Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

AMD CEO’su: Kripto Madencilerine Yapılan GPU Satışındaki Azalma Bizim İçin ‘Sağlıklı’

Önde gelen GPU (ekran kartı) üreticilerinden olan hem  Nvidia hem de AMD, geçtiğimiz yıl kripto para madenciliği yapmak için GPU satın alan madenciler sayesinde inanılmaz satış istatistiklerine ulaşmış ve hallerinden oldukça memnun görünmekteydiler.

Kripto para birimlerinin değeri 2017 yılının sonlarına doğru artış yaşadıkça GPU için olan talep de aynı oranda artış yaşamaktaydı. Ancak kripto para piyasasının geneli tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 830 milyar dolara ulaşınca, piyasa çöküş yaşayıp eski değerinin yarısına denk şimdiki halini almıştı. Madencilik için olan talep de, kripto para fiyatları azaldıktan sonra, ilk aylardaki gibi kazançlı olmaması sebebiyle düşüş yaşadı.

AMD 2018 yılının ilk çeyreği için %10’unu madencilere olan GPU satışlarının oluşturduğu toplam 1.65 milyar dolarlık hasılat elde ettiğini duyurdu. Nvidia ise 3.21 milyar dolarlık toplam hasılat içerisinde toplam karlarının %9’unun (289 milyo dolar civarı) madencilere olan satışlardan elde edildiğini bildirmişti.

Şirketlerin ikisi de kripto para endüstrisi bazında inanılmaz satışlar yapmış olsa da, bunu devam ettirmeye niyetli değiller. İki şirket de GPU’larının madencilik amacı yerine oyun ve araştırma amaçları dahilinde kullanılmasını yeğlediğini belirtti.

Nvidia CEO’su Jensen Huang:

”İnsanların GPU almalarının sebebi oyun oynamak ancak oyun oynadıkları zamanın dışında; okulda, işte, veya uyurlarken, bilgisayarlarını açıp biraz madencilik yapacaklar. Bu konuda yanlış olan bir şey yok.”

Şu an için iki şirket de önümüzdeki aylarda madencilerden gelecek hasılatın düşmesini bekliyor ancak sırf onlar kripto para piyasalarının sönmeye başladığını düşünüyor diye bunun olacağı hakkında garanti veremeyiz.

En büyük uygulamaya özdeşik tümleşik devre (ASIC) madencilik cihazları üreticisi olan Bitmain, geçen ay içerisinde Ethereum kullanıcıları için de bir ASIC madencilik cihazı olan Antminer E3’ü duyurmuştu. Ethereum GPU’lar aracılığıyla madenciliği yapılan en popüler kripto para birimlerinden bir tanesi ve Antminer E3 piyasaya çıktığında mevcut GPU madencilik ekipmanlarını işe yaramaz hale getirip piyasa dışına itebilir.

Ancak Bitmain Antminer E3 duyurusunu yapmadan önce bile bu konuda mesafe kat etmekteydi. Geçen sene Nvidia bulut işlemcileri ve yapay zeka çipleri de dahil bütün ürünlerini kapsayan 3 milyar dolarlık bir kar açıklamasında bulunmuştu. Bitmain ise sadece ASIC madencilik ekipmanları satarak 4 milyar dolarlık işletme karı kazandığını belirtip piyasalarda şaşkınlık yaratmıştı.

AMD CEO’su Lisa Su blockchain hakkında iyimser yorumlarda bulunup bu teknolojinin ortadan kaybolmayacağını düşündüğünü belirtti. Lisa madencilik ile ilgili GPU’lara olan talebin ikinci çeyrekte 3’te 2 oranında düşüş yaşayacağını tahmin ettiğini vurguladı. Ancak kendisi satışlarda yaşanacak bu düşüşten dolayı endişeli olmadığını ve bu düşüşün şirket için ”sağlıklı” olduğunu belirtti.

Kripto para birimleri ile alakalı GPU’lar hakkında açıklama yapan Lisa Su şunları ifade etti:

”Ben blockchain altyapısının kalıcı olduğunu düşünüyorum. Bence bir çok para birimi mevcut. Blockchain teknolojisini kullanan bir sürü uygulama da mevcut. İkinci el GPU’ların piyasaya giriş yapmasında herhangi bir önemli risk etmeni göremiyoruz. Bence burada kayda değer iki şey var; birincisi, bir çok sayıda farklı kripto para birimi mevcut ve ikincisi, bugünlerde GPU satın alan bir çok kullanıcı aslında bunları hem ticari amaçlar hem de kişisel kullanım amaçları doğrultusunda satın almakta.”

Hem Nvidia hem de AMD kripto para birimleri ve blockchain teknolojisinin kalıcı olduğu ve bir yere gitmediği gerçeğini kabullenmiş gözükmekte. İki şirket de bu yeni teknolojik gelişmeleri kabul etmiş izlenimi veriyor ancak yakın gelecekte satışlarından elde edilen karın düşüş yaşaması konusunda hiç de endişeli durmuyorlar.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment