Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dünyanın İlk Mikro Blockchain Ülkesi: Liberland

Eğer siz de daha önce Liberland adında bir yer duymadıysanız, size bu enteresan oluşumu kısaca tanıtalım. Hırvatistan Sırbistan sınırında yer alan 7 kilometre karelik bir bölgeye kurulan bu mikroülke, 2015 yılından itibaren faaliyet gösteriyor. Ülkenin başkanı olan Vit  Jedlicka yaklaşık üç yıldır başında olduğu ülkenin, Blockchain girişimleri ve sistemleri için bir cennet olduğunu belirtirken; ülke yönetiminin dijital ürünlerin avantajlarını kullanmak için sıkı bir çalışma yürüttüğünü de ifade ediyor.

Başkana göre, Liberland resmi anlamda Bitcoin’i resmi rezerv para birimi olarak kabul eden ilk ülke. Merkez bankalarının da gelecekte Bitcoin’i rezerv para birimi olarak alacağını belirten Jedlicka, bu konuda erken adım attıkları için mutlu olduklarını da ifade ediyor.

Ülke, aynı zamanda tamamen merkezi olmayan bir adalet sistemine sahip. Ülkedeki muhasebe süreçleri de, The Pirate Party eski kurucusu Rick Falkvinge tarafından geliştirilmiş SwarmOps adlı bir Blockcain sistemi üzerinden tamamen şeffaf bir şekilde yapılıyor. Ülkede, vergi ödemek dahi tamamen gönüllülük esasına dayalı. Vergi ödeyen insanlar, ülkenin geleceğini belirlemede söz sahibi olabiliyor. Jedlicka, bu süreci şöyle açıklıyor:

”Bu süreçlerle birlikte vatandaşlarımız, hak edip ülkenin geleceği üzerinde söz sahibi olabiliyor. Daha fazla hak ediş, daha fazla söz hakkı anlamına geliyor ve bence bu gayet adil bir düzen. İnsanlar, katkıları ölçüsünde söz sahibi oluyorlar.”

Bu durum hem insanlara hükümet sisteminde yer alıp almama konusunda total bir özgürlük verirken; bu sisteme katılmak isteyenleri de bir nevi teşvik ediyor. Başkan Jedlicka, ayrıca sistemi dengede ve işler tutabilmek için bazı kontra mekanizmalar da geliştirdiklerini ve topluluğun büyük çoğunluğunun reddi halinde bazı şeylerin de iptal olabileceğini belirtiyor.

Tüm bu kulağa hoş gelen süreçlerin yansıması da giderek artıyor. Öyle ki, ülkenin kurulumunun ardından ülkeye yapılan vatandaşlık başvuruları sayısı 600 bini aşmış durumda ve bu rakam, gün geçtikçe de artarak devam ediyor.

Geçtiğimiz ay üçüncü yılını düzenlediği çeşitli etkinliklerle kutlayan Liberland, daha şimdiden 105 ayrı ülkede ofis açarak faaliyet göstermeye başladı. Ülkenin gösterdiği bu ciddi gelişim, hemen herkesin dikkatini de çekmiş durumda. Jedlicka, sözlerini şu ifadelerle tamamlıyor:

”Liberland çok hızlı bir büyüme oranı yakalamış durumda ve açtığımız ofis sayıları da gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Bana göre yavaş yavaş tüm dünyaya yayılmaya devam edeceğiz gibi görünüyor.”

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment