyor ve bu uygulamaların günümüzde fark edilemeyecek kadar büyük olduğunu düşünüyor. Ben bu konudan tam emin olmasam da her zaman öğrenilecek daha çok şey olmasından dolayı bence bu olasılık güçlü olarak nitelendirilebilir.

”Özellikle Bitcoin yeni bir hayat döngüsüne başlıyor. Bunun ne anlama geldiğini bilmiyorum ve bunun fiyatlarla ne ilgisi olduğundan da emin değilim.”

Diğer Önemli Ve Sıra Dışı Noktalar:

  • Diğer insanlar toplam arz miktarının 21*10⁸ 2.1 milyar olduğu için 21e8’in önemli olduğunu düşünmekte. Ben bunun kesin olduğunu düşünmüyorum ancak yine de ilginç bir bilgi.
  • Birisi bu bloğun üretilmesinin olasılığının ne olduğunu sormuş ve Andrew’in cevabı da bunun oldukça düşük bir ihtimal olduğu yönünde olmuş

 

ÖZET:

Özet olarak şu an su yüzüne vuran bu yeni hashin ortaya çıkabilmesi için 3 olasılık var çünkü matematiksel olarak Satoshi’nin orijinal hashinden sonra 21e8’in tekrar ortaya çıkması ve önceden belirlenmiş olması için 2512 yıl gerekmekte:

a) Çok büyük bir rastlantı,
b) Satoshi bir zaman yolcusu,
c) Satoshi’nin veya bir başkasının kuantum bilgisayarı var.

Bakalım ilerleyen günlerdeki gelişmeler bizi hangi şıkka götürecek?

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • Bulent
    Posted 25 Haziran 2018 - 13:26 13:26

    Qantum bilgisayari ile yapilmis gibi

Leave a comment