Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Finansal Teknoloji Uzmanı: Mali Danışmanlar Kripto ve Blockchain Konularını Yakından Tanımalı

16 Mayıs tarihinde CNBC ile yapılan bir röportaj esnasında, Autonomous Research isimli finansal strateji şirketinde küresel yönetici olarak görev alan Lex Sokolin, yatırım danışmanlarının kendilerini, ne kadar şüpheci olurlarsa olsunlar, kripto para birimleri ve onun altında yatan blockchain teknolojisi konusunda eğitmeleri gerektiğini belirtti. Sokolin yatırımcıların, danışmanlar bunu onaylasa da onaylamasa da Bitcoin satın alacaklarını vurgulayıp, hem bireylerin hem de finansal danışmanların bu yeni fenomen ile daha yakından haşır neşir olmaları gerektiğini belirtti:

”Kripto para birimleri çok tartışmalı bir konu ancak görünüşe göre yakın zamanda ortadan kaybolacak gibi durmuyor. Kripto paraların altında yatan blockchain teknolojisi ise bir çok tipte şirket için o kadar hayati bir öneme sahip ki çoğu şimdiden bunu kullanmaya başladı bile.”

Sokolin kripto para piyasasında yaşanan çılgın değişimlere vurgu yapıp, ”gidip bütün mal varlığınızı kripto paralar ile doldurmanız” pek akıl karı olmayacaktır ifadesinde bulundu. Ancak kripto paralara yapılacak olan yatırım ”mevcut toplam finansman varlıklarınızın %3 veya %5’i gibi bir oranda yer ayırabileceğiniz iyi bir alternatif” olduğunu ifade etti.

Geleneksel finans sektörü, Merril Lynch’in onlara bağlı mali müşavirlerin müşterileri için Bitcoin ile bağlantılı yatırım yapma yasağı getirmesi gibi, kripto para birimi çıktığından beri ona düşman kesilmiş vaziyette. Merril Lynch müşterilerinin CME veya CBOE tarafından önerilen Bitcoin vadeli sözleşmelerine erişim yapmalarını yasaklayacak kadar olayı abarttı.

Wall Street’in kripto paralara karşı olan kuşkucu yaklaşımı geçen sene JPMorgan CEO’su Jamie Dimon’un halka açık bir şekilde yaptığı Bitcoin ”sahtekarlıktır” ifadesinden sonra iyice ete kemiğe büründü. Ki bundan kısa bir süre sonra yaptığı ifadeden pişman olduğunu belirtip başka bir ifade ile duruşunu biraz yumuşattı. Dimon kendisinin ”konuya neredeyse hiç ilgisi olmadığını” ifade etmişti.

Bahar dönemi boyunca Wall Street kripto paralara karşı olan duruşunu yumuşatmaktaydı. Yatırım bankası devi Goldman Sachs, kripto ticareti yapacağı dedikodularından hemen önce, Bitcoin kullanımı içeren bir kaç vadeli işlem sözleşmesi sunacağını duyurmuştu.

Güncel haberlere göre New York Borsası sahibi, çok yakında BTC ile farklı tipte sözleşmeler sunabileceği dedikoduları piyasalara yayılmış ve Borsa, kripto piyasasında kurumsal yatırımların yaygınlaşması için aşılması gereken en büyük engellerin güvenlik ve denetim biçimleri olduğunu belirtmişti. ABD’nin ötesinde Japonya menşeli küresel yatırım bankası Nomura da dün, kurumsal müşterileri için banka gözetiminde bulunan dijital mal varlığı mevduatları çözümü sunacağını açıklamıştı.

Blockchain de bu hafta benzer şekilde, Amazon İnternet Hizmetleri ve ConsenSys blockchain startup şirketi ile müşterilerine daha basitleştirilmiş blockchain bulut platformu sunacağı duyurusu ile  haber bültenlerine giriş yapmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment