Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Çin’in E-Ticaret ve Teknoloji Devi Alibaba Kripto Para Madenciliğine Girişti

Çin’deki otoritelerin kripto para madenciliğini durdurmaya çalıştıkları şu zamanlarda Alibaba’nın bu girişimi oldukça ilgi çekici.

Son zamanlarda çıkan haberlerde “Çin” ve “Kripto Para” ikilisi birlikte yer aldığında haberin olumsuz olması muhtemeldi. Fakat bugün farklı bir takım haberler görüyoruz.

Yerel bir haber platformu tarafından yayınlanan bir rapora göre Çin’in e-ticaret ve teknoloji devi Alibaba sessizce kripto para madenciliği platformu başlattı.

Çinli bir yerel haber ajansı olan Tencent News yeni platformun“P2P Nodları” şeklinde adlandırıldığını bildirdi. Alibaba, 10 Ekim 2017 tarihinde Jiangsu eyaletinin başkenti Nanjing’de bu platformun varlığını tescil etti.

Orijinal raporda yer alan bilgilere göre :

“Alibaba son zamanlarda içerisinde servis sözleşmesi şartları platformu ve ana işletim platformu bulunan, Alibaba East China Ltd. adı altında bir kripto para madenciliği platformu hayata geçirdi. Şirket kayıt işlemlerini 10 Ekim 2017 tarihinde Nanjing’de gerçekleştirdiğini bildirdi.”

Tencent News, bu madencilik operasyonunun iş modelinin üçüncü taraflara dayandığını, bir diğer deyişle şirketin bulut tabanlı bir platformda müşterilerine yüksek kâr oranlı altyapısını kullanarak kripto para madenciliği için belirli bir alan ödünç vereceklerini de dile getirdi.

Bu haberler oldukça önemli ve büyük bir gelişme kaydedildiğini gözler önüne serse de son zamanlarda sızdırılan haberlere göre, hükümet yetkilileri, yerel yetkililerden elektrik ve arazi kullanımı ve vergi sınırlamaları yanında çevre koruma önlemleri adı altında kripto para madencilerinin ülkeden uzaklaştırılmasını istediği söyleniyor.

Çinin en büyük bulut tabanlı kripto madenciliği havuzlarından birisi olan “ViaBTC” nin spekülasyonları kontrol altına almak ve yatırımcılarının çıkarlarını korumak adına belirsiz bir takım nedenlerden ötürü kapılarını kapatması ise oldukça dikkat çekici.

Raporda ayrıca, içerdeki kaynaklara göre, platform elektrik tedarikçileri ile bir ortaklık kurulacağını belirtiliyor.

Alibaba’nın kurucusu Jack Ma’nın dijital paralara olan güvensizliğini çeşitli kamusal platformda ifade etmesine rağmen şirketin kripto para madenciliğine girişmiş olması oldukça garip. CNBC ile geçen ay düzenlenen bir röportajda Jack Ma şu sözleri dile getirmişti :

“ Dürüstçe söyledim, konu hakkında çok az şey biliyorum ve kafam oldukça karışık.”

“Eğer planlanıldığı gibi çalışırsa ticaret ve finans alanındaki tüm uluslararası kurallar tamamiyle değişecek.” diyerek ekledi.

Aynı zamanda blok zincir teknolojisi konusundaki güvencesini de şu sözlerle dile getirdi:

“Blook zincir teknolojisi ve gelişimi için çok uğraş verdik.”

Son zamanlardaki raporlar, yerli ve yabancı tüm kripto ticaret platformlarının ülkedeki yüksek sansürlü internet ortamında ortaya çıktılarını ortaya koydu.

Bütün bu düzenleyici endişelerin yanında, ülkenin en büyük e-ticaret ve teknoloji liderlerinden birisi olan Alibaba tarafından bir kripto madenciliği işinin başlatılmış olması, oldukça kayda değer bir gelişme.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment