Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Uzmanlar Madencilik Ürünlerinin AMD Üzerinde Etkisi Konusunda Endişeli

MarketWatch‘un 20 Haziran tarihli haberine göre, Advanced Micro Devices Inc‘nin (AMD) geçtiğimiz ay içerisindeki hisseleri kripto para madenciliği yüzünden inanılmaz bir artış yaşamış olsa da, iki analist madenciliğin yavaş yavaş ölmeye başlaması yüzünden yatırımcıların hayal kırıklığına uğrayabileceği konusunda uyarılarda bulunmakta.

Geçtiğimiz ay içerisinde AMD’nin  hisseleri şirketin ürettiği GPU’lar sayesinde %30 oranında artış yaşamıştı ki bu şirketi kripto madenciliği konusunda etkili bir isim olarak ortaya çıkartmaya yetmişti. Ancak bazı analistler AMD’nin hisselerinde yaşanan bu güncel başarının kripto madenciliği etkisi kadar popüler olmazsa veya madenciler başka firmalar tarafından üretilen GPU’ları kullanmayı tercih ederlerse bu kadar uzun süreli olamayabileceğini belirtmekte

Bernstein’den bir analist olan Stacy Rasgon kripto para patlaması boyunca AMD’nin GPU’larının madencilerden faydalandığını ancak cihazların özünde oyun sektörü için tasarlanmış olduğunu ifade etti. Ragson GPU’ların bilgisayar oyuncuları için olan tedarik zincirinin endüstri boyunca bir azalma ve kısıtlanmaya maruz kaldığını ifade etti. Eğer madenciler AMD’nin rakibi olan firmaların ürettiği ürünlere kayarsa Ragson şirketin ”sadece kripto sektöründen zarar etmeyeceğini, buna ek olarak ortalama satış fiyatından da zarar edeceğini” belirtmekte.

Morgan Stanley firmasından Joseph Moore da kripto sektörünün etkisi hakkında endişe edenlerden birisi olarak AMD’nin ”çok yakında olması beklenen ve kendilerinin bir yıl boyunca cevap veremeyecekleri bir Nvidia ürünüyle karşılaşmak üzere” olduklarını ifade etti.

”Kripto paraların gücü bir dereceye kadar yavaş ve sakin ilerleyen masaüstü ve sunucu mikro işlemcilerinin yarattığı gelişimi karşılayabilir – ancak yüksek kar oranı yüksek işlem ücretlerine yol açtı ki bu, eğer kriptoların sağladığı etki ortadan kaldırılırsa işlemci sektörü için çıtayı oldukça yukarı çıkaracaktır anlamına gelmekte.

Bu yıl boyunca AMD’nin hisseleri %61 artış yakaladı ve bugün 16.52 dolar fiyatından kapanış yaptı.

AMD six month stock price

AMD’nin altı aylık hisse oran ve fiyatları. Kaynak: Nasdaq

Kripto para madenciliği alanındaki büyümenin ekran kartı endüstrisine sağladığı yararlara rağmen, AMD CEO’su Lisa Su yakın zamanda blockchain ve kripto para birimleri hakkında dikkatli olunması gerektiğini ifade etmiş ve bunların ”kısa dönem için birazcık dikkat dağınıklığı” olduğunu belirtmişti. Su blockchain ve madenciliğin AMD’nin bir çeyrek boyunca %10’luk kar oranına denk geldiğini vurgulamıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment