Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

E-Ticaret Devi Alibaba Kurucusu Jack Ma: Blockchain Değil, Bitcoin Balondur

16 Mayıs tarihinde Tianjin bölgesindeki 2nd World Intelligence Conference etkinliğinde konuşan Çinli E-ticaret devi Alibaba şirketinin kurucusu Jack Ma, blockchain teknolojisinin değil, Bitcoin’in bir balon olduğunu ifade etti.

Ma, yıllardır blockchain teknolojisini araştırmakta olduğunu ve ”büyük veri çağı” döneminde blockchain’in toplum için veri gizliliği ve güvenliği konusunda bütün düzeylerdeki – hükumetler, kurumlar ve bireyler – sorunları çözebilme potansiyeli olduğuna inandığını dile getirdi. Jack, en son yayınladığı dördüncü çeyrek mali bilanço tablosunda 39.9 milyar dolar kar elde ettiğini belirttiği ve ”trilyonlarca işlemlik”ticari hacmi olan Alibaba firması için güvenliğin en üst öneme sahip bir unsur olduğunu da vurguladı.

Ma, maalesef ki, ortaya çıkan blockchain endüstrisinin aldığı ilginin çoğunun, blockchain’i “devasa altın madeni” olarak gören spekülatörlerden geldiğini de sözlerine ekledi. Ma, Bitcoin konusunda kripto paranın gelmiş geçmiş en iyi dönemini yaşadığı 2017 Aralık ayında bile temkinliydi:

”Bitcoin hakkında hiçbir şey bilmiyorum. Birazcık kafam karıştı. Cidden işe yarasa bile küresel ticaret kuralları ve finansal sistemleri tamamen değişmek zorunda kalacak. Buna hazır olduğumuzu zannetmiyorum. Bu sebeple hala Alipay’e, ABD dolarına ve Avro’ya dikkat ediyorum. Blockchain üzerine çalışmalar yapan bir takımımız var ancak Bitcoin peşinden gitmek istediğim bir şey değil. Bitcoin umurumuzda değil.”

Bloomberg’in haberine göre, geçen sene Jack Ma, 41.8 milyar dolar net serveti ile  Asya bölgesindeki en zengin adam unvanını elde etmişti. Alibaba üyesi Ant Financial tarafından yürütülen ve çok yoğun bir popülariteye sahip mobil ödeme uygulaması Alipay, tahmini olarak 450 milyon kullanıcıya sahip.

2016 yazı gibi erken bir tarihte, Ant Financial, Çinli hayır kurumu endüstrisi ile olan işinin izlenebilirliğini ve güvenilirliğini arttırmak amacıyla blockchain teknolojisi kullanmaya başlamıştı. Bu duyurunun ertesi yılında firma, blockchain uzmanları işe almaya başlamıştı.

Bununla birlikte, Ma’nın pozisyonuna paralel olarak, Alibaba Group, bünyesinde bulunan Alibaba Cloud’un yeni piyasaya sürdüğü ”P2p Düğümleri” ağının bir kripto para madencilik platformu olduğu iddialarını yalanlaması gibi örneklerle bir bakıma kripto paralara olan hoşgörüsünü kaybetti ve bunlara cephe aldı diyebiliriz. Bundan hemen sonra Nisan ayında ise Alibaba alt kuruluşu olan Taobao kendi platformundan bütün ICO ile ilgili reklamları yasaklama kararı almıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment