Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Enigma Fiyatları Intel Ortaklığı Sonrası Uçtu!

Enigma fiyatı şirketin gizlilik odaklı hesaplama ve işlem teknolojilerini geliştirme konusunda Intel ile ortaklık imzaladığı haberleri üzerine fırladı!

Gizliliği merkezine alan alt koin’in birim fiyatı, CoinMarketCap verilerine göre, bugün içerisinde basın saatine göre 1.39 dolardan 1.72 dolar seviyesine yükseldi. Ki bu Enigma’nın iki hafta önce eriştiği 2.16 dolarlık zirveye olan en yakın performansı.

Kaynak: CoinMarketCapEnigma’nın birim fiyatı Mayıs 15 tarihinde 3.17 dolar seviyesine ulaştığından beri 2.00 dolar etrafında gezinmekteydi. Fiyat 10 Ocak tarihinde 8.04 dolar gibi mükemmel bir orana eriştikten sonra hep sıkıntılar yaşadı.

Enigma ve Intel Ink Ortaklığı Gizlilik Çözümleri Üretecek

Enigma’nın kurucusu ve CEO’su olan Guy Zyskind Medium blog yazısında şirketin gizlilik odaklı hesaplama ve işlem teknolojileri geliştirmek için Intel ile ortaklığa imza attığını belirtmişti. Enigma verilerin hesaplama işlemi gerçekleşirken korunabilmesini sağlayan Intel Software Guard Extension (SGX) kullanabilecek.

Zyskind’in ifadelerine göre iki şirket de şu sıralar blockchain’lerin en çok dert yandığı gizlilik, güvenlik ve ölçeklenebilirlik problemlerini çözmeye odaklanacak.

Intel Corp bünyesinde yazılım ve hizmet grubunun müdür yardımcısı ve güvenlik bölüm departmanının genel müdürü olan Rich Echevarria kendi blog yazısında bu İsrail‘de yapacağı Cyber Week etkinliği kapsamındaki konuşmasında üç temaya değineceğini ifade etti.

Bunlardan bir tanesi analiz etmek ve güvenliğini sağlamak için durmadan daha fazla veri gönderen ağır iş yüklerinin ortaya çıkışı. Blockchain konusunda güvenlik ve gizlilik en önemli noktalardan birisi diyen Echevarria bunlara ek olarak ölçeklenebilirliğin de önemli olduğunu ifade etti. Intel’in sahip olduğu teknolojilerin bütün bu alanları geliştirebileceğini ifade eden başarılı yönetici SGX’in daha iyi veri koruması sağlayan ve arkasında donanım güvencesi olan uygulama çevresine sahip olduğunu ifade etti.

İkinci tema ise yapay zeka için olan güvenlik unsurları. Bu unsurların içerisinde veriyi, algoritmaları ve parametreleri korumanın yanı sıra ciddi anlamda istismarları fark etme konusunda yapay zekanın da bizzat güvenlik unsuru olarak kullanılması yer almakta.

Üçüncü tema ise blockchain güvenliği ile ilgili olup durmadan gelişen işletmeler için umut vaat etmekte. Echevarria’nın ifadelerine göre Intel teknolojileri dağınık defter ağlarının gizliliğini, ölçeklenebilirliğini ve güvenliğini sağlayabilir.

Echevarria, Enigma’nın SGX kullanarak hesaplama işlemlerinin veri üzerinde gerçekleştiği esnada bilgileri de koruyarak eşsiz bir protokol geliştirmiş olduğunu ifade etti. Bu olanak Ethereum akıllı kontratlarına eklenecek.

Güvenlik Dersi

2016 yılının Aralık ayında güvenli, gizli, takip edilemeyen ve merkeziyetsiz işlem sağlayıcısı olarak piyasaya çıkan Enigma, geçtiğimiz Ağustos ayında tarihi belirlenmiş olan ICO projesinden önce hacklenmiş ve bir hackerin o zaman 500.000 dolar değerinde olan 1.500 ether ile kaçmasına olanak sağlamıştı.

Enigma sözcülerinden birisi bu hacklenme olayının ekipten birinin şifrelerinin çalınması yüzünden olduğunu ancak token internet sayfasının hacklenmediğini çünkü bunun ayrı bir sunucu üzerine kurulmuş olduğunu ifade etti. Enigma bu hacklenmeden sonra iki faktörlü kimlik doğrulama ve diğer güvenlik önlemlerine geçiş yaptı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment