Koin Bülteni
  • ANALİZ
  • BITCOIN
  • BLOCKCHAIN
  • VİDEOLARYENİ!
  • KOİNLER
Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları görüntüle
verisine göre
  • BTC
    ₺
  • ETH
    ₺
  • EXEN
    ₺
AL / SAT
Koin Bülteni
verisine göre
  • BTC
    ₺
  • ETH
    ₺
  • EXEN
    ₺
AL / SAT
Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları görüntüle
Koin Bülteni
Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları görüntüle
BTC
₺
ETH
₺
EXEN
₺
AL
SAT

Koin Bülteni > Güncel Haberler > Teknik > Satoshi Zaman Yolcusu Mu? Nedir Bu 21e8 Gizemi?

Satoshi Zaman Yolcusu Mu? Nedir Bu 21e8 Gizemi?

Yazar: Ali Emre KONAKÇI
Editör: Ali Emre KONAKÇI
21 Haziran 2018 - 14:30
satoshi nakamoto

satoshi nakamoto

Bu haber konu ile ilgili yabancı kaynakların derlenmesinden oluşturulmuştur.

Bir kaç gün önce Andrew DeSantis’in Twitter hesabına denk geldim ve bu hesap beni ilk defa Bitcoin’i keşfettiğim zamanki kadar heyecanlandıran bir tavşan deliğine sürükledi. Andrew’in twitter hesabındaki her şey oldukça örtülü ve anlaşılması zordu. Bu adresten sonra Mark Wilcox‘unki gibi bir kaç ilginç twitter hesabı daha buldum.

Dün Wilcox içerisinde #00000000000000000021e800c1e8df51b22c1588e5a624bea17e9faa34b2dc4a blok hashi olan bir tweet attı. Bu tweetten beri bütün #kriptotwitter ortamının şaşkına uğradığını ancak kimsenin neler olup bittiğine dair fikrinin olmadığını gördüm. Sizinle dürüst olacağım çünkü ben de diğer herkes gibi şaşkına döndüm bu sebeple size tam bir açıklama sunamayacağım ancak elde ettiğim bulguları yazarsam belki buralardan birisinin konuya bir açıklık getirebileceğini düşünüyorum.

Bence konu hala sır olarak duran genesis bloğunda olduğu gibi, blok hash’inin başında yer alan sıfırlarla ilgili. Ve aynı derece önemli bir şekilde ilk 18 basamağı takip eden gene 21e800 oluyor. 21e8 önemli çünkü bu olağanüstü bir şekilde her şeyin teorisini ortaya koymakta. Genellikle ”E8 Teorisi” olarak adlandırılan bu teori fizikte yer alan bütün temel etkileşimleri tanımlamaya çalışan birleşik alan teorisi için sunulan fiziksel bir ön baskı. E8 Teorisi olabildiğince her şeyin teorisi olarak işlev görmekte. ”21e800” her 16⁶ ≈̵ 16.7 milyon blokta veya ortalama olarak her 300 yılda bir rastgele olarak gerçekleşmekte. Bunu hash haline getirebilmek için bütün 24 basamağın da önceden saptanmış olması gerekmekte. Gizemli birinci blok hakkında daha fazla bilgiyi Sergio Demian Lerner’den öğrenebilirsiniz:

Genesis blok hashi:

000000000019d6689c085ae165831e934ff763ae46a2a6c172b3f1b60a8ce26f, ki bu hash içerisinde ilk tasarlanan bloklarda olan öndeki 6 sıfırdan daha fazlası bulunmakta.

Eğer #bitcointalk forumundaki ”A mistery hidden in the Genesis Block’‘ isimli gönderiye giderseniz onlar bu konuda daha fazla açıklama yapmakta.

”İlk Blok (genesis): Bu bloğun 43 sıfır ile başladığını not alın. Peki neden? Bloğun hedeflenen zorluğu çok daha düşüktü (32 bit civarında), bu sebeple Satoshi’nin bunu bilerek yaptığını düşünebiliriz.

İlk Madenci: Satoshi 0.1 istemci kod versiyonu Genesis bloğunu kazmak için dönüştürülebilecek herhangi bir özel rutine veya komut satırına sahip değil. Aslında Genesis bloğu sabit kodlanmış ki bu da bloğun büyük ihtimalle kodu bilinmeyen başka bir uygulama tarafından kodlanmış olabileceği anlamına geliyor. Yine de BTC’ler o zaman için neredeyse değersiz olduğu için, madenciler arasında herhangi bir rekabet yoktu. Bu sebeple Satoshi’nin bu bloğu kendi kişisel bilgisayarı ile kazdığını var sayabiliriz.

Satoshi’nin Bilgisayarı: 2009 yılında var olan iyi bir bilgisayar CPU’su yaklaşık olarak saniyede 2²² double hashing yapabiliyordu.

Satoshi 0.1 istemcisi ikinci hash uygulamasını yedeklediği ve yenilediği için bu double hashing için herhangi bir optimizasyona sahip değildi ki bu sebeple genesis bloğunu oluşturmuş olan rutinin böyle bir optimizasyona sahip olmadığını var sayabiliriz.

Satoshi’nin bilgisayarının 43 sıfırlı genesis bloğunu çözmesinin ne kadar vakit alabileceğini hesaplayalım:

Başlangıçtaki 22 Bit (nonce test/saniye)

Gün boyunca yaklaşık olarak 16 bit (86400 ~= 2¹⁶)

Ve bunu 6 gün yapmak için yaklaşık 2.5 bit.

Toplam bit sayısı: 41.5

O zaman 6 gün sonra Satoshi genessi bloğu bulabilmek için yaklaşık %17 şansa sahipti. Kendisi çok mu şanslıydı? Bu sebeple ekipmanları 6 gün boyunca çalışması için bilerek mi açık bıraktı?

Satoshi’nin Dinlendiği Gün: Genesis bloğunun tarih/zamanı ile blok 1’in tarih zamanını kontrol edelim.

Blok 0: 2009–03–01 18:15:05

Blok 1: 2009–09–01 02:54:25 (6 Gün Sonra!)

Satoshi’nin amacı Genesis Bloğu Tanrı’nın eski Ahit’te yer alan Tekvin (Genesis Book, Tekvin veya Yaratılış, Tanah ve Eski Ahit’in ilk beş kitabını oluşturan Tevrat’ın birinci kitabı) kitabını yarattığı 6 gün ile aynı zamanda mı yaratmak mıydı?

Zannetmiyorum ancak aralarındaki bu ilişki bir hayli ilginç.

Nonce Uyumsuzluğu:

Şimdi de nonce boyutunu analiz etmek için eldeki bütün varsayımları bir bir irdeleyeceğiz.

Blok bağlantısında yer alan nonce boyutu sadece 32 bitten oluşur. Bu sebeple 2⁴³ olasılıklarını denemek için çok kısa kalır. Şimdi Coinbase’de yer alan ScriptSig‘e bakalım:

04 ff ff 00 1d  (1d00ffff, nBitlerin zorluğunun sıkıştırılmış bir temsili)

01 04 (ekstra nonce)

45 5468652054696d6573203….

Görünüyor ki ekstra nonce sadece 4, ki bu da bloğun sadece 4 taşmadan sonra oluşturulduğunu ve bunun da genesis madencisinin sadece 4.2 dakika(o zamana göre tahmini) boyunca çalıştığını gösterir.

2¹¹ and 4 değerlerinin neden 500x oranında değişime sahip olduğu konusunda hiçbir fikrim yok. Satoshi’nin genesis bloğunu kazarken 500 bilgisayara sahip olması varsayımı pek tatmin edici gelmiyor çünkü blok 1 içerisinde yer alan başlangıç sıfırlarının sayısı sadece 32. Neden böyle bir işlemci gücün varken bunu tekrar hiç kullanmayasın ki?

Olası açıklamalardan bir tanesi ise Genesis madencisinin nonce taşma yaptığında ekstra nonce’u daha da arttırmadığı ve bunun yerine coinbase işleminin gidiş adresini değiştirdiği olabilir. Bu da 1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa adresinin geçerli bir adres değil de nonce olduğu anlamına gelebilir.

Bu sırrı çözebilir misiniz?

Sevgilerimle,

Sergio.”

https://twitter.com/FluidFluxation/status/1009659687330025473

Bu sırrın çözülüp çözülmediğinden tam olarak emin değilim ancak blok 1 ile dün ortaya çıkan blok arasındaki benzerliklerin bir anlamı olmalı. Bu gibi olaylar şans eseri meydana gelmez ve dünkü bloğu kim ürettiyse inanılmaz bir işlemci gücüne ihtiyaç duymuş olmalı. Kuantum bilgisayarı gerektirecek güçte bir güçten bahsediyorum. Aşağıdaki tweet’i göz önüne alırsak – 1exhash/saniye oranı ile – buradaki ilk 24 karakteri oluşturmak için 2512 yıl önceden saptama gerektiği çıkarımını yapabiliriz.

My math might be off here, but if we assume that the person who generated that block did it on purpose, then they had to predetermine the first 24 characters of the hash. If that person could do 1 exahash / sec, it would take about 2512 years to find that hash.

— 🌁 (@yungdeleuze) 20 Haziran 2018

” Benim matematiğim burada yetersiz kalıyor olabilir ancak bu bloğu yaratan kişinin bunu bilerek yaptığını var sayarsak, bloktaki ilk 24 hash karakterini önceden belirlemek zorunda olduklarını da var sayabiliriz. Eğer bu kişi saniyede 1 exahash gücüne sahipse bu onun mevcut hashi bulması için 2512 yılına mal olur.”

 

So… you can’t fake math, or probabilities. It could have been random chance. But if it’s not, the only reasonable possibilities are that a functioning quantum computer exists, or time travel works.

— 🌁 (@yungdeleuze) 20 Haziran 2018

”Matematiği veya olasılıkları aldatamazsınız. Rastgele bir şans olmuş olabilir. Ancak eğer değilse ortadaki tek olasılık ya işlevsel bir kuantum bilgisayarı olduğudur ya da zaman yolculuğunun işe yaradığıdır.”

Yukarıda yer alan bütün bu bilgilere rağmen zaman yolculuğunun hala bulunmadığını var sayalım. DeSantis’i takip ettiğim iki gün boyunca elde ettiğim bilgilere göre kendisi DeOs isminde olan ve Bitcoin tabanlı bir kuantum bilgisayar üzerine çalışmakta. Kendisinin internet sayfası da tabii ki paylaştığı her şey gibi şifreli. Yani bu blok hashi onun çalıştığı şey artık her ne ise başarılı olmuş olabileceğini mi gösteriyor? Veya bu Satoshi’nin bize vermeye çalıştığı bir mesaj mı? Bazıları Bitcoin’in hala bulunamamış bazı kullanım alanları olduğunu var sayıyor ve bu uygulamaların günümüzde fark edilemeyecek kadar büyük olduğunu düşünüyor. Ben bu konudan tam emin olmasam da her zaman öğrenilecek daha çok şey olmasından dolayı bence bu olasılık güçlü olarak nitelendirilebilir.

Essentially bitcoin is beginning a new life cycle. What that means I don’t know and am not sure it has anything to do with price.

— Crypto Randy Marsh [RARE] (@nondualrandy) 21 Haziran 2018

”Özellikle Bitcoin yeni bir hayat döngüsüne başlıyor. Bunun ne anlama geldiğini bilmiyorum ve bunun fiyatlarla ne ilgisi olduğundan da emin değilim.”

Diğer Önemli Ve Sıra Dışı Noktalar:

  • Diğer insanlar toplam arz miktarının 21*10⁸ 2.1 milyar olduğu için 21e8’in önemli olduğunu düşünmekte. Ben bunun kesin olduğunu düşünmüyorum ancak yine de ilginç bir bilgi.
  • Birisi bu bloğun üretilmesinin olasılığının ne olduğunu sormuş ve Andrew’in cevabı da bunun oldukça düşük bir ihtimal olduğu yönünde olmuş

 

ÖZET:

Özet olarak şu an su yüzüne vuran bu yeni hashin ortaya çıkabilmesi için 3 olasılık var çünkü matematiksel olarak Satoshi’nin orijinal hashinden sonra 21e8’in tekrar ortaya çıkması ve önceden belirlenmiş olması için 2512 yıl gerekmekte:

a) Çok büyük bir rastlantı,
b) Satoshi bir zaman yolcusu,
c) Satoshi’nin veya bir başkasının kuantum bilgisayarı var.

Bakalım ilerleyen günlerdeki gelişmeler bizi hangi şıkka götürecek?

Bitcoin Haberleri Güncel GelişmelerSatoshi Nakamoto
Paylaş71Tweet'leGönder

Bitcoin, ethereum, ripple ve birçok altcoinin anlık gelişmelerini ve analizlerini takip etmek için Koin Bülteni Telegram Haber Kanalımız'a hemen üye olun!

Alakalıİçerikler

bitcoin-darknet
Güncel Haberler

1 Milyar Dolarlık Bitcoin Toplayan Darknet Sitesi Kapanıyor

18.01.2021 - 17:40

Siber güvenlik hizmeti veren Gemini Advisory, çalıntı kredi kartlarıyla bitcoin toplayan darknet sitesi Joker’s Stash’in 15 Şubat’ta kapanacağını açıkladı. Şirket,...

Daha fazla görüntüle
bitcoin-ruffer-investment-kripto-para-btc-dolar-usd

27 Milyar Dolarlık Ruffer’dan Bitcoin Yorumu: Yüzde 90 Kârdayız

18.01.2021 - 17:14
bitcoin

Willy Woo’ya Göre Bitcoin’de Görülecek Düzeltme Yeni Rallinin Önünü Açacak

18.01.2021 - 17:00
bitcoin-yatirimi-hikayesi

Parasını 37’e Katlayan Bitcoin Yatırımcısı: Herkes Lüks Araba Almıyor

18.01.2021 - 16:21
bitcoin-guggenheim

Guggenheim CIO’su: Bitcoin Altından Daha Cazip

18.01.2021 - 13:00

Yorumlar 1

  1. Bulent says:
    3 sene önce

    Qantum bilgisayari ile yapilmis gibi

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HAFTANIN TRENDLERİ

Sekiz Yıl Sonra 127 Bitcoin Buldu, Milyoner Oldu

11 Ocak 2021
btcturk-bitcoin-kripto-para-btc-borsa-ozgur-guneri-ceo

BtcTurk CEO’su Kullanıcı Şikayetlerini Yanıtladı

14 Ocak 2021
polkadot

Rekor Kıran Polkadot XRP’yi Geride Bıraktı

15 Ocak 2021
jpmorgan-bitcoin-btc-kripto-para-fiyat-dusus-usd

JPMorgan’dan Bitcoin İçin Düşüş Uyarısı

18 Ocak 2021

Kripto Para Haberleri

Bitcoin Haberleri

Ethereum Haberleri

Litecoin Haberleri

Ripple Haberleri

Blockchain Haberleri

Rehber

Bitcoin Nedir?

Kripto Para Nedir?

Blockchain Nedir?

Ethereum Nedir?

ICO Nedir?

Hardfork Nedir?

Piyasa

1 Bitcoin Kaç TL?

1 Bitcoin Kaç Dolar?

Bitcoin Analizleri

Kripto Paralar

Koin Bülteni

Hakkımızda / About Us

Künye

Ekibimiz

Reklam / Advertisement

Gizlilik / Privacy

KVK Politikası

Kullanıcı Sözleşmesi

İletişim / Contact

Koin Bülteni Basın Yayın Bilişim Organizasyon Anonim Şirketi

Sanayi Mah. Hümeyra Sok. Nef09 B Blok No:77, Kağıthane, İstanbul / Türkiye

[email protected] / +90 (212) 909 9694

Sonuç bulunamadı
Tüm sonuçları görüntüle
  • Kripto Para Analizleri
  • Bitcoin Haberleri
  • Blockchain Haberleri
  • Videolar
  • Koinler
  • Hakkımızda
    • Hakkımızda
    • Künye
    • Ekibimiz
  • Telegram Sohbet Grubu
  • İletişim / Contact
  • Kullanıcı Sözleşmesi
  • KVK Politikası
  • Gizlilik / Privacy
  • Advertisement / Reklam