Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sberbank, Rusyadaki İlk Blockchain Temelli Ticari Senet İşlemini Gerçekleştirdi

Rusya’nın en büyük bankası olan Sberbank’ın yatırım ve kurumsal kolu olan Sberbank CIB, 16 Mayıs tarihinde Rusya’daki ilk blockchain temelli ticari senet işlemini gerçekleştirdiğini duyurdu. İşlem önde gelen Rus telekomünikasyon servisi MTS ve National Settlement Depository (NSD)(Ulusal Mevduat Birimi) ile ortaklaşa tamamlandı.

Sberbank CIB, MTS ticari senetleri akıllı kontrat kullanarak 750 milyar RUB (12 milyon dolar) fiyatı üzerinden 6 aylık vade ile sundu. İşlem NSD tarafından sağlanan Hyperledger Fabric 1.1 temelli blockchain platformu üzerinden gerçekleştirildi.

Ticari senetler bir şirket tarafından sunulup özel bağlantılar aracılığıyla borsa dışı piyasalara yerleştirilen teminatsız sabit gelir tahvilleridir. İşlemin gerçekleştirilebilmesi için, tahvilin ve paranın eş zamanlı olarak aktarılmasını sağlayan blockchain teknolojisi kullanılarak ürün karşılığı ödeme yapma modelinin baz alındığı ve işlemin bu şekilde tamamlandığı bildirildi.

Tarafların üçü de işlemi yapmadan önce, hesaplardaki şeffaflık ve güvenilirlik unsurlarını sağlayıp Rus kanunları gereği yapılması gereken eylemleri karşılamak adına, blockchain platformuna erişim sağladı. Anlaşmadaki her bir katılımcı online olarak evrak alışverişi yapabilme ve işlem sürecini gerçek zamanlı olarak takip edebilme olanağına sahipti. Sberbank’ın Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Sberbank CIB’in Başkanı olan Igor Bulantsev konu hakkında şunları ifade etti:

MTS tahvil ihracı bizim sadece güvenilirliğini ve verimliliğini onaylayıp, blockchain platformunun tahvil senetleri de dahil karışık yapıya sahip ürünlerin alışverişini güvenle yapmamızı sağlamakla kalmadı, bunun yanı sıra bu teknolojinin Rusya’nın dijital ekonomisini geliştirmek için potansiyel kullanım alanlarını da sergiledi.”

NSD’nin İdare Heyeti Başkanı Eddie Astanin:

NSD Rusya içerisinde blockchain teknolojisini kullanmaya başlayan ilk kurumlardan birisiydi. 2017 yılının ilk çeyreğinde tahvil işlemlerini yapabilmek için bir platform prototipi üzerinden çalışmaya başlamıştık. Sberbank ve MTS ile olan anlaşma türünün ilk örneği olup blockchain’in toplu kullanımda kıymetli tahviller konusunda işlem yaparken sağladığı gizliliği ve hızı da gözler önüne sermeyi sağladı.”

Eddie bu sözlerine ek olarak kurumun hedefinin piyasa liderleri ile ortak bir proje dahilinde dijital mal varlıklarının kayıt altına alınabileceği bir altyapı geliştirmek olduğunu da belirtti.

Aralık ayında Rusya ilk hükumet düzeyinde blockchain uygulamasını tamamlamıştı. Sberbank blockchain teknolojileri kullanarak evrak transferi ve depolama işlemleri yapmak için Rusya’nın Federal Antimonopoly Service kurumu ile mutabakat sağladığını belirtmişti.

Bugün erken saatlerde ise Rusya’nın Duma Meclisine bağlı bir komite ilk olarak Mart ayında hazırlanan ”Dijital Finansal Mal Varlıkları” ile ilgili bir yasa tasarısını desteklediğini dile getirmişti. Komite’nin başkanı Pavel Krasheninnikov’a göre yasa tasarısı ”dijital objeler kullanarak düzenlenmeyen dijital bir ortama yasa dışı yolla elde edilmiş kazançların yasallaştırılması için, iflas dolandırıcılığı yapmak için veya terörist grupların finansmanını sağlamak için yapılması hakkında bulunan mevcut risklerin minimuma indirilmesini” hedeflemekte.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment