SEC Yetkilisi: Her ICO’ya Sahtekarlık Demek Yanlış
Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC)’nun başkanı Jay Clayton, Princeton Üniversitesi’nde katıldığı bir konferansta, ICO’lar ve onların düzenlenmesi hakkındaki görüşlerini, dinleyiciler ile paylaştı.
Konuyla ilgili konuşan Clayton, her ICO’nun bir sahtekarlık işi olduğunu düşünmenin hayli yanlış bir yaklaşım olacağını belirtirken, kurum olarak da bu fikri benimsedikleri yönünde ifadeler kullandı.
Kripto paralar ve ICO’lar hakkında konuşan Clayton, salondaki çoğunluğu öğrenci olan dinleyicilere, Blockchain sisteminin finansal mekanizmalar için bir devrim yaratabilecek yeterlilikte bir teknoloji olduğundan bahsetti.
Clayton, başında olduğu SEC’in son dönemde kripto paralar ve Blockchain sistemi ile alakalı yaptığı açıklamaların ve düzenlemelerin de, sektörün büyümesi ve olgunlaşması için gerekli olduğunu belirtirken, salondaki katılımcılara şu sözlerle seslendi:
”Bazı insanlar SEC’in ve Washinghton’un konuyla ilgili tasarruflarının sektöre balta vurduğunu düşünüyorlar. Ancak bana soracak olursak, bu konudaki fikrim, bizim yaptıklarımızın aslında sektör için faydalı olduğu yönündedir. Çünkü bazı verilere baktığımızda bu muhteşem teknolojinin sahtekarlıklara aracılıkta kullanıldığını maalesef gözlemliyoruz ve böylesi her olayın ardından sistem; ağır bir hükümet darbesi ile yüzleşmek zorunda kalıyor.”
Clayton, ayrıca bu tarz sahtekar kimselerin durdurulmasının elzem olduğunu belirtirken, eğer yönetici merciiler olarak bunu yapmazlarsa, çok daha ağır yaptırımların geleceğini belirtti ve şu ifadeleri kullandı:
”Sektörün iyiliği, devamı ve gelecekteki katkısı için bu tarz sahtekarlıklara izin vermemeliyiz. Eğer buna izin verirsek, sektör ile alakalı yasal düzenlemeler çok çok daha sert olacaktır. Bu öyle bir noktaya ulaşabilir ki, işte o an bu teknolojinin limitleri kısıtlanmış olur ki biz bunu istemiyoruz.”
Terminoloji Tartışmaları
Clayton, aynı zamanda sektördeki yeni isimlendirme konuları hakkında da fikirlerini belirtti.
Token satışı hakkında konuşan Clayton, bu tokenlerin aslında birer senet olmalarına rağmen genelde bir ürün satışı anlamına geldiğini belirtirken, eğer bir girişim, bir başkalarının çabasına bağlı olarak bir şey üretiyorsa, bunun adı senettir, dedi.
Yine de tüm bu isimlendirmelerin gelecekte değişebileceğine de vurgu yapan Clayton şu ifadeler ile sözlerini noktaladı:
”Elbette ki terminolojiler değişebilir. Günümüz dünyasında bu hayli mümkün. Eğer biz bir şeye bugün bu senettir diyorsak, yarın tersini diyebiliriz. Aynı şekilde tersi de geçerli. Bugün senet olmayan bir şeye, yarın senet de denebilir. Bu durum, endüstri değiştikçe, geliştikçe ve kendini buldukça kendiliğinden olacak bir şey.”